29.10.2016.

Okrugli stol u povodu Svjetskog judo dana

Kako u sport uključiti i vrtićku djecu

Okrugli stol u povodu Svjetskog judo dana

28. listopada je u Sportskoj dvorani u Samoboru, u povodu Svjetskog judo dana, u organizaciji Judo kluba Profectus Samobor, održan okrugli stol na temu uključenja vrtićke djece u organizirano bavljenje sportom. Gosti su bili dr. Ariana Alić, specijalist medicine rada i sporta, Vesna Hude, prof. psihologije i specijalist za psihološku pripremu sportaša, Dina Rendulić, prof. pedagogije i Matija Jug Dujaković, magistar kineziologije, suradnik na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i sportski direktor Zagrebačke judo škole.

Uvodnu prezentaciju je napravila prof. Hude, koja je objasnila tko odlučuje o tome u koji će se sport dijete usmjeriti, koji su razlozi za to te dobrobiti bavljenja sportom. Posebno je naglasila da su sportaši u školovanju koncentriraniji, smireniji i da postižu bolje rezultate od nesportaša te da, ako u mladosti usvoje sportski način života, to najčešće zadržavaju ili se kasnije u životu ponovno vraćaju sportu. Objasnila je kakav treba biti odnos djeteta sportaša, roditelja i trenera, kako roditelji znaju vršiti pritisak zbog rezultata te da trening i sport u svakom trenutku za djecu treba biti zabavan.

Prof. pedagogije Dina Rendulić koja radi s djecom u vrtiću, a i sama je aktivna sportašica, osvrnula se na nedostatak kretanja kod djece, na loše motoričke sposobnosti i pretilost. Iako u vrtićima djeca trebaju provesti u kretanju najmanje 2,5 sata dnevno, efektivno kretanje nije ni blizu tog cilja, a od sata tjelesne i zdravstvene kulture u školama efektivnog vježbanja ima samo 15 minuta. Standard je da vrtić po djetetu ima barem 5 m2 vanjskog prostora za igru, što mnogi vrtići nemaju, a i dvorane za tjelesni odgoj pretvaraju u prostor za dodatnu odgojnu grupu. U nastavku je govorila o povezanosti kretanja i razvoja ljudskog mozga, o vrijednostima juda, te da borilački sportovi ne utječu na agresivnost djece, već djeluju suprotno.

Dr. Ariana Alić, koja je godinama brinula o zdravlju sportaša u sportskoj ambulanti u Samoboru, govorila je o tjelesnom razvoju djece, razlikama između djece sportaša i nesportaša, koje se uočavaju već u nižim razredima osnovne škole, te učestalosti ozljeda kod djece sportaša i nesportaša.

Matija Jug Dujaković je objasnio kakav treba biti sport za vrtićku djecu te preporučuje plivanje, gimnastiku i judo. Govorio je o nastavi tjelesnog odgoja u školama i iznio je osobna iskustva kao judo trener.

Odgovarajući i na pitanja iz publike, stručni gosti su podijelili mnogo korisnih informacija, a razvila se i polemika oko rada sportskih klubova, trenera i očekivanja roditelja. Za zaključak okruglog stola može se reći da djeci nedostaje kretanja, a na neke od motoričkih sposobnosti se najviše može utjecati baš u dobi od 5 do 7 godina. Ako roditelji nemaju vremena za igru s djecom, šetnje ili planinarenje, najbolje je što se može učiniti da se djecu prepusti stručnjacima u sportskim klubovima. Treneri trebaju kroz ciljane igre dovesti do ravnomjernog razvoja, a roditelji u tome trebaju pripomoći poticanjem i pohvalama, a ne kritikama. Judo je jedan od sportova koji se posebno preporučuje za djecu zbog ravnomjernog razvoja cijelog tijela, od stopala do šaka, te treniranja bez obuć,e čime se razvija osjećaj ravnoteže.

Ovo je bila završna aktivnost u obilježavanju Svjetskog judo dana Judo kluba Profectus Samobor, a u izlozima Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor se do 15. studenoga može pogledati izložba fotografija o judu njemačkog fotografa Klausa Müllera.

V.V.

 

Okrugli stol u povodu Svjetskog judo dana

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002