20.11.2009.

KARATE - Svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore - Maroko - Rabat, 12. - 15. studeni

Haris Kovačević sedmi junior svijeta

KARATE - Svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore - Maroko - Rabat, 12. - 15. studeni

Iz dalekog Maroka vratila se hrvatska karate delegacija s dvije osvojene medalje. Zlato je osvojila juniorka iz Voloskog – Ivona Tubić, a broncu karlovački junior Josip Livada. S osvojene dvije medalje hrvatski karate sport i nadalje je ostao na tablici uspješnih karate zemalja, iako je konkurencija u Rabatu bila strašna. Predstavnici Karate kluba Samobor-Anindol nisu se, nažalost, priključili medaljašima.

Ana Lenard je u Maroku bila uzdanica hrvatskog karatea, no nije uspjela u ostvarenju svog cilja, tj. osvajanja jedne od medalja. Nakon pobjede u prvom kolu protiv Norvežanke te protiv Finkinje u drugom kolu, u trećem kolu Ana protiv odlične Brazilke nije uspjela ostvariti toliko željenu pobjedu, koja bi joj dala velike šanse za ulazak u krug medaljašica. Brazilka je nakon pobjede u četvrtfinalu izgubila polufinalni meč te time zatvorila sve mogućnosti za našu Anu, koja time nije ušla u repasaž te mogućnost da osvoji broncu.

Matej Tomazin je prema svim prognozama trebao biti na jednoj od stepenica pobjedničkog postolja u Maroku, ali imao je peh koji se rijetko događa. Radio je Matej u prvom kolu protiv borbenog Alžirca i sigurno vodio rezultatom 2:0. Pobjeda nije dolazila u pitanje, a i razlika u kvaliteti bila je više nego očigledna u korist našeg reprezentativca. U posljednjoj sekundi, sa zvukom sirene za kraj borbe, očajni Alžirac pokušava nožnim udarcem u glavu iznenaditi Mateja i to mu uspijeva. Kako se radi o udarcu koji donosi tri boda, samim time je iznenađenog Mateja poslao na tribine. Bio je to kraj svih nadanja za našeg Samoborca, ali i velika pouka i škola za ubuduće.

Najbolje od samoborskih samuraja prošao je Haris Kovačević, koji je nakon slobodnog prvog kola pobijedio solidnog Slovaka u drugom kolu. U trećem kolu je protiv predstavnika karate velesile - Turske pokazao da je spreman za najviše domete. Haris je bio siguran i mirno je priveo meč u svoju korist te zasluženo pobijedio. U četvrtfinalu je imao za protivnika fenomenalnog Iranca, koji je kasnije postao i svjetski prvak. Haris se stvarno trudio, ali nije išlo protiv azijskog prvaka, koji je prezentirao dominantan, tehnički dotjeran karate. S obzirom da je Iranac ušao u finale, otvorila se prilika da se Haris kroz dvije repasažne borbe dočepa brončane medalje. Na veliku žalost svih u stožeru Hrvatskog karate saveza zapeo je na agresivnom Latvijcu u prvoj borbi repasaža. Nakon neodlučenog rezultata u regularnom dijelu prišlo se produžetku, u kojem je Latvijac osvojio jedan bod te tako ostavio Harisa na 7. mjestu. Zaista šteta, jer je Haris pokazao da ima potencijal za vrhunske sportske domete.

Iako je samoborska sportska javnost navikla na medalje s najvećih sportskih natjecanja, to baš i nije lako i uvijek ostvarivo u razvijenom i masovnom karate svijetu. Sedmo mjesto Harisa Kovačevića u konkurenciji 84 države velik je uspjeh, iako se mora priznati da se očekivala medalja nekog od troje reprezentativaca Samobor-Anindola. Ana Lenard, Matej Tomazin i Haris Kovačević dokazani su i kvalitetni vrhunski sportaši i od njih se uvijek i na svakom mjestu očekuje medalja, ali, nažalost, to se uvijek i ne dogodi. Naredna prilika bit će već početkom veljače u Izmiru na europskom prvenstvu, a do tada treba puno raditi. Samo krv, znoj i suze mogu garantirati vrhunski sportski rezultat.

I.H.

FOTO: Haris Kovačević

Istakli se i karateke KK Bregana

Karlo Pejić među prvih 16

Za reprezentaciju Hrvatske nastupilo je i dvoje članova Karate kluba Bregana, Dijana Ćosić i Karlo Pejić, a s njima je u Maroko otputovao i trener Goran Romić.

Dijana Ćosić je svoj prvi reprezentativni nastup na SP odradila solidno, ali se čini da je lagana trema zbog nastupa na tako važnom natjecanju ipak ostavila traga pa nije pokazala sve svoje mogućnosti. Izgubila je u prvom kolu od predstavnice Francuske u jednom prilično ravnopravnom meču. S obzirom da Francuskinja nije prošla do finala, Dijana je ostala bez prilike za repasaž.

Odličan dojam ostavio je Karlo Pejić u kategoriji juniora do 61 kg. Karlo je u trećem kolu vodio 2:0 protiv Nizozemca (kasnijeg svjetskog prvaka) i samo jedna sekunda ga je dijelila od ulaska u četvrtfinale. Nažalost, Karlo je svoj zadnji napad izveo nedovoljno odlučno i dopustio je protivniku kontranapad nogom u zadnjoj sekundi pa je borba završila 2:3. Tu situaciju će zasigurno još puno puta ponoviti u svojoj glavi i izvući pouku za ubuduće. U repasažu je, još u šoku od prethodne borbe, tijesno poražen nakon produžetaka pa se morao zadovoljiti plasmanom od 9. do 16. mjesta u konkurenciji 53 natjecatelja. Karlo je bio ravnopravan s najboljim borcima u svojoj kategoriji i šteta što nije završio na postolju.

FOTO: Trener Goran Romić, Dijana Ćosić i Karlo Pejić u Rabatu, Maroko

 
20.11.2009.

KOŠARKA - NAJAVE

Seniori – A2 liga – 7. kolo

Fortuna - Samobor

U subotu, 21. studenoga, u 19:00

SD Zaprešić u Zaprešiću

Mlađi kadeti - I. ŽL – 3. kolo

Samobor – Petar Zrinski

U subotu, 21. studenoga, u 17:50

SD Samobor u Samoboru

Kadeti – I. HRL – 5. kolo

Samobor – Rudeš

U nedjelju, 22. studenoga, u 15:50

SD Samobor u Samoboru

Seniori II – 1. ŽL – 2. kolo

Samobor – Jaska

U nedjelju, 22. studenoga, u 17:50

SD Samobor u Samoboru

 

KARATE - Svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore - Maroko - Rabat, 12. - 15. studeni

KOŠARKA - NAJAVE

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002