11.02.2013.

RUKOMET - Fašnički turnir pokazao potencijal hrvatskog rukometa

Dominacija Poleta i Rudara

RUKOMET - Fašnički turnir pokazao potencijal hrvatskog rukometa

U organizaciji RK Rudar iz Ruda održan je 5. po redu Fašnički turnir u mini i super mini rukometu. Natjecalo se je u konkurenciji dječaka rođenih 2002. godine i 2003. i mlađih. Na turniru je sudjelovalo 18 klubova s ukupno 35 ekipa. Nastupile su ekipe RŠ Karlovca, Zameta, Trsata, Viškova, CO Zagreba, Meveščak NFD, Slatine, Ivanića, Petrinje, Maksimir Pastele, Sesveta, RŠ Vučići, Metalca, Feniksa, Rugvice, Poleta, Slogea-Križ, te domaćina Rudara. Kao i na prošlogodišnjem 4. Fašničkom turniru, u konkurenciji dječaka rođenih 2002. godine pobjednik je ekipa Poleta, koja je za taj uzrast i prvak Hrvatske. U konkurenciji dječaka rođenih 2003. godine i mlađi, pobjednik je ekipa Rudara, koja je nakon uvjerljivog osvajanja Maškaranog turnira u Opatiji, osvojila još jedan turnir te nagovijestila visoke ambicije pred predstojeće PH u Karlovcu. Pred ispunjenom dvoranom i u sjajnom ozračju glasnih i bučnih roditelja koji su došli podržati svoje najmilije, prikazan je odličan rukomet te se još jednom pokazalo da se za njegovu budućnost u Hrvatskoj ne treba brinuti. Sve utakmice turnira sudili su članovi ZRS Zagreb, Kuhar, Prelčec, Brkić, Skendrović i Trčak.

Vrijedni organizatori turnira najbolje ekipe nagradili su medaljama i peharima, dok su za najbolje petorke i pojedince turnira osigurani bogati poklon paketi.

D.G.

 
11.02.2013.

JUDO - Prvenstvo RH za kadete i kadetkinje – Solin, 9. veljače

Samoborke opet srebrne!

JUDO - Prvenstvo RH za kadete i kadetkinje – Solin, 9. veljače

U subotu, 9. veljače, u sportskoj dvorani Bilankuša u Solinu održano je prvenstvo RH za kadete i kadetkinje u judu. Za državne medalje se borilo 255 natjecatelja iz 38 klubova iz cijele Hrvatske, a natjecatelji Judo kluba Samobor ponovili su uspjeh od prošle godine.

Ovo je bilo prvo prvenstvo Hrvatske u judu u ovoj godini gdje su se natjecatelji, treneri, ali i suci susreli s novim pravilima suđenja, koja su na probnom roku od siječnja pa sve do svjetskog prvenstva u Rio de Janeiru ove godine. Te promjene pravila su uzrokovale neka nesnalaženja i sudaca i natjecatelja, te neke dvojbene sudačke odluke, ali samoborski natjecatelji su i dalje u vrhu hrvatskog juda.

Samoborci imaju jednu prvakinju Hrvatske, čak tri viceprvakinje i jednog viceprvaka. U ekipnom plasmanu kadetkinje JK Samobor obranile su drugo mjesto, iza neprikosnovenih kadetkinja JK Pujanke iz Splita.

Nakon prvog dijela natjecanja, od 9 natjecatelja Judo kluba Samobor, čak pet ih je izborilo nastup u finalima.

Prva u finalu je nastupila Katarina Lucija Vuković, koja je u kategoriji preko 70 kilograma imala za odraditi "nemoguću misiju". Za protivnicu je imala Brigitu Matić iz splitskih Pujanki, aktualnu juniorsku viceprvakinju Europe i kadetsku prvakinju Europe. Katarina tu, nažalost, nije imala previše šansi i na kraju se morala zadovoljiti srebrnom medaljom.

U kategoriji do 63 kilograma Dora Bogović je nastupila protiv iskusnije natjecateljice Buge Kovač iz Zagreba i iako je pružila dobar otpor, na kraju je ipak izgubila u zahvatu držanja.

U kategoriji do 44 kg JK Samobor je imao svoje finale. Dora Bortas je nastupila protiv svoje klupske kolegice Tihee Topolovec. Dobro poznavajući jedna drugu, dvije samoborske natjecateljice su potpuno izjednačene nakon regularnog vremena morale nastaviti borbu za "zlatni bod". I u tom neizvjesnom nastavku gotovo sve je bilo izjednačeno do odluke sudaca za kaznu Tihee Topolovec. Time je Dora Bortas postala kadetska prvakinja Hrvatske, a Tihea je osvojila drugo mjesto.

