14.08.2017.

Sjajan nastup judašice samoborskog Profectusa na svjetskom kadetskom prvenstvu

JUDO - Naša Helena je svjetska prvakinja

Helena Vuković, judašica samoborskog Profectusa, nova je svjetska kadetska prvakinja! Helena je taj uspjeh u kategoriji kadetkinja preko 70 kilograma ostvarila na Svjetskom kadetskom prvenstvu koje se od 9. do 13. kolovoza održalo u Santiagu de Chile u Čileu. Na natjecanju je nastupilo 428 natjecatelja iz 68 zemalja svijeta.

Kao druga nositeljica, Helena Vuković je prvo kolo bila slobodna, a u drugom se suprotstavila predstavnica Bahama. O njoj se vrlo malo zna, osim da joj je trener bivši svjetski prvak Amarilis Savón s Kube. Helena je oprezno krenula, napadala i prisiljavala protivnicu na pogreške koje su suci kažnjavali. Nakon nešto više od tri minute taktičke borbe suci su predstavnici Bahama dosudili treću, diskvalificirajuću kaznu.

U četvrtfinalu protivnica je bila Yu-jing Lin iz Taipeia, sedma sa svjetske rang liste i treća s prvenstva Azije. Nakon pola borbe Helena je bila u problemima, jer je imala dvije kazne, a svaka neaktivnost je mogla dovesti do diskvalifikacije. Helena je većinu borbi ove godine dobivala na tlu, gušenjima ili polugama, ali trener Helenine protivnice je očigledno dobro odradio svoj zadatak pa je Lin izbjegavala prelazak na borbu na tlu. Koncentriranim pristupom Helena je dovela borbu do zlatnog boda, tj. produžetka. U njemu prvo protivnicu prisiljava na kaznu, a nakon više od minute borbe izvodi uchimatu, "kraljicu judaških bacanja" i pobjeđuje.

Polufinale je Heleni konačno donijelo poznatu protivnicu, Hannu Rollwage iz Njemačke. Ona je Helenu pobijedila na Europskom kadetskom prvenstvu u borbi za broncu, ali tada je to bila "druga" Helena. Nakon manje od dvije minute Helena ponovo izvodi uchimatu, ovog puta na desnu stranu i pobjeđuje ipponom.

U finalu je protivnica bila europska prvakinja Sophio Somkhishvili iz Gruzije. Gruzijka je Helenu pobijedila u polufinalu Europskog prvenstva i već duže vrijeme ne zna za poraz, a i na EYOF-u je bila pobjednica. Daleko jača i teža Gruzijka za samo minutu i pol borbe prisilila je Helenu na dvije kazne. Budući da joj je prijetila diskvalifikacija, Helena nije imala što čekati i krenula je agresivnije. Čvrstim gardom i brzinom uzvratila je Gruzijki i na kraju regularnog dijela borbe nije bilo bodovanja, a obje su imale po dvije kazne. U dodatnom vremenu, nakon nešto više od minute borbe Helena ponovo izvlači svog džokera, desnu uchimatu, i Gruzijka pada, a Helena osvaja svjetsko zlato.

- Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj! Sad se idem dobro odmoriti - izjavila je Helena nakon natjecanja.

Veliko postignuće za Judo klub Profectus Samobor je napravila i Lara Cvjetko, koja je nakon zlata na Europskom prvenstvu, sada na Svjetskom osvojila 7. mjesto. Ona je u kategoriji do 57 kilograma ipponom svladala protivnicu iz Australije i ušla u četvrtfinale. Tada u produžetku borbe gubi od Poljakinje Kropske, a u repasažu i od Talijanke Fusco. Lara ima 16 godina i ovo joj je prvo Svjetsko prvenstvo pa njeno vrijeme tek dolazi.

Kreator ovog samoborskog judo čuda je trener Matija Frlić.

- Dan je bio jako dug i naporan, odradili smo četiri vrlo zahtjevne borbe s vrlo različitim protivnicama što je dodatno otežalo posao, ali usmjerenost na taktiku i plan donio je najljepši mogući kraj. Nakon 5. mjesta na EP-u i EYOF-u, na kojima je Helena bila daleko ispod svojih maksimalnih mogućnosti, teško je bilo predvidjeti ovako nešto. Treniram Helenu i uvijek se nadam da će biti prava baš na dan velikog natjecanja, a to se danas i dogodilo!

Činjenica da su moje dvije cure prvakinja Europe i svijeta čini me neizrecivo ponosnim trenerom. Ova zlata rezultat su konstantnog truda, rada, fokusa i odricanja, ali svjestan sam da je to jedini put kojim se ovako nešto može postići. Za djevojke slijedi zasluženi odmor, a ja krećem u završni dio priprema za Europsko i Svjetsko juniorsko prvenstvo s još jednom svojom vrlo uspješnom natjecateljicom, Katarinom Lucijom Vuković - rekao je Matija Frlić po završetku natjecanja.

Helena je nakon Barbare i Brigite Matić te Karle Prodan, tek četvrta Hrvatica koja je došla do svjetske titule. Osim toga, ovo je prvi puta da Europljanka uzima titulu svjetske kadetske prvakinje u superteškoj kategoriji.

I.H.

 
14.08.2017.

Održan Berlin Hyundai Archery World Cup

STRELIČARSTVO - Vavro među elitom

Održan Berlin Hyundai Archery World Cup

Mario Vavro, streličar SK Samobor, plasirao se u top 10 svjetskih streličara. U nastupu na 4. turniru Svjetskog kupa, koji se od 8. kolovoza održavao u Berlinu na poznatom Olimpijskom stadionu, Vavro je zauzeo 8. mjesto. Svojim sjajnim pobjedama u eliminacijskom dijelu nad vrhunskim svjetskim streličarima došao je do četvrtine finala. Redom je pobjeđivao usprkos vrlo hladnom vremenu s povremenom kišom. Bio je bolji od Švicarca Knaacka, Danca Damsboa, Francuza Pineaua, još jednog člana iz Hrvatske Markeša, dok je u četvrtini finala rezultat protiv Anderson iz SAD-a bio 143:149.

Ukupno se natjecalo 350 streličara iz 50 zemalja. Ovom osmom pozicijom Vavro osvaja dodatne bodove za svjetsku rang listu. Odlična je to vijest i potvrda dobre forme prije odlaska i nastupa na Univerzijadi u Taipeiju na koju Vavro i trenerica Lana Koler odlaze s reprezentacijom univerziteta Hrvatske 17. kolovoza. Vavro je jedini streličar predstavnik Hrvatske na ovome, poslije Olimpijade, najvećem svjetskom okupljanju sportaša.

L.K.

 

Sjajan nastup judašice samoborskog Profectusa na svjetskom kadetskom prvenstvu

Održan Berlin Hyundai Archery World Cup

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002