21.01.2011.

BICIKLIZAM - Prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu u organizaciji BK Sveta Nedelja

Uokrug na europskoj razini

BICIKLIZAM - Prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu u organizaciji BK Sveta Nedelja

Na savskom nasipu kod Jankomirskog mosta, koji se nalazi na rubnom području između gradova Svete Nedelje i Zagreba, održano je u nedjelju, 16. siječnja, Nacionalno prvenstvo u ciklokrosu. Ovogodišnje državno natjecanje u ciklokrosu odvijalo se na kružnoj stazi duljine 2580 metara, sa startom na asfaltu, a zatim su biciklisti vozili po kombiniranom terenu koji je sadržavao penjanje na nasip i spuštanje s nasipa, vožnju po makadamskom terenu, travi i blatu, preskakanje prepreka (pri čemu su biciklisti morali sići s bicikla, podignuti ga te preskočiti prepreke visine do 40 centimatara) te trčanje po stubama, nakon čega se krug zatvarao u startno-ciljnom prostoru ponovnim dolaskom na asfalt. Na polovici staze nalazili su se boksovi u kojima su vozači i njihove ekipe mogli zamijeniti bicikle, kotače ili popraviti sitnije kvarove.

Na utrci je nastupilo je 109 vozača iz 22 kluba, a medalje su dodijeljene u 12 kategorija: Početnici do 13, do 14, do 15 godina, Kadeti, Juniori, do 23, Seniori, Veterani A, Veterani B, Veterani C, Žene – seniorke, Žene – juniorke.

Biciklistički klub Sveta Nedelja kao organizator ove manifestacije nacionalnog značaja pripremio je stazu i prateće sadržaje na najvišoj razini. Tehnički je staza bila potpuno u skladu s propisima Međunarodne biciklističke organizacije UCI, na vrlo atraktivnoj lokaciji, gdje su gledatelji mogli pratiti cijeli krug, a za brojne posjetitelje organiziran je i zabavni program, uz jelo i piće za sve sudionike i posjetitelje. Organizator je stoga dobio samo riječi pohvale od sudionika natjecanja, vođa ekipa, sudačkog žirija te predstavnika Hrvatskog biciklističkog saveza.

Osim u organizaciji natjecanja, BK Sveta Nedelja bio je uspješan i u natjecateljskom dijelu - ovojene su tri medalje te tri četvrta mjesta. Filip Gvozdanović postao je prvak Hrvatske u ciklokrosu za 2011. godinu u kategoriji početnika do 14 godina; Marko Horvat osvojio je srebro kod juniora, a Janko Benger broncu kod seniora do 23 godine. Četvrta mjesta osvojili su Luka Lovrek (do 13 godina), Nino Horvat (do 15 godina) te Sara Kaluđerović (juniorke).

Ovim natjecanjem BK Sveta Nedelja napravio je velik iskorak u organizacijskom i natjecateljskom smislu i predstavio se kao jedan od najperspektivnijih biciklističkih klubova u Hrvatskoj, ali svakako i kao najbolje organiziran klub u Hrvatskom biciklističkom savezu te u svetonedeljskom sportskom savezu. Velik broj volontera bio je gotovo mjesec dana svakodnevno uključen u pripremu i provedbu ovog natjecanja pod stručnim vodstvom inž. Damira Horvata, voditelja projekta.

Pomoć u organizaciji natjecanja pružili su Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje, Športski savez Sveta Nedelja, te sponzori – tvrtke: Biciklistički centar Ksyrium, Solis projekt, Sedmo nebo, Agroteka, Facies i Keindl Sport. Posebnu zahvalu organizator upućuje Robertu Kaluđeroviću, vlasniku tvrtke Ikal za vrlo kvalitetno izvedene građevinske radove na pripremanju staze.

Ervin Škacan, prof.

 

BICIKLIZAM - Prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu u organizaciji BK Sveta Nedelja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002