12.01.2010.

KARATE - Grand Prix Croatia - Samobor, 9. i 10. siječnja

Karate na najvišoj razini

KARATE - Grand Prix Croatia - Samobor, 9. i 10. siječnja

U Samoboru se 9. i 10. siječnja održao 19. po redu tradicionalni karate turnir Grand Prix Croatia, pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a u tehničkoj organizaciji Karate kluba Samobor-Anindol. Suorganizator je i ovaj puta bio Hrvatski karate savez. Sponzori ovog velebnog međunarodnog natjecanja bili su tvrtka Anindol (glavni spozor), Funda d.o.o. iz Zaprešića, Euroasia d.o.o. iz Zagreba te Fitness klub Samobor. Medijski pokrovitelji su bili Radio Samobor te Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

Natjecanju su nazočili čelnici Grada Samobora na čelu s gradonačelnikom Krešom Beljakom te visoka delegacija Hrvatskog olimpijskog odbora koju je predvodio glavni tajnik Josip Čop. Turnir je otvorio predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović u pratnji tajnika Jure Horvata.

U dva dana je na natjecanju sudjelovalo 1044 sportaša iz 132 klubova iz čak 18 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Austrije, Češke, Izraela, Makedonije, Danske, Gruzije, Turske, Latvije i Nizozemske. I ove godine se realizirala želja i nastojanje organizatora turnira da se najboljim karatistima ove regije osiguraju kvalitetni kontrolni mečevi, a kadetima, juniorima i mlađim seniorima dobra provjera forme pred Europsko prvenstvo, koje će održati u Izmiru od 5. do 7. veljače 2010.

Stekao se dojam da je ove godine turnir bio kvalitativno na najvišoj razini do sada u svim uzrasnim kategorijama, a naročito je jaka konkurencija bila kod seniora, koji su se nadmetali za atraktivne novčane nagrade. U ovoj konkurenciji je nastupilo čak 55 natjecatelja. Bilo je mnoštvo odličnih i atraktivnih mečeva te vrhunskih kata izvedbi, koje je publika sa zadovoljstvom nagradila gromovitim pljeskom.

Prvog dana na tatamiju nove samoborske sportske dvorane Samobor bili su kadeti, juniori, mlađi seniori i seniori, dok su drugog dana na tatamiju bile mlađe uzrasne kategorije (od 7 do 14 godina). U subotu je na tatamijima prezentiran karate najvišeg svjetskog i europskog nivoa, a mnogi europski i svjetski medaljaši nisu uspjeli doći do medalje, što je jasan pokazatelj žestoke konkurencije. Primjer je to i s tri reprezentativca Turske, aktualnih svjetskih prvaka, koji nisu stali niti na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja, jer su ostali bez plasmana, a bili su glavni favoriti.

Organizator turnira dodijelio je vrijedne novčane nagrade za najuspješnije seniore u otvorenoj kategoriji, a prvo mjesto i 2.000 EUR-a u Gruziju je odnio Gogita Arkanin, oduševivši sve nazočne gledatelje ispunjene samoborske dvorane. Pokazao je da svjetska bronca u apsolutnoj kategoriji s posljednjeg svjetskog prvenstva iz Tokija nikako nije bila slučajnost. Drugo mjesto je osvojio Slovenac hrvatskog podrijetla Matija Matijević (500 EUR-a i sedmodnevno korištenje apartmana Funda na Šolti). Za neke je ovo bilo iznenađenje, ali ne treba zaboraviti da je Matijević prije tri godine bio viceprvak Europe. Treću nagradu i 500 EUR-a je osvojio Makedonac Žarko Arsovski, što je pak bilo najveće iznenađenje turnira, jer se radi o relativno nepoznatom borcu. Četvrta nagrada i 250 EUR-a pripalo je hrvatskom reprezentativcu Mariu Vučiću, koji je odlično i motivirano odradio sve svoje mečeve.

Na kraju ovog velikog karate natjecanja stizale su riječi pohvale i čestitke organizatoru sa svih strana te su gotovo svi najavili svoj dolazak i naredne godine na jubilarni 20. Grand Prix Croatia. Bit će to veliki izazov za domaćina, koji se obvezao na još bolju i kvalitetniju organizaciju.

I.H.

Nastup karateka KK Samobor-Anindol

U mnoštvu sudionika Grand Prix Croatia nastupili su i karateke domaćina, Karate kluba Samobor-Anindol, te osvojili ukupno 9 odličja. Najviše su na tatamijima pokazale sestre Ana i Maja Lenard, koje su pobijedile u konkurenciji mlađih seniorki, svaka u svojoj težinskoj kategoriji. Ana je bila najbolja u kategoriji do 60 kg, a Maja u kategoriji preko 60 kg. Ovo je najava dobrog nastupa koje će imati na Europskom prvenstvu u Izmiru za mjesec dana.

Medaljama su se još okitili: Rebecca Smolčić (1. mjesto -kate mlađe kadetkinje), kata team u sastavu Smolčić, Razum, Imprić (1. mjesto - ml. kadetkinje), kata team ml. učenice u sastavu Gečević, Medved, Kovačić (3. mjesto), Sara Sirovica (3. mjesto juniorke do 59 kg), Zrin Pezer (3. mjesto kadeti do 54 kg), Igor Beketić Katanec (2. mjesto učenici do 34 kg) i Leonard Šogorić (3. mjesto učenici do 34 kg).

FOTO: Ana i Maja Lenard

Gabrijela Tušinec i Paula Andričević brončane

Na ovogodišnjem Grand Prix Croatia nastupilo je i sedam članova Karate kluba Bregana, a osvojene su dvije medalje. Gabrijela Tušinec je nakon dvije pobjede zaustavljena u polufinalu kategorije juniorki do 53 kilograma. Nakon neriješenog rezultata izgubila je sudačkim preglasavanjem, ali je poslije zadržala koncentraciju i u meču za treće mjesto zabilježila još jednu pobjedu i tako osvojila vrijedno odličje. Gabrijela je nastupila i u mlađim seniorkama, ali je poražena od predstavnice Italije.

Paula Andričević je u kategoriji mlađih kadetkinja do 50 kilograma osvojila broncu i potvrdila da će biti u najužem krugu za osvajanje medalje na državnom prvenstvu za dva mjeseca u Pločama. Na korak do medalje zastao je Karlo Pejić, koji je tijesno poražen u borbi za treće mjesto u kategoriji juniora do 61 kilograma. Dobar nastup imala je Stefani Filipić, koja je tijesno izgubila od svjetske kadetske prvakinje u prvom meču. U repasažu je zabilježila jednu pobjedu i poraz, a za kvalitetniji rezultat nedostajalo je više kondicije. Bez medalje su ostali i Dijana Ćosić, Ivan Bilić i Mihael Matijaščić.

 

KARATE - Grand Prix Croatia - Samobor, 9. i 10. siječnja

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002