23.05.2024.

Otvoren Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije samoborske Srednje strukovne škole

Krupnim koracima u novu eru obrazovanja

Pokraj samoborskih srednjih škola niknula je nova zgrada - jedna od tri u županiji koje čine Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0. Kako smo već izvještavali tijekom gradnje, radi se o investiciji vrijednoj 15,5 milijuna eura, koja je financirana sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo 4 milijuna eura i Zagrebačke županije s oko 5 milijuna eura, a koji je obuhvatio dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru te nabavu opreme, edukaciju djelatnika i modernizaciju programa obrazovanja.

U svakoj od navedenih škola uspostavljen je centar izvrsnosti u nekom segmentu novih tehnologija pa je tako Srednja strukovna škola Velika Gorica (nositelj projekta) postala Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja škola Dugo Selo ima Centar izvrsnosti za robotiku, a Srednja strukovna škola Samobor postala je Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

Svečanom otvorenju je u četvrtak, 23. svibnja, nazočio i velik broj uzvanika iz grada i županije, koje je s velikim zadovoljstvom pozdravio ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor Davor Škiljan.

– Uvijek smo bili kamen zaglavni samoborskog obrtništva, a 137 godina poslije osnutka uloženo je 2 milijuna eura u objekt centra izvrsnosti veličine 35 × 18 metara, oko 700 četvornih metara, u koje su smještene 4 učeće tvornice. Promijenili smo arhitekturu škole i vizuru grada za sva vremena. U aneksu škole oprema je vrijedna milijun eura. Projekt je financiran iz fondova EU, preko resornog ministarstva i Ministarstva regionalnog razvoja, a Zagrebačka županija participirala je s više od trećine ukupnih sredstava – rekao je ravnatelj Škiljan pa posebno zahvalio kolegama ravnateljima Miroslavu Antolčiću iz Velike Gorice i Darinki Svetec iz Dugog Sela te Krunoslavu Pilku kao koordinatoru projekta i županu Stjepanu Kožiću.

- Ovaj centar po mnogočemu je unikatan u državi. Dislociran je u tri grada, a još šest gradova, odnosno škola Zagrebačke županije, u njemu će imati dio nastavnog procesa. Proširene su škole i nabavljena je suvremena oprema za redoviti rad učenika, bit će u simuliranim uvjetima kao na tržištu rada, u učećim tvornicama. Također, na nastavi u tri centra bit će svi učenici strukovnih zanimanja u županiji, a s obzirom na opremu, prostor i permanentnu edukaciju zaposlenika, trebali bismo biti samoodrživi, odnosno preko mikrokvalifikacija prisutni na promjenjivom tržištu rada u onome što najbolje znamo, a to je učenje ili osposobljavanje učenika i odraslih, posebno kroz programe cjeloživotnog učenja – istaknuo je Škiljan te najavio da su, u skladu sa suvremenim kretanjima, u školi već napravili planove, kako bi s novom školskom godinom promijenili strukturu škole.

– Resorno ministarstvo odobrilo je novo zanimanje CNC operater, napravljen je novi kurikul za fakultativni predmet umjetna inteligencija, a škola trenutačno osposobavlja učenike u deset suficitarnih zanimanja u četiri sektora. Nismo sami sebi svrha, već se u skladu s potrebama okrećemo potrebama tržišta rada, a naši nastavnici koriste vlastite vaučere kako bi se dodatno osposobili za rad jer centar izvrsnosti nije "Ferrari u garaži" za pokazivanje, već postaje "propeti konjić" koji već vozi na dobrobit svih nas. Na taj način nastavljamo DNK škole koja je svijetu dala, između ostalih, Milana Langa, Bogumila Tonija, naše bivše učenike poginule branitelje, te danas nacionalno i međunarodno poznate ljude - redatelja Damira Čučića i poduzetnika Matu Rimca – rekao je još Škiljan.

U ime Zagrebačke županije govorio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Smatram da će mlađe generacije koje se ovdje budu školovale i radile na najmodernijim strojevima i opremi, stvarati dodatnu vrijednost Zagrebačkoj županiji, a nakon svog obrazovanja sigurno naći svoje radno mjesto u Zagrebačkoj županiji. Upravo nam je to bio cilj kada smo išli u izgradnju ovako velikog, kapitalnog projekta. Iz samoborske srednje škole izašle su brojne generacije dosadašnjih obrtnika, poduzetnika i gospodarstvenika, a uskoro i jedna nova generacija završava svoje obrazovanje i otvara novo poglavlje u životu. Upravo smo mi kao županija, izgradnjom ovog Regionalnog centra, otvorili novo poglavlje u strukovnom obrazovanju Industrije 4.0 – poručio je Kolarec te najavio da će Zagrebačka županija u novom petogodišnjem razdoblju uložiti dodatnih 2 milijuna eura za rad centara izvrsnosti.

Izaslanica premijera, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac, uz zahvalu svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, naglasila je napore Vlade RH na reformi i poboljšanju sustava odgoja i obrazovanja, sa željom da ono bude usklađeno s najvišim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, uz harmoničan i cjelovit razvoj učenika. Važnu ulogu u tome, a pogotovo u strukovnom obrazovanju, imaju ovakvi centri koje bi trebalo povezivati i stvarati mrežu škola u povezanosti s gospodarskim i civilnim sektorom koji djeluje na području lokalne i regionalne samouprave, naglasila je Šerepac.

Uz zaposlenike i ravnatelje škola koje sudjeluju u projektu, svečanosti su prisustvovali i brojni drugi javni djelatnici - saborski zastupnici Krešo Beljak i Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Marijan Karlović, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić, samoborski župnik Ivica Cik, županijski pročelnici Damir Fašaić i Ivica Radanović, zamjenik ravnatelja ZG Velesajma, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreba Damir Skok, bivši ravnatelji škola, direktori javnih gradskih poduzeća i ustanova te brojni drugi gosti.

Glazbeni dio bio je povjeren Đurđici Pleše Vujica, koja je prigodno otpjevala Kraj kapele svete Ane.

M.K.

 

Otvoren Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije samoborske Srednje strukovne škole

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002