24.10.2019.

Izložba scenskih lutaka Mirjane Jelašac u Bunkeru

U vrtiće idemo već 65 godina

Malo je onih koji ne pamte svoje tete iz vrtića, one koje su ih pazile, mazile i tješile dok su roditelji radili, ali ih i pripremale da postanu dobri đaci i, u konačnici, vrijedni ljudi. Svaka od njih, osim propisanih im dužnosti, generacijama djece prenose i ono nešto svoje, unoseći u znatiželjne male umove dodatan poticaj kako bi razvili sve svoje potencijale. Uglavnom, dobra teta, kao i učiteljica, profesor ili nastavnik, zna to svaki roditelj, zaista zlata vrijede.

Jedna od njih je i Mirjana Jelašac. Njezine nadaleko čuvene, jedinstvene scenske lutke, ovaj puta predstavljene javnosti na izložbi naziva Ruke glume noge, uveličale su obilježavanje 65 godina organiziranog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Samoboru, koje je upriličeno u srijedu, 23. listopada, u prostoru Centra za mlade Bunker.

Info centar u Bunkeru bio je premali za sve koji su došli na otvorenje izložbe u povodu ove obljetnice, a najbrojnije su, naravno, bile Micikine kolegice iz samoborskih vrtića, kojima su dužno poštovanje i zahvalnost iskazali i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić, koji je otvorio izložbu.

Mirjana Jelašac cijeli je svoj radni vijek provela u dječjem vrtiću kao odgajateljica. Kako je istaknula, sve je krenulo s djecom i htijenjem da im pokaže i prenese radost stvaranja i igranja izradom lutaka od prirodnih materijala iz neposrednog okoliša. Nastajala su tako prava umjetnička djela korištena u nebrojenim lutkarskim predstavama po vrtićima širom Hrvatske, a potom osniva Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko, koje osvaja nagrade i na prestižnim svjetskim festivalima lutkarskih kazališta. Djeca su joj i danas, iako je u mirovini, nepresušno vrelo i poticaj za stvaranje.

Mirjani Jelašac, svim prisutnim odgajateljicama i djelatnicima u predškolskom obrazovanju zahvalila je ravnateljica Dječjeg vrtića Grigor Vitez Sandra Ivanuš, uz koju su bile i ravnateljica DV Izvor Martina Trošelj i pedagoginja Bernardica Horvat Petravić, istaknuvši vrijednost odgajatelja i predškolskog odgoja u sustavu obrazovanja.

Zamjenik župana Frankić i predsjednik GV-a Grada Samobora Šoić izrazili su i dodatno zadovoljstvo radom gradskih i privatnih vrtića, u koje će se i dalje ulagati na dobrobit naših najmlađih.

Ovim povodom tiskana je i prigodna brošura u kojoj je ispisana povijest i sadašnjost predškolskog odgoja u Samoboru.

M.K.

 

Izložba scenskih lutaka Mirjane Jelašac u Bunkeru

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002