17.06.2016.

Damir Kovačić, trener Save objašnjava razloge uspješne sezone svoga kluba

NOGOMET - Presudilo 20 izvrsnih igrača

Damir Kovačić, trener Save objašnjava razloge uspješne sezone svoga kluba

Proljetni dio sezone u Jedinstvenoj županijskoj ligi bio je samo formalnost. Furioznom igrom još u jesenskom dijelu prvenstva (15 pobjeda u 15 nastupa) igrači Save čekirali su karte za viši rang natjecanja. Upravo je velika prednost pred konkurencijom predstavljala najveći problem Damiru Kovačiću, nekad prvoligaškom igraču Samobora, a danas treneru momčadi iz Strmca.

- Nije lako motivirati igrače kada pred drugoplasiranom momčadi imamo 15–20 bodova prednosti. Zato su nam se i dogodili neki porazi, ali nije i realno, bez obzira koju ligu igrali, da tako lako prošećete kroz ligu, kao što smo mi to napravili u jesenskom dijelu prvenstva.

Nedostatak motiva donio je u ovogodišnjem dijelu prvenstva 2 remija i 4 poraza, no brojke su za konkurenciju i dalje nedostižne: 24 pobjede iz 30 susreta (80% uspješnosti). Prvi pratitelj Bistra ostao je na 19 bodova. Postignuto je 79, a primljeno samo 22 pogodaka.

Sljedeće sezone Strmčane čeka ipak teži posao u 4. HNL.

- Prije svega moramo vidjeti tko će ostati, a ja se nadam da neće biti velikih igračkih promjena. Bitno je da nastavimo raditi onako kako smo radili do sada. U pripremnim utakmicama za proljetni dio sezone igrali smo s Kustošijom i Ponikvama (članovi 4. HNL, op.a.) i bili smo im "al pari", ako ne i bolji takmac. Vidjeli smo da možemo igrati s njima, samo je pitanje koliko dobro možemo igrati u kontinuitetu. Sigurno je da će nam u jačoj ligi biti teže, više će klubova biti na kvalitativno boljem nivou, jer igrači koji igraju u toj ligi mahom su već nastupali u 2. ili 3. ligi.

Kovačić naglašava kako je prvenstvo iznijela momčad koja na terenu odiše odgovornošću, a van terena ekipa je prava klapa.

- Naša najveća snaga je 20–ak podjednako kvalitetnih igrača, od kojih ne mogu nikoga posebno izdvojiti. Eventualno kapetana Čakanića, koji nam je bio izrazito bitan radi atmosfere. Dečki su u njemu vidjeli uzor, autoritet. Bio je balans između mene i momčadi, unatoč tome što zbog nekih osobnih razloga nije mogao biti cijelo vrijeme s momčadi. Novopridošli na polusezoni (Kostanjski, Razum, Vrančić...) su se dobro uklopili u postojeći kadar.

Potencijalni problem u novoj sezoni treneru Save mogao bi biti broj mladih igrača (rođenih od srpnja '95 i kasnije). Trenutačno strateg s Lazine raspolaže samo s jednim (Maruna), a potrebno ih je još barem 5 kako bi na startu svakog susreta broj tih mladih igrača bio 3, koliko i traži pravilo. Obzirom na nedostatak mladih igrača koji svojom kvalitetom mogu zadovoljiti nastup u 4. po težini stupnju natjecanja na samoborskom području, Kovačić će morati potražiti po zagrebačkom prstenu i tamo naći što bolje opcije.

Lazina ovih dana prolazi pregled komisije za licenciranje koja daje dopuštenje za igranje. Tu ne bi smjelo biti problema, za razliku od pomoćnog terena, čiji nedostatak i dalje ostaje problem za igrače iz Strmca.

Matija Milić

 

Damir Kovačić, trener Save objašnjava razloge uspješne sezone svoga kluba

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002