02.07.2019.

6. Susretom pri Kalinu obilježena godišnjica ulaska Republike Hrvatske u EU

Granica nikad neće biti prepreka!

Ni državna meja ni ograda, koja još stoji na mostiću preko rječice Bregane, nisu bile prepreka da mještani sela i gradova oko hrvatsko-slovenske granice ne održe svoj tradicionalni Susret pri Kalinu, kako bi zajednički obilježili godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Šesti puta zaredom 1. srpnja Slovenci su ispred gostionice Kalin dobrodošlicom dočekali svoje susjede iz Hrvatske, predvođene pjesmom Udruge Etno-fletno, čelnicima Grada Samobora i gradskim vijećnicima, kao i brojne stanovnike Bregane, Luga, Grdanjaca, Podvrha i njihove goste.

Uz srdačne pozdrave, potkrijepljene konkretnim domaćim specijalitetima i neizostavnom čašicom cvička, tradicionalno druženje uz pjesmu i ples nastavilo se na hrvatskoj strani, ispred bivše tvornice Šavrić.

Tople prijateljske riječi okupljenima su uputili podžupan Občine Brežice Jure Pezdirc, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, koji su sa zadovoljstvom istaknuli iznimno dobru suradnju i zajedničke projekte na brojnim poljima, od gospodarskih do sportskih i kulturnih.

Zapjevali su i zasvirali potom članovi kulturno-umjetničkih društava Slaviček iz Velike Doline, Ansambl Džuboks iz Kostanjevice na Krki, od domaćina su nastupili KUD Licitar, Udruga Etno fletno, KUD Oštrc i Petkov Breg, a brojnu publiku je do kasnih večernjih sati zabavljao Panorama band.

Susret pri Kalinu i ove su godine organizirali članovi KUD-a Licitar iz Bregane, uz svesrdnu podršku Grada Samobora, Zagrebačke županije, Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem, mjesnih odbora Lug, Podvrh i Grdanjci, dok su se za eno-gastronomsku ponudu pobrinuli sponzori – Igo-Mat d.o.o., Pivovara Razum, Pekarnica Zemljič, Samoborska vinogradarsko vinarska udruga, Skemid d.o.o. i V.M. Gradnja.

Program je vodila Đurđica Pleše Vujica, a sve je službeno medijski popratio Radio Samobor.

M.K.

 
02.07.2019.

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Proračun u 2018. skoro po planu

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2018. godinu, prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 655.942.799 kuna i ispunjeni su na razini 96,31 posto plana. Ukupni rashodi u 2018. godini iznose 617.084.790 kuna. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od 347.235.406 kuna tj. 97,13 posto od plana te rashodi od 329.809.615 kuna.

Zbog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti Županijska skupština donijela je kriterije po kojima će se određivati zakupnina kod davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja Zagrebačke županije. Zakupnina će se utvrđivati prema površini poslovnog prostora, zoni u kojoj se nalazi, starosti objekta i prema tome koriste li ordinaciju jedan ili dva zakupca. Svaki od kriterija ima svoj koeficijent te će ukupnu cijenu zakupnine činiti njihov umnožak.

- Kreirajući kriterije za zakup vodili smo se činjenicom da je u ruralnim područjima sve teže dobiti liječnika, jer ima daleko manje pacijenata od gradskih sredina i stoga će oni plaćati znatno nižu najamninu od one u gradovima - rekao je župan Stjepan Kožić.

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2018. godini poslovali su pozitivno, osim Doma zdravlja Zagrebačke županije koji je morao iz vlastitih sredstava financirati troškove specijalizacije 17 liječnika, s obzirom da je kasnila uplata ugovorenih sredstava. Na sjednici Skupštine primljena su na znanje izvješća o njihovu radu.

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 17. srpnja 2019. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se ravnateljici OŠ Sveta Nedelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića za proizvod Hrvatski kišobran, trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u Općini Dubrava, dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velike Gorice dr. Ivanu Jurkinu, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu Jeka iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se udruzi Svetojanske mažoretkinje, dok će se nagrada za životno djelo dodijeliti kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo po kojem će modelu učenici u Zagrebačkoj županiji imati školske praznike, u kojoj je fazi nabava radnih bilježnica i udžbenika, kao i energetska obnova škola i domova zdravlja. Vezano uz javne pozive i natječaje, vijećnike je zanimalo koliko je prijava pristiglo na natječaj za bespovratne potpore poduzetnicima, koliko su projekata iz područja komunalne infrastrukture prijavili općine i gradovi te kada će biti objavljeni rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi. Također, zanimalo ih je u kojoj je fazi obnova Rakitske ceste i planira li se gradnja dva kružna toka u Ivanić-Gradu. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na obnovu jezera Čiče, voćarsku proizvodnju, nabavu medicinske opreme, gradnju nove bolnice u Bistri i dr.

M.M.

 

6. Susretom pri Kalinu obilježena godišnjica ulaska Republike Hrvatske u EU

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002