13.11.2008.

KYOKUSHINKAI KARATE - U susret 13. Memorijalu Branka Bošnjaka

Športom protiv ovisnosti

KYOKUSHINKAI KARATE - U susret 13. Memorijalu Branka Bošnjaka

Za nešto manje tjedan dana, 15. studenog, u organizaciji KK Mladost Samobor, održat će se 13. izdanje najjačeg kyokushin karate natjecanja u Hrvatskoj, Memorijal Branka Bošnjaka. Natjecanje se počelo održavati 1995. godine, u spomen na člana KK Mladost Samobor Branka Bošnjaka.

Branko Bošnjak bio je dugogodišnji član KK Mladost Samobor, natjecatelj, trener, pedagog, prijatelj. Izuzetna osoba koja je, nažalost, kao pripadnik Specijane jedinice policije, poznatih Alfi, izgubio život u obrani suvereniteta Repubike Hrvatske. Kako bi se održala uspomena na njega, KK Mladost svake godine organizira ovo natjecanje.

Na prvom memorijalu nastupilo je 16 natjecatelja u apsolutnoj kategoriji, a natjecatelji su bili iz Mađarske, Slovenije i naravno Hrvatske, tada mlada "golobrada" reprezentacija Hrvatske koja je došla nakon smjene generacija odvažno se suprotstavila borcima iz Mađarske.

Na promociji i "rejtingu" ovog natjecanja "krvavo" se radilo godinama, te je tako jedno malo natjecanje u kyokushinu, izraslo u respektabilno natjecanje, natjecanje na kojem redovito sudjeluje desetak zemalja sa 80-90 natjecatelja. Memorijal je u europi prozvan kao malo europsko prvenstvo, zbog broja i kvalitete natjecatelja, a organizator natjecanja KK «Mladost» svake godine dobiva same pohvale od sudionika te čelnih ljudi europske organizacije. Memorijal je također uvršten i u kalendar natjecanja svjetske organizacije, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Također moramo napomenuti da se ovogodišnji Memorijal Branka Bošnjaka održava pod pokroviteljstvom Ministarstva, obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa- Uprava za šport, Ministarstva unatarnjih poslova te pod sloganom "športom protiv ovisnosti".

Kroz mnoge godine natjecanja na memorijalu su nastupali borci koji su bili sama "krema" europskog kyokushina, poput Fris Ferenca (Mađarska), Gyule Teleka (Mađarska), Andree Stope (Italija), Harisa Reisa (Švicarska), Johnya Dessmenta (Francuska) i ostalih koji su u to vrijeme "žarili i palili" europskim borilištima.

Danas, nakon nove smjene generacija, na Memorijalima Branka Bošnjaka sudjeluju borci koji ostavljaju svoj trag u Europi. Sebastijan Marius Illas (Rumunjska), Rosza Gabor (Mađarska), Veronika Szovetes (Mađarska – svjetska prvakinja), Jimie Collin (Švedska), Eduard Janoshavili (Gruzija), Darius Gaudauskas (Litva) i mnogi drugi, koji su redovito na europskim postoljima.

Uz zemlje koje su gosti svake godine na Memorijalu (Mađarska, Bugarska, Litva, Rumunjska...), ove godine će nas svojim prisustvom počastiti i natjecatelji iz Australije i Indije, te posebno moramo istaknuti dolazak i sudjelovanje na natjecanju jednog od najboljih boraca svijeta, Donatasa Imbrasa iz Litve.

