21.06.2024.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora izglasano povećanje proračuna za 8,8 posto

Energo metan će od jeseni Samoborce opskrbljivati plinom

Na sjednici gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 20. lipnja u Galeriji Prica, vijećnici su jednoglasno i bez rasprave prihvatili prvi veliki ovogodišnji rebalans gradskog proračuna. Zašto se on smatra velikim uvodno je objasnila gradska pročelnica za financije Jelena Sirovica rekavši da su u taj rebalans uključeni konačni rezultati poslovanja Grada u prošloj godini, a prebačena sredstva preraspodijeljena unutar postojećih aktivnosti i projekata prema njihovoj dosadašnjoj realizaciji u ovoj godini i procjeni ostvarenja do njezinog kraja. Radi se o povećanju proračuna za oko 8,8 posto na 788 analitičkih proračunskih stavki, odnosno rastu za 8 i pol milijuna eura što je dovelo do proračunskog povećanja s 95 milijuna eura na oko 103 i pol milijuna eura.

U navedenoj preraspodjeli sredstva najbolje je ovaj put prošao Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte Europskje unije koji je porastao za oko 4,7 milijuna eura, ponajviše zahvaljujući aktivnosti oko kapitalnog projekta cjelovite obnove Vile Allnoch. U planu je i otkup suvlasničkih dijelova u bivšoj robnoj kući SAMA kako bi Grad u cijelosti postao vlasnikom tog objekta. Povećana su i sredstva za dovršetak dogradnje Dječjeg vrtića Izvor u Krklecovoj ulici, sukladno dinamici tamošnjih radova, odnosno onima koji nisu obavljeni lani već su prebačeni u ovu godinu. Iz kreditnog zaduženja za Javnu vatrogasnu postrojbu nabavit će se novo vozilo s ljestvama.

Na Odjel za društvene djelatnosti otpala su 3,2 milijuna eura koja se uglavnom odnose na vanjske proračunske korisnike čiji je najveći dio i vezan uz ovaj odjel. To su ponajprije škole. s obzirom na povećanje njihovih rashoda za zaposlene te vrtići s usklađivanjem koeficijenata plaća i materijalnih prava njihovih zaposlenika u što su uključene i plaće za nove zaposlenike u vrtiću u Molvicama i buduće zaposlenike u dograđenom dijelu vrtića Izvor.

Komunalni odjel ima neznatno povećanje od oko 280 tisuća eura. Dio toga odlazi na novi projekt tzv. pametnih pješačkih prijelaza, odnosno ugradnju senzora za praćenje prometa i osvjetljavanje tih prijelaza što sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Budući da EU sufinanciranje rekonstrukcije Domaslovečke ulice nije prošlo taj projekt je stavljen na čekanje, a ide se, uz ostalo, u izgradnju parkirališta u Langovoj ulici u kojoj će se preurediti sportsko igralište te parkirališta u Zajčevoj ulici, kod proširenog dječjeg vrtića.

Na današnjoj sjednici samoborskog Gradskog vijeća rasprave je bilo, uglavnom pohvalne, prije jednoglasnog prihvaćanja izvješća o lanjskom radu Energo metana, Poduzetničkog centra, Vatrogasne zajednice i javne gradske vatrogasne postrojbe.

Kako je rekao privremeni upravitelj Energo metana Ivan Kapor, od jeseni će ta tvrtka ponovno postati opskrbljivač plinom samoborskih kućanstava što će joj, najvjerojatnije, povećati i dobit u poslovanju, koja je lani bila znatno manja u odnosu na prijašnje godine kada je ta tvrtka bila i gradski opskrbljivač plinom. Sadašnji opskrbljivač Samoboraca plinom, Gradska plinara Zagreb to, naime, prestaje biti, a posao je, na natječaju, Hrvatska energetska regulatorna agencija ponovno povjerila Energo metanu, pa će u jesen biti i novih sklapanja ugovora s potrošačima, o čemu se zasad, na ovoj sjednici, nije detaljnije govorilo.

Nezavisnu vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je namjerava li Grad Samobor kao većinski vlasnik Energo metana, s udjelom od 51 posto u odnosu na Monterovih 49 posto, razriješiti pitanje direktora tvrtke. Gradonačelnica Petra Škrobot odgovorila ja da u osnivačkim aktima Društva to nigdje nije predviđeno već se spominju neki usmeni dogovori. -Smatram da treba dopuniti akte o osnivanju te da onaj s većinskim udjelom ima i veća prava ili nekim kompromisom riješiti to pitanje, pa da mi imamo direktora koji će se baviti daljnjim razvojem mreže što je ključno za Grad, a Monter biti zadužen za plinsko tržište – rekla je gradonačelnica.

