07.12.2016.

Trener NK Samobor Sven Raić govori o minuloj sezoni

NOGOMET - Najveći problem - neefikasnost

Trener NK Samobor Sven Raić govori o minuloj sezoni

Prije nego što će sa svojim igračima otići na posljednji ovosezonski trening i tako zatvoriti ovu nogometnu 2016. godinu, trener NK Samobor Sven Raić za Glasnik je dao kratak osvrt na jesensku polusezonu, koja baš i nije bila blistava - četrnaesto mjesto sa samo 15 prikupljenih bodova. Školskim rječnikom rečeno...

- Ocjena minus 2. Nije jedinica, ali nije ni puno više. Nešto smo odigrali dobro, bili s puno kvalitetnijim momčadima u "al pari" izdanju. Trebali smo po nekoj prikazanoj igri imati i više bodova na kontu, ali kada sve zbrojimo očito je da je to to i da je ova pozicija na tablici realna te da smo je na kraju zaslužili.

Najveći problem u 15 jesenskih utakmica bila je efikasnost, odnosno neefikasnost igrača u plavim dresovima. Samo za ilustraciju, u prošloj polusezoni Samoborci su mrežu zatresli 18 puta (u 49 navrata tijekom cijelog prvenstva), dok se ove polusezone ta brojka zaustavila na samo 9. Tih 9 golova (daleko najmanje u ligi) u konačnici nije niti moglo rezultirati boljim krajnjim rezultatima. Raić je svjestan tih problema, a za to rješenje, kao i za rješenje ostalih problema u nogometu, čarobnog štapića nema.

- Da znam koji je problem neefikasnosti, onda bi ga lakše riješili, ispravili na treningu i već sljedeću utakmicu pobijedili. Nažalost, nogomet je takav. Možeš cijelu utakmicu dominirati i biti bolja momčad i na kraju ne pobijediti. Protiv Zagorca, na primjer, bili smo puno bolji, propustili nekoliko sjajnih prilika i onda domaćin jednim super udarcem iz daljine nezasluženo pobijedi. Postoji i psihološki teret na igračima, jer nikako nismo mogli doći do pobjede koja bi nas opustila i koja bi dečkima skinula teret s leđa u ključnim trenucima, u matnim situacijama pred suparničkim vratima.

Za Raića je simptomatično da su Samoborci u posljednja dva kola jesenskog dijela prvenstva ulovili 4 boda i da su u tim izvedbama bili daleko od najboljih izdanja. Raić je uvjeren da bi, da je taj pozitivni niz došao ranije tijekom sezone, ukupni bodovni saldo bio bogatiji baš zbog tog ranije navedenog pritiska koji je sputavao mlade igrače.

Zbog svega navedenog, trener na početku priprema sredinom siječnja (nastavak prvenstva je krajem veljače) očekuje pojačanja upravo u tom, najdelikatnijem napadačkom dijelu momčadi.

- Prvi izbor nam je zasigurno napadač. Imamo 2 do 3 imena koja su u fokusu. Razgovarat ćemo s njima i vidjeti da li se možemo uklopiti u njihovu (financijsku) stranu priče. Također mi je bitno da su to karakterni igrači, koji će se lako uklopiti u postojeći kolektiv. Dobro bi nam došlo i jedno lijevo krilo, jer nam nedostaje prodornosti i po toj strani. Ako Škvorc na desnoj ne odigra na svojoj razini, onda nam završnica pati. Ovako bi imali igrača više, dodatnu prijetnju pred protivničkim vratima. Kako je i pouzdani stoper Zeman odlučio objesiti kopačke o klin, morat ćemo potražiti i njegovu zamjenu da dodatno učvrstimo obranu.

A upravo ta obrana jedina može navući smiješak na Raićevo lice. Drugi najbolji defenzivni bedem lige (bolje se brane samo igrači Trnja), sa samo 12 primljenih pogodaka, jedan je od razloga zbog kojih društvo iz Hebrangove 45 nije i niže na tablici.

- Da ovisimo samo o obrani bili bismo na puno boljem mjestu, nego što smo sada. Dečkima na tim obrambenim izvedbama svaka čast. Ivkovčić je cijelu sezonu igrao odlično, ali ne smijem zaboraviti i ostatak društva: Štignjedec, Zeman, Trupec, Makarun… Na gol liniji su također zadovoljili Kovačić i Tvrtković. Njima sve čestitke i sigurno su nas dobar dio prvenstva držali iznad vode.

Iako Raić vjeruje u kvalitetu svoje momčadi, podatak da 3 do 4 momčadi ispada iz ovog stupnja natjecanja budi u njemu nemir.

- Momčad je sigurno dovoljno kvalitetna za ostanak u prvenstvu. Olakotna okolnost nam je da je puno momčadi nagurano u svega nekoliko bodova (sedmu i četrnaestu momčad razdvaja svega 6 bodova, op.a.) tako da u prvih 7 kola, kada imamo nešto lakši raspored, očekujem više prikupljenih poena kojima bismo se distancirali od samog dna tablice. Očekujem golgetersko buđenje Brujića i Tomića, uz čije bolje predstave ćemo lakše doći do željenog cilja.

Niz loših rezultata (bez pobjede između 7. i 14. kola) nije utjecao na odnos uprava – trener.

- Imao sam podršku rukovodstva kluba cijelo vrijeme. Razgovarali smo puno puta na tu temu, da li ima neko bolje rješenje, ali jednostavno naša igra nije bila loša. Da li smo mogli mi kao struka bolje – mogli smo. Da li su igrači mogli bolje – mogli su. No, što je - tu je. Idemo u proljetnom dijelu popraviti ovu situaciju i pokazati da nismo zaboravili igrati i postizati pogotke.

S dna tablice slabo se vidi vrh lige, a tamo stoluje Vinogradar. Susjed s Mladine tek je u posljednjem kolu pobjegao prvom pratitelju Krku na 3 boda. Raić ne predviđa dugotrajnu borbu za prvo mjesto, ali sudbonosno bi moglo biti 3. proljetno kolo, u kojem "trseki" iz Mladine gostuju na najvećem hrvatskom otoku.

- Ako neokrznuti prođu to gostovanje, onda je prvenstvo sigurno njihovo. Ipak su oni igrački i logistički najbolja momčad lige i mislim da će sa sigurnom bodovnom razlikom dotrčati do konačnog naslova – zaključuje Raić.

Matija Milić

 

Trener NK Samobor Sven Raić govori o minuloj sezoni

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002