28.06.2010.

JUDO - Josip Šančić, trener u Judo klubu Samobor govori o uspjesima u protekloj sezoni

18 državnih medalja za judaše

Krajem svibnja završila su sva državna prvenstva u judu pa je vrijeme za rekapitulaciju sezone Judo kluba Samobor. Za takav pregled najbolja je osoba trener Josip Šančić.

- Sva državna prvenstva su završena. Kakvi su rezultati Judo kluba Samobor?

- Ukratko, mogu reći da sam zadovoljan rezultatima. Judo klub Samobor ima 4 državna prvaka i prvakinje te ukupno 18 državnih medalja. Ekipno, dječaci su prvaci Hrvatske, djevojčice su osvojile treće mjesto, a mlađe kadetkinje druge. To su zaista izvrsni rezultati, ali, uz malo sreće, moglo je i bolje.

- Što je moglo biti bolje?

- Judo je pojedinačan borilački sport. Tu nema ekipe iza natjecatelja pa, ako nije njegov dan, netko drugi ne može odraditi njegov posao. U borbi se pobjeđuje i u prvih 5 i u posljednjih 5 sekundi i, naravno, u svom vremenu između toga. Tu nema čuvanja rezultata i ako nešto krene krivo kasnije je teško ispraviti, jer samo oni koji u svaku borbu ulaze potpuno spremni pobjeđuju. Ove je godine čak 6 natjecatelja i natjecateljica zaustavljeno u borbi za državne medalje, neki s brončanim medaljama su za vrlo malo izgubili finala. To je moglo bolje, ali tu mi treneri nemamo mnogo utjecaja.

- Biste li istaknuli nekog od svojih natjecatelja?

- Svi koji su se borili na državnim prvenstvima zaslužuju isticanje. Je li uspješniji senior koji godinama osvaja državne medalje ili debitant koji osvoji državnu medalju protiv dvije godine starijih protivnika? Treba li istaknuti nekoga tko rutinski dolazi do medalje ili nekoga tko je izgubio medalju zbog odluke sudaca? Svi oni godinama naporno treniraju i svatko na svoj način zaslužuje pohvalu.

- Tko sve vježba judo?

- Kod nas postoje sve dobne kategorije. Najbrojnija su djeca koja nam dolaze u prvom razredu ili već iz vrtića. Imamo srednjoškolaca, studenata, zaposlenih ljudi, akademski obrazovanih, rekreativaca, roditelja koji vježbaju zajedno sa svojom djecom. Judo se može vježbati od rane mladosti do starosti.

- Kakvi su ciljevi za budućnost?

- Glavni cilj je privući djecu judu i sve ih i zadržati u judu. Ovo je zahtjevan sport i traži mnogo odricanja. Ulaskom u pubertet i kasnijim prelaskom u srednju školu mnoga djeca gube entuzijazam za naporne treninge, a i slobodnog vremena imaju sve manje, jer osim škole i sporta gotovo svi imaju mnoge druge aktivnosti. Zato je važno tako organizirati treninge i dozirati natjecanja da ne dođe do zasićenja ili dosade. Ne smijemo ih izgubiti u tom za njih posebno osjetljivom trenutku života. U Judo klubu Samobor trenutno vježba desetak rekreativaca koji su nekada već trenirali judo. I svima je sada žao što su tada prestali trenirati. Što se rezultata tiče, u odnosu na prošlu godinu smo uspješniji. Ukupno gledajući, u cijeloj prošloj godini natjecatelji su osvojili 164 medalje, a u prvih 6 mjeseci ove godine već 146 medalja. Cilj je, naravno, nastaviti rezultatski uzlet.

I.H.

Najuspješniji natjecatelji

- Marta Bortas - dvostruka državna prvakinja, od strane Samoborskog športskog saveza proglašena za perspektivnu sportašicu u 2009. godini, završila 4. razred OŠ Milana Langa u Bregani.

- Dora Bortas - viceprvakinja, završila 4. razred OŠ Milana Langa u Bregani, polazi umjetničku radionicu i sudjelovala je sa svojim radovima na skupnim izložbama.

- Lucija Ivošević - brončana medalja na državnom prvenstvu za djevojčice i brončana u uzrastu mlađih kadetkinja, završila 6. razred OŠ Bogumila Tonija, pohađa školu stranih jezika i pjeva u školskom zboru.

- Filip Šipek - viceprvak i pobjednik velikog judo turnira u Moskvi, završio 3. razred OŠ Milana Langa u Bregani, slobodno vrijeme provodi uz bicikl i kompjutor.