SDP-ov vijećnik Darko Lisec reagirao je na to pitanjem što će nam plinovod koji prođe ulicom, a na njega se, kao u Galgovu, priključi svega nekoliko potrošača, pa je predložio kreditnu liniju koja bi se prilagodila potencijalnim potrošačima. -Sva ta infrastruktura nije namijenjena samo klasičnom plinu – rekla je Petra Škrobot – već je prilagođena i nekim novim energentima poput vodika, a sufinanciranje priključaka – dodala je – može se uzeti u razmatranje, ne samo za plin, već i za vodu, primjerice.

Direktor Poduzetničkog centra Samobor Stjepan Razum, govoreći o poslovanju Centra u 2023. godini, potvrdio je vijećnici Franceković, koja se založila za to da se ne potiče samo razvoj novih poduzeća, već promovira i postojeća što je bio i jedan od ciljeva kod osnivanja PCS-a, da će doći do simbioze u djelovanju Centra, akademske zajednice i škola na jednom takvom zajedničkom projektu. Najavio je i ljetni mini STEM projekt.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Zdenko Jednar, u okolnostima velikog požara u Zaprešiću, naglasio je važnost spremnosti, ali i opremljenosti vatrogasaca za takve intervencije, pa je iz izvješća lanjskom radu Zajednice i izdvojio posebne oblike obučavanja vatrogasaca za ovakve specifične (ne)prilike. Na to se nadovezao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković dodavši kako su i samoborski vatrogasci od samog početka gašenja požara u Zaprešiću prisutni na terenu.

Sve to bilo je i tema rasprave kod točke dnevnog reda koja se odnosila na drugu reviziju procjene rizika od velikih nesreća na području Samobora, a u svjetlu spornog odlagališta plastičnog otpada u Vrbovcu kao potencijalnog izvorišta katastrofe slične zaprešićkoj. Više o tome možete poslušati na našem radijskom web portalu na početku snimke emisije Tribina gradonačelnice, emitirane danas, u četvrtak, 20. lipnja.

Aktualno o školi Bregana, umjetnoj travi, mostu Rakovica-Kladje i plaćama u vrtićima

Aktualni sat ove sjednice Gradskog vijeća bio je vrlo kratak, a svoja pitanja gradskim je čelnicima uputilo samo dvoje vijećnika.

Marko Matijaščić (Fokus) pitao je kada kreće dogradnja Osnovne škole Milana Langa u Bregani i izgradnja nove sportske dvorane te što je s projektom umjetne trave na tamošnjem nogometnom igralištu, a pohvalio je i gradske pročelnice Kovačić i Breglec na konstruktivnoj suradnji.

Gradonačelnica Petra Škrobot rekla je da je za školu u Bregani potpisan dokument za pokretanje javne nabave, ali će prvo biti završena velika javna nabava za školu u nekadašnjoj vojarni. -Za umjetnu travu – rekla je Škrobot – projektna dokumentacija je spremna, ishođena je i građevinska dozvola, a projekt je, uz već osigurana sredstva, prijavljen i na natječaj za sportsku infrastrukturu.

Irena Franceković (nezavisna) pitala je kad će početi radovi na mostu između Rakovice i Kladja te kada se može očekivati povećanje plaća odgojiteljica u dječjim vrtićima.

- Ide se u ojačavanje mosta, radi se na projektnoj dokumentaciji i traženju najboljeg tehničkog rješenja, pa će se to pokušati izvesti tako da ne dođe do potpunog prekidanja prometa – rekla je Petra Škrobot.

- Nije točno da plaće u našim vrtićima puno zaostaju za onima u drugim gradovima i one su u proteklom razdoblju uvećane za 23 posto uz porast materijalnih prava – rekla je potom gradonačelnica Škrobot i nastavila: "Trenutačno smo u pregovorima sa sindikatima koji traže usklađivanje koeficijanata u vrtićima onako kako je to definirano uredbom o školstvu. Mi smo spremni pristati na to izjednačavnje, ali će onda, u skladu s tim, biti definirana i materijalna prava onako kako je to u pravilnicima gradskih službi, odnosno u školama. Sad čekamo reakciju, odnosno stav sindikata prema tome."

E.K. /Radio Samobor/

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora izglasano povećanje proračuna za 8,8 posto

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002