11.07.2011.

Preminuo samoborski pjesnik Marinko Španović

Otišao je "samoborski Tin"

Preminuo samoborski pjesnik Marinko Španović

Marinko Španović, jedan od najznačajnijih suvremenih samoborskih književnih stvaralaca, iznenada je preminuo u svojoj 57. godini u Samoboru. Rođen je 31. svibnja 1955. godine u Samoboru, po zanimanju je bio kemijski tehničar, a književnošću se počeo baviti još u dječačkim danima.

Njegov zreli književni put započeo je kroz djelovanje u kultnoj samoborskoj pjesničkoj skupini Katarza. Bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih i svjetskih haiku stvaralaca, a na tom području je ostvario i zapaženu prevoditeljsku, uredničku i publicističku djelatnost. Surađivao je sa svim značajnijim domaćim i stranim haiku autorima, zastupljen je u brojnim haiku antologijama, radovi su mu prevedeni na brojne svjetske jezike, a za svoje stvaralaštvo dobio je mnoge nagrade u zemlji i u inozemstvu.

Zbog nekonvencionalnog i boemskog načina života nazivali su ga "samoborskim Tinom", a možda najprecizniju karakterizaciju njegova pjesničkog habitusa daje prof. Miroslav Burić, koji u recenziji pjesničke zbirke Kisik dušik piše:

- ...Marinko Španović dobar je pjesnik, najbolji od mnoštva samoborskih poeta. Na vrhu brijega bio je bliži i prirodi i nebu i samoći i životu i Bogu i izgubljenom ljudskom. Njegove pjesme otkrivaju začudnost običnih stvari, pronalaze iznenadne obrate, poante smisla koji nam inače često izmiče. Ne sumorno, već humorno, ne patetično, već ekstatično, ne melankolijski, već ironijski Marinko Španović pjeva o sebi. Ostao je neizlječiv pjesnik, baš onakav kakvim mi i zamišljamo pjesnika u našim konvencionalnim pojmovima boeme i graševine... – napisao je prof. Burić.

Svojim književnim radom Marinko Španović je u kulturnom životu Samobora i Hrvatske bio prisutan gotovo četrdeset godina kao član član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru i kroz mnogobrojne javne nastupe, recitale i tribine, kroz skupne zbirke i biltene, a izdao je i više samostalnih pjesničkih zbirki (Kisik dušik (1995.), Ljepota muke (1999.), haiku zbirke Planinski vjetar (1989./90.), Duga (1989./90.), Poljubac svjetlosti (1995.) i Brbljanje o neizrecivom (1998)).

Komemoracija preminulom pjesniku, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, održat će se u utorak, 12. srpnja, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Samobor -Odjel za odrasle, a u istom prostoru bit će otvorena i knjiga žalosti. Posljednji ispraćaj Marinka Španovića bit će u četvrtak, 14. srpnja, s početkom u 16 sati na Gradskom groblju u Samoboru.

Z.P./K.S.

 
11.07.2011.

Modni piknik po prvi puta u Samoboru

Pristupačna, originalna i drugačija moda

Modni piknik po prvi puta u Samoboru

Na livadi iza Samoborskog muzeja 10. srpnja u popodnevnim i večernjim satima održan je prvi samoborski Modni piknik. Samoborci su se mogli po prvi puta upoznati s idejom izlaganja i prodaje rukotvorina, nakita, modnih dodataka i odjeće mladih umjetnika, slikara, kipara i dizajnera. Ideja je to koja se već afirmirala u Zagrebu, a tu Modu sa šlagom osmislila je Samoborka Leonarda Crnčić sa suradnicama Martom Haraminčić i Emicom Beljan. Moda sa šlagom u Zagrebu se održava jednom mjesečno i okuplja mlade samostalne umjetnike koji po pristupačnim cijenama izlažu i prodaju svoje radove. Isti takav princip nastoji se sada afirmirati i u našem gradu pa su se samoborskoj javnosti na jednom mjestu predstavili mladi dizajneri iz Zagreba, Splita i ostalih dijelova Hrvatske. Kako je naglasila Leonarda Crnčić, oni su pristupačni cijenama i drugačiji od ostalih poznatih dizajnera pa, osim odjeće, izrađuju torbice i nakit. Njihov rad začinjen je i radovima mladih slikara te ponudom tzv. finger fooda. Ideja je piknika da se i posjetitelji opuste na svojim prostirkama te uživaju istodobno u prirodi, hrani, modi i umjetnosti. Prema najavi organizatorica, novi Modni piknik u Samoboru bi se trebao dogoditi ponovno na jesen.

M.Š.

 

Preminuo samoborski pjesnik Marinko Španović

Modni piknik po prvi puta u Samoboru

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002