- Ante Vukres - prvak, završio 5. razred OŠ Samobor. Slobodno vrijeme osim za sport koristi i za kompjutorske igrice.

- Dominik Jurković - brončani s državnog prvenstva, završio 6. razred OŠ Samobor, uz judo igra i nogomet za ekipu Zrinski Tehnovent.

- Roko Adamec - brončani s državnog prvenstva, završio 6. razred OŠ Samobor.

- Josip Garašić - viceprvak, završio 6. razred OŠ Bogumila Tonija, pohađa školu stranih jezika, uz judo trenira rukomet, a na ovogodišnjoj Noćnoj trci osvojio je 3. mjesto.

- Katarina Lucija Vuković - dvostruka državna prvakinja, završila 6. razred OŠ Bogumila Tonija, članica Mlađeg orkestra TD Ferdo Livadić, jedna od najboljih tamburašica svog godišta u Hrvatskoj.

- Sara Šipek – osvojila treće mjesto u kadetskoj i treće mjesto u juniorskoj konkurenciji na državnom prvenstvu, završila 1. razred Srednje škole za primijenjenu umjetnost, u slobodno vrijeme bavi se kiparstvom.

- Dea Habrle – brončana s državnog prvenstva za seniorke, završila srednju ekonomsku školu i školu stranih jezika, upisuje Kineziološki fakultet.

- Matej Tandarić – brončani sa Sveučilišnog prvenstva, studira kineziologiju, osim juda trenira i taekwando.

- Matija Frlić – sveučilišni viceprvak, dvije brončane medalje s državnog prvenstva za mlađe seniore i za seniore, reprezentativac Hrvatske u judu, pred diplomom Učiteljskog fakulteta, sudionik Univerzijade 2008. godine, trener mlađih uzrasta u Judo klubu Samobor.

- Tomislav Majstorović – sveučilišni prvak, pred diplomom Ekonomskog fakulteta.

 
28.06.2010.

KOŠARKA - Mlađi kadeti – 1. ŽL – 14. kolo Dugo Selo – Samobor 45:89 (23:49)

Uvjerljivo osvojili prvenstvo

SAMOBOR: Srabotnak 4, Belamarić 8, Mandalinić 2, Levanić 40, Sladić 10, Čižmešija 3, Šuvaković 22. Trener: Marin Sedlar

DUGO SELO: Nikolić 14, Eranović, Čičak 4, Čuže, Grgošević 15, Budim 10, Bebek 2, Konjačić. Trener: Jozo Jurković

I u posljednjem 14. kolu mlađi kadeti Samobora prikazali su na gostovanju u Dugom Selu više nego odličnu igru. Predvođeni obrambeno i napadački učinkovitim Levanićem i Šuvakovićem uvjerljivo su svladali domaćine i zasluženo osvojili ovogodišnje prvenstvo. Kod Samoboraca, uz preciznog Levanića s 40 koševa i 17 skokova, istakao se i Šuvaković s triple-double učinkom od 22 koša, 11 skokova i 12 ukradenih lopti. Kod Dugog Sela najučinkovitiji su bili Grgošević s 15 i Nikolić sa 14 koševa.

T.I.

 
28.06.2010.

KOŠARKA - Seniori – Turnir sv. Petar 2010

Zasluženo osvojili turnir

Seniori Samobora vrlo dobro su ušli u prvu utakmicu turnira protiv momčadi Svetog Petra, tako da uz čvrstu obranu i učinkovitu trojku Gašparca, Begića i Nakića već početkom druge četvrtine imaju 18 koševa prednosti. Do kraja utakmice Samoborci rutinirano održavaju prednost za zasluženu pobjedu. U pobjedi Samoboraca istakli su se Gašparac s 23 te Begić i Nakić, oba s po 22 koša. Kod Svetog Petra odlično je odigrao Vrkljan s 27 koševa, od čega 5 trica.

Drugog dana, u petak 25. lipnja, u 2. kolu turnira Samoborci su svladali Petrinju te trećeg dana turnira u finalu su svladali pobjednika druge skupine, košarkaški klub Labradu iz Zagreba i zasluženo osvojili tradicionalni turnir Sveti Petar 2010. U finalu kao i u prethodne dvije utakmice briljirao je igrom krilni igrač Begić, koji je ujedno u samoborskoj ekipi i najzaslužniji za osvajanje turnira.

T.I.

 
28.06.2010.

KYOKUSHIN - 3. Svjetski kup, Estepona - Španjolska

Krunoslav Zlodi među 16 najboljih

KYOKUSHIN - 3. Svjetski kup, Estepona - Španjolska

Plaza de Toros de Estepona, odnosno korida u Esteponi na jugu Španjolske, 19. i 20. lipnja bila je poprište 3. Svjetskog kupa u kyokushin karateu IKO Matsushima Kyokushinkaikan-a, a domaćin je bio španjolski ogranak na čelu sa shihanom Klausom Rexom, 6. Dan, inače predsjednikom europske organizacije.

