01.10.2019.

Javna tribina o problemima u gradskom prijevozu i javnim prijevoznicima

Vožnja im baš nejde, al nas vozaju lepo!

Pedesetak nezadovoljnih građana, srednjoškolaca i njihovih roditelja okupilo se u ponedjeljak, 30. rujna, u samoborskoj gradskoj vijećnici na javnoj tribini na kojoj su od gradonačelnika i njegovih suradnika tražili odgovore kako riješiti brojne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju putujući na svoja radna mjesta ili u školu.

Kap koja je prelila čašu je i novo poskupljenje srednjoškolskih mjesečnih pokaza, kao i promjene trasa, neusklađenog voznog reda te nedostatak linija zbog radova na rotoru u Svetoj Nedelji, pa se zbog gužvi putuje dulje nego ikada. Ogorčeni su roditelji i zbog višemjesečnog kašnjenja povrata novca od strane resornog ministarstva, koje pokriva 75% cijene mjesečnih pokaza, što je za njih velik izdatak, a istovremeno ih se uvjerava kako im je prijevoz djece besplatan. K tome, vozni park koncesionara Samoborčeka je star, autobusi se kvare, vozači su neljubazni, preskaču stanice, upitna je sigurnost djece, a na brojne pisane primjedbe nitko ne odgovara.

Gradonačelnik Krešo Beljak uvodno je pojasnio kako funkcionira prijevoz u Samoboru i koje su ingerencije Grada. Na području Grada Samobora postoje tri vrste koncesija: za međužupanijske linije od Samobora prema Zagrebu koncesiju izdaje Ministarstvo prometa, za županijske linije Samobor – Sveta Nedelja koncesiju daje Zagrebačka županija, a za sve ostale linije na svom području Grad Samobor. Te gradske linije, pogotovo one prema brdskim dijelovima Grada, su neisplative i ne želi ih preuzeti nijedan koncesionar, ukoliko ne dobije i linije prema Zagrebu. Grad Samobor i u tom slučaju pokriva gubitak neisplativih linija iz proračuna, jer nitko se neće javiti na natječaj samo za te linije, a koncesionar privatnik gleda svoj profit i može ukinuti one linije kojima se financijski ne pokriva. Beljak je rekao kako su puno puta tražili da se i ZET vrati na područje Grada Samobora, razgovaralo se i s nekoliko privatnih autoprijevoznika, ali nitko te linije ne želi preuzeti. Zato Grad nužno pristaje na povećanje cijena i ostale uvjete koje postavlja sadašnji koncesionar, jer bi inače ostali bez 20% prigradskih linija. Svemu tome, smatra Beljak, kriv je sustav, jer javni gradski prijevoz bi trebao postati uslužna djelatnost na razini države i na korist svih građana, a ne prilika za stvaranje profita privatnika. Koncesionari sada koriste postojeći zakonski okvir pa tako povlače sredstva i od ministarstva i od županija i od gradova.

Građani su za problem povrata novca od ministarstva, koje se dugo čeka pa ga oni zapravo kreditiraju svojim redovitim plaćanjem pokaza, predložili da im i taj dio pravovremeno refundira Grad, a da ministarstvo onda kasnije taj novac uplati Gradu Samoboru. Gradonačelnik je odgovorio kako će ispitati postoji li za to zakonsko rješenje, odnosno smije li Grad to tako i napraviti.

Problem je i u slučaju Bregane, čiji učenici nemaju pravo na besplatan prijevoz, jer im je udaljenost do škola manja od 5 kilometara, a cijena pokaza porasla je sa 147 na 255 kuna. Gradonačelnik je obećao da će im tu razliku, za sada, nadoknaditi iz gradskog proračuna.

Građani su, čulo se na tribini, čak i spremni prihvatiti povećanje cijena prijevoza, ali tu cijenu mora onda pratiti i razina usluge, koja je sada neadekvatna. S tim u vezi iznijeli su brojne primjere iz vlastitog iskustva, a neki su tražili da gradonačelnik Beljak to pitanje aktualizira i kao saborski zastupnik te da od koncesionara, obzirom na brojne pritužbe, traži kvartalna izvješća o tome kako rješava probleme.

Gradonačelnik je odgovorio da su upravo zato kontakti s koncesionarom gotovo svakodnevni, a što se tiče Sabora, ne može osobno tek tako početi pričati o javnom prijevozu. U Gradu su, rekao je Beljak, razmišljali da se tvrtka Komunalac doregistrira za usluge obavljanja prijevoza, digne kredit za kupnju autobusa, ali to se u konačnici pokazalo kao puno skuplje rješenje od postojećeg. Na pitanje zašto postojeći koncesionar ne plaća pristojbe za korištenja gradskog Autobusnog kolodvora, gradonačelnik je odgovorio kako je to koncesionar voljan plaćati, ali uz podizanje cijena pa će se to opet preliti na teret građana.

Sljedeći prijedlog građana bio je da se barem privremeno, dok traju radovi na rotoru, uvedu linije do Podsuseda, gdje bi onda mogli "loviti" vlak te tako skratiti vrijeme putovanja do Zagreba, tražili su da se pokazi sufinanciraju i tijekom ljetnih mjeseci, jer djeca i tada putuju na sportske i druge aktivnosti, a istaknuli su i problem nesuklađenosti voznih redova u vrijeme nastave i duga čekanja do sljedećeg autobusa.

Sve primjedbe i prijedloga građana i školaraca bilježili su gradski pročelnici Juro Hirvat i Zvonko Župančić te predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, a gradonačelnik Beljak obećao je rješavanje mogućeg u što kraćem roku te najavio sljedeću tribinu na ovu temu za dva tjedna.

Tribini su nazočili i gradski vijećnici Irena Franceković (MOST) i Vladimir Skendrović (HDZ), koji su iznijeli svoje viđenje problema s koncesionarom Samoborčekom, a Skendrović je predložio da se osnuje i posebna radna skupina koja bi se bavila javnim gradskim prijevozom, što je gradonačelnik i prihvatio.

Građani su iskoristili priliku pa su gradskim čelnicima ukazali i na druge brojne probleme u prometu vezane uz sigurnost djece te zatražili pomoć za roditelje djece s posebnim potrebama ne samo radi prijevoza, već i bolje stručne podrške.

Gradonačelnik će s njima uskoro zasebno razgovarati, a provozat će se, na poziv jedne sugrađanke, od Vrbana do Samobora da i sam vidi kako izgleda tek jedna od vožnji Samoborčekom.

M.K.

 

Javna tribina o problemima u gradskom prijevozu i javnim prijevoznicima

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002