U konkurenciji kadeta kroz vrlo naporne borbe do finala se probio Dominik Jurković u kategoriji do 55 kg. U do kraja izjednačenoj borbi s protivnikom iz Splita Dominik je izgubio samo zbog jedne sudačke opomene više i time osvojio "samo" srebrnu medalju.

Od ostalih samoborskih natjecatelja Ante Vukres je osvojio 5. mjesto, a Lucija Ivošević 7. Josip Garašić i Filip Greblički nisu uspjeli doći do plasmana.

S.S.

OKVIR

Priznanja i pripreme za samoborski turnir

U nedjelju, 10. veljače, u Solinu je održana Skupština Hrvatskog judo saveza na kojoj su natjecatelji i treneri JK Samobor zasluženo primili nagrade za rezultate u prošloj godini.

Filip Šipek, prvak Hrvatske u konkurenciji dječaka i osvajač 3. mjesta u konkurenciji mlađih kadeta u 2012. godini primio je nagradu kao najbolji natjecatelj Hrvatskog super kupa u uzrastu dječaka, a Judo klub Samobor kao ekipni prvak Hrvatske za 2012. godinu u konkurenciji dječaka i djevojčice, te kao ekipni prvak u uzrastu mlađih kadeta i mlađih kadetkinja.

Za dva tjedna slijedi prvenstvo Hrvatske u uzrastu juniora i juniorki koje će se održati u Zagrebu, a 2. ožujka održava se tradicionalni Kup Samobora, 22. međunarodni judo turnir u organizaciji Judo kluba Samobor, na kojem će nastupiti više od 700 natjecatelja iz 15 europskih država.

 
11.02.2013.

KARATE - 40. europsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore - Turska (Konya), 8. - 10. veljače

Sara Sirovica vrlo blizu medalji

KARATE - 40. europsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore - Turska (Konya), 8. - 10. veljače

Zadnjeg dana na 40. europskom prvenstvu u karateu u turskoj Konyi nastupila je i samoborska reprezentativka Sara Sirovica u konkurenciji mlađih seniorki preko 60 kg.

Sama Sarina najava da odlazi u Tursku po medalju itekako je bila opravdana, a vjera u svoju kvalitetu te sveukupnog hrvatskog karatea nije bila bez osnove. Medalja je bila vrlo, vrlo blizu, ali na kraju ostaje velik žal što se Sara ipak u konačnici nije uspjela popeti na postolje predviđeno za najbolje. Konačno peto mjesto svakako nije neuspjeh, već naprotiv velik uspjeh, iako se željelo i moglo više. Ovaj puta je sreća okrenula leđa samoborskoj skromnoj i vrijednoj sportašici, ali se ovo može tumačiti i kao vjetar u leđa. Uspjeh će kad-tad doći, samo treba nastaviti s radom i biti predan i uporan.

Sara je na tatamiju prekrasne velike dvorane u Konyi u prvom kolu imala za suparnicu predstavnicu Engleske koju je pobijedila rezultatom 2:1. Iako rezultat nije bio veći, Sara je cijelu borbu kontrolirala tako da engleska reprezentativka nije bila u poziciji za pobjedu.

U drugom kolu protivnica je bila vrlo neugodna Slovakinja, koju Sara rješava rezultatom 4:1 te nagovješćuje da će ići jako daleko.

Treće kolo je za Saru u neku ruku bilo i najlakše, iako Nizozemka nije baš bila raspoložena prihvatiti poraz od Hrvatice. Konačni rezultat je bio 4:2 za Samoborku protiv "tvrde" sportašice iz zemlje tulipana.

Četvrto kolo, polufinale s Turkinjom. Predstavnica daleko najbolje selekcije u Konyi nije bila impresionirana s našom reprezentativkom te vrlo jednostavno pobjeđuje Saru s visokih 1:9. Sara jednostavno nije imala nikakvo rješenje protiv nožnih tehnika domaće sportašice.

Sada se Sara usredotočila na repasaž i čekala da se razigraju Portugalka, Slovenka i Italijanka. Kroz dvije pobjede do borbe za broncu se probila odlična predstavnica Italije Chiara Zuanon. U tom repasažnom meču za broncu vodila se izjedanačena borba sve do zadnje sekunde, kada Italijanka ručnom tehnikom poentira i tako za našu Saru medalja odlazi u nepovrat.

U svakom slučaju, Sara Sirovica je dostojno prezentirala samoborsku i hrvatsku školu karatea, a petim mjestom je u potpunosti zadovoljila i opravdala svoj put u Tursku.

Na 40. prvenstvu Europe u Konyi sudjelovale su 44 države, a Hrvatska je na kraju s jednim zlatom, dva srebra i jednom broncom zauzela visoko šesto mjesto na tablici uspješnosti. Prva je nadmoćno Turska reprezentacija, sa čak 18 osvojenih medalja.

S.S.

 
11.02.2013.

NAJBOLJI SPORTAŠI - Proglašeni najbolji sportaši Svete Nedelje za 2012. godinu

Najbolji Šebalj, NK Sava i RK Sloga

NAJBOLJI SPORTAŠI - Proglašeni najbolji sportaši Svete Nedelje za 2012. godinu

Svečano je 8. veljače bilo na izboru najboljih sportaša Svete Nedelje. Titula najbolje sportašice u 2012. godini pripala je Nini Erceg, članici Judo kluba Sakura. U konkurenciji sportaša naslov najboljeg našao se u rukama rally vozača Jurja Šebalja, člana Auto karting kluba Sveta Nedelja. Za najbolju momčad u prošloj godini proglašena je seniorska momčad Nogometnog kluba Sava iz Strmca, a u ženskoj konkurenciji istim naslovom okitile su se igračice seniorske postave Rukometnog kluba Sloga iz Svete Nedelje.

U mlađim dobnim skupinama u svojim kategorijama najboljima su proglašeni Mario Smontara (JK Sakura), Nikolina Slamar (ŽRK Sloga), Patrik Rapp (KKK Mas.Oyama), Snježana Kufek (JK Sakura), Martin Zlodi (MRK Sloga), Marija Frklić (KKK Mas.Oyama), Mihael Guliš (ŠRD Rak), Sara Kaluđerović (BK Sveta Nedelja), Ante Bulaja (KKK Domenica) te Dora Mlinarić (KKK Domenica).

U konkurenciji momčadi do 14 godina starosti naslov najboljih pripao je limačima NK Sava iz Strmca. Juniori NK Novaki najbolja su momčad u kategoriji sportaša 14-18 godina, dok je kod ženske populacije taj naslov pripao juniorskoj postavi STK Sveta Nedelja Novaki. Najbolji sportski kolektiv u 2012. godini, prema ostvarenim rezultatima, je AKK Sveta Nedelja.

Nagrađeni su i treneri za rad s mlađim uzrasnim kategorijama. Nagrade su primili Milan Končarević (NK TOP Kerestinec), Karlo Lacković (JK Sakura) i Kristijan Subić (MRK Sloga). Jubilarna priznanja za dugogodišnji rad u sportu primili su Branko Vojvodić (AKK Sveta Nedelja), Dražen Žugec (NK Novaki) i Ivan Novoselec (KKK Mas.Oyama). Jubilarna priznanja u konkurenciji sportskih kolektiva pripala su ŽRK Sloga, KKK Mas.Oyama, NK Sava, NK Sloga (Brezje) i KKK Domenica. Za posebne zasluge u sportu Grada Svete Nedelje nagrađeni su Zdenko Tubikanec (STK Sveta Nedelja Novaki), Mladen Bolfek (ŽRK Sloga) i Tomislav Bogadi (NK Bestovje). Priznanja za životno djelo i sve učinjeno za prosperitet sporta na području Svete Nedelje primili su Ilija Tomić (NK Bestovje) i Lazar Grujić (SRD Sloga Orešje).

Nagrađenima su čestitali gradonačelnik Drago Prahin, predsjednik Gradskog vijeća Josip Raguž i predsjednik Sportske zajednice Svete Nedelje Goran Rožek.

Radio Sveta Nedelja

FOTO: Goran Rožek, Nina Erceg i Juraj Šebalj

 

RUKOMET - Fašnički turnir pokazao potencijal hrvatskog rukometa

JUDO - Prvenstvo RH za kadete i kadetkinje – Solin, 9. veljače

KARATE - 40. europsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore - Turska (Konya), 8. - 10. veljače

NAJBOLJI SPORTAŠI - Proglašeni najbolji sportaši Svete Nedelje za 2012. godinu

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002