30.03.2014.

Osam samoborskih medalja na Prvenstvu Hrvatske za seniore

KARATE - Ana i Dijana zlatne

Osam samoborskih medalja na Prvenstvu Hrvatske za seniore

Seniorsko prvenstvo Hrvatske u karateu održano je 30. ožujka u sportskoj dvorani Kutija šibica u Zagrebu, a samoborske karateke osvojili su čak šest medalja – jedno zlato, jedno srebro i četiri bronce. Ovim uspješnim nastupom Karate klub Samobor je ostao u samom vrhu seniorskog karatea te samo potvrdio da kontinuiran i ozbiljan rad i ulaganje moraju dati i kvalitetan rezultat.

Državno prvenstvo je uobičajeno i razumljivo bilo vrlo napeto i nabijeno emocijama i željama za uspjehom s obzirom da je poznato da samo prvaci s Prvenstvu Hrvatske putuju na Prvenstvo Europe, koje će se ove godine održati u finskom Tampereu početkom svibnja. Upravo taj razlog dovodi sportaše i trenere u najvišu razinu pritiska i nervoze pa se često događaju situacije u kojima se slabije psihički pripremljeni sportaši "izgube" te u konačnici neočekivano i gube svoje borbe od suparnika koje inače pobjeđuju na manje važnim natjecanjima. Samoborke i Samoborci su na ovom Prvenstvu Hrvatske pokazali da su čvrsti i spremni za najviše domete te da hrvatski karate sport može na njih i nadalje ozbiljno računati.

Prvakinja Hrvatske u konkurenciji seniorki do 61 kg postala je Ana Lenard, a za taj uspjeh je morala pobijediti u finalu sestru Maju, koja je pak do finala došla preko odlične riječke reprezentativke Ivane Bebek, brončane s europskog prvenstva 2012. godine. Ana i Maja dobro su se "pokefale" u finalnom ogledu i na kraju su odlučili detalji i sportska sreća, koje je ovaj puta više imala Ana. Treba spomenuti da je Ana obranila prošlogodišnju titulu prvakinje Hrvatske.

Ana je ovom pobjedom osigurala pojedinačni nastup na Prvenstvu Europe u Tampereu, koje će se održati od 8. do 11. svibnja te joj se pruža odlična prilika da se popne i na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Uz već gore spomenutu Maju, odlična je bila i Silvija Buzaljko koja je stala uz bok europskim prvakinjama Ivoni Tubić i Azri Saleš te viceprvakinji svijeta Maši Martinović u kategoriji do 68 kg. Silvija je tek navršila 18 godina i bio joj je ovo debi u seniorskom uzrastu, a prema prikazanome Silviju ćemo još dugo i često gledati na postoljima širom svijeta. Izuzetno je talentirana i velik radnik, a to je garancija za uspješnu i dugačku sportsku karijeru.

U Kutiji šibica je još jedna djevojka iz samoborskih redova zablistala te pokazala odličan i odlučan karate. Zrinka Pezer je bila nadomak finalu u konkurenciji do 50 kg i samo ju je mali peh udaljio od tog povijesnog uspjeha, jer je izgubila u polufinalu tzv. sudačkim preglasavanjem od višestruke prvakinje Hrvatske te kasnije prvakinje. Zrinka je u repasažnom meču pokazala visoku razinu psihofizičke sposobnosti te deklasirala svoju suparnicu za brončano odličje. Ovim nastupom Zrinka je pokazala višu razinu od dosadašnje i od nje se mogu očekivati odlični rezultati u budućnosti.

Da ne bi sve ostalo na ženskom uspjehu, pobrinuli su se Matej Tomazin u kategoriji do 84 kg te Nikola Šoić u kategoriji do 67 kg. Matej je zbog ozljede leđa dugo izbivao s tatamija i nije bio spreman za ovaj nastup, ali je svojom visokom kvalitetom, znanjem i rutinskim vođenjem borbe pokazao da može biti uspješan i nositi se sa svakim suparnikom. Da je imao samo malo više sreće mogao je i stepenicu više od brončane medalje. Uglavom, bio je to odličan nastup samoborskog uspješnog reprezentativca.

Nikola Šoić je u svojoj kategorji do polufinala sve suparnike deklasirao, a onda se u polufinalu namjerio na najboljeg i najtrofejnijeg hrvatskog borca Danila Domdjonija, koji je ovaj puta bio odličan i potpuno zasluženo pobijedio te i u konačnici postao prvak Hrvatske. Izvanredan samoborski fajter je kasnije za brončano odličje pomeo svog protivnika i još jednom razveselio stručni stožer kluba. Nikola zaslužuje svaku pohvalu i veliki respekt za svoj nastup na ovom Prvenstvu Hrvatske.

Jako blizu medalji bili su Dario Svetić u kategoriji do 75 kg te Zrin Pezer u kategoriji do 60 kg, koji su izgubili repasažne borbe za broncu te osvojili solidno 5. mjesto.

Posebna pohvala ide Dariu, koji sa svojih 33 godine bez problema parira mlađima i samo ga je peh udaljio od osvajanja nekog od odličja.

Treba pohvaliti i debitantski nastup Filipa Kolarca, koji je tek navršio 18 godina, a već se sada ravnopravno nosi sa starijima i iskusnijima od sebe.

U konačnici nastup Karate kluba Samobor u zagrebačkoj Kutiji šibica bio je fantastičan te se slobodno može reći da nije bilo slabe karike među devetero sportašica i sportaša trofejnog samoborskog kluba.

T.I.

Izvrsni rezultati KK Bregana

Dijana Ćosić zlatna, Stefani Filipić srebrna

Članovi Karate kluba Bregana imali su odličan nastup na seniorskom prvenstvu Hrvatske. Iako su osvojili samo dvije medalje, dojam koji su ostavili mladi sportaši iz Bregane bio je daleko bolji.

Dijana Ćosić i Stefani Filipić su u izjednačenoj kategoriji seniorki do 55 kg izborile klupsko finale u kojem je ovom prilikom Dijana bila uspješnija. Na putu do finala Dijana je pobijedila i prošlogodišnju prvakinju u ovoj kategoriji, a Stefani je pokazala veliku srčanost jer je unatoč zadobivenoj rasjekotini na licu u četvrtfinalu, hrabro nastavila natjecanje i pobijedila u polufinalnom meču.

Vrlo dobre nastupe imale su Marina Bratanić I Gabrijela Tušinec koje su na kraju izgubile mečeve za brončana odličja.

Sjajno su startali Ivan Bilić i Karlo Pejić koji su deklasirali protivnike u prvom kolu kategorije do 67 kg.. U četvrtfinalu se dogodio veliki sportski peh, pri čemu je Ivan Bilić zadobio neugodnu ozljedu (iskočilo koljeno) i nije se mogao boriti u polufinalu. Odmah nakon toga je nastupio Karlo Pejić, koji se nažalost zbog prethodnog događaja nije uspio dovoljno koncentrirati za nastavak natjecanja i poražen je u četvrtfinalu.

 

Osam samoborskih medalja na Prvenstvu Hrvatske za seniore

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002