Hrvatski kyokushinkai savez i hrvatski ogranak ove organizacije na natjecanju je predstavljao Krunoslav Zlodi, član KKK Bregana DIV, koji se u teškoj kategoriji uspio plasirati među 16 najboljih boraca. Nakon što je bio slobodan u prvom kolu, Krunoslav je sa svojih 90 kg u drugom kolu pobijedio 10-ak kg težeg Japanca Tomokazu Kuramochia. U trećem kolu, koje je započelo iza ponoći prvog dana natjecanja, Krunoslav je prilično izjednačenu borbu s 15-ak kg težim Australcem Davidom Avolom izgubio tijesnom odlukom sudaca (jedan za Krunoslava, dva za Australca i jedan neriješeno). U pratnji Krunoslava bio je senpai Vladimir Sekelj, 2. Dan, Branch Chief i predstavnik za Hrvatsku u IKO Matsushima. On je na natjecanju sudio u lakoj kategoriji.

Za naslov najboljeg teškaša borilo se ukupno 57 natjecatelja, a titulu je odnio Saeed Safari iz Irana, koji je nakon 5 kola u finalu pobijedio Konstantina Fedorova iz Rusije. U sklopu Svjetskog kupa održana je i godišnja skupština IKO Matsushima, na kojoj je, među ostalim, određen i domaćin sljedećeg Svjetskog kupa, koji će se održati u listopadu 2014. godine, a to je Južna Afrika.

Naša je delegacija sudjelovala i na trening kampu koji je održan 21. i 22. lipnja pod vodstvom Kancha Joshikazu Matsushime, 9. Dan, predsjednika IKO Matsushima Kyokushinkaikan-a te u društvu mnogih velikih imena kyokushina, poput hanshia Johna Taylora iz Australije, 9. Dan, dopredsjednika IKO Matsushima.

Više o ovoj, kao i o ostalim aktivnostima Hrvatskog kyokushinkai saveza te o IKO Matsushima Kyokushinakikan Hrvatska, potražite na www.kyokushinkai.hr.

Vladimir Sekelj

 
28.06.2010.

BRDSKI BICIKLIZAM - Međunarodna MTB utrka - Ravne na Koroškem, Slovenija

Filip Turk četvrti na jakoj utrci u Sloveniji

Međunarodna MTB utrka u mjestu Ravne na Koroškem u Sloveniji održana je u nedjelju, 27. lipnja. U jakoj međunarodnoj konkurenciji nastupio je i najbolji samoborski MTB natjecatelj Filip Turk i u svojoj kategoriji do 23 godine osvojio odlično četvrto mjesto.

U ukupnom poretku utrke Filip je bio na također odličnom 11. mjestu. Pobjedu je odnio Mađar Zsolt Juhasz ispred Rusa Evgeniya Pechenina i Austrijanca Roberta Gehbauera.

I.H.

 
28.06.2010.

ŠAH - Državno prvenstvo za kadete, Šibenik

Brane boje Samobora na crno-bijeloj ploči

U organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza u Šibeniku se od 27. lipnja do 3. srpnja održava Državno prvenstvo za kadete od 9 do 15 godina. Boje Samobora predstavljaju kadeti Šahovskog kluba Samobor u sastavu: Robert Pleše, Daniel Vojak, Dragutin i Oliver Franičević te od djevojčica Ana Vlašiček (inače učenici OŠ Bogumila Tonija), u pratnji predsjednika kluba Zvonka Takača.

Željka Vojak

 
28.06.2010.

Ljetni odmorko: 21. lipnja do 31. kolovoza

Sport i rekreacija za najmlađe

Ljetni odmorko: 21. lipnja do 31. kolovoza

 

JUDO - Josip Šančić, trener u Judo klubu Samobor govori o uspjesima u protekloj sezoni

KOŠARKA - Mlađi kadeti – 1. ŽL – 14. kolo Dugo Selo – Samobor 45:89 (23:49)

KOŠARKA - Seniori – Turnir sv. Petar 2010

KYOKUSHIN - 3. Svjetski kup, Estepona - Španjolska

BRDSKI BICIKLIZAM - Međunarodna MTB utrka - Ravne na Koroškem, Slovenija

ŠAH - Državno prvenstvo za kadete, Šibenik

Ljetni odmorko: 21. lipnja do 31. kolovoza

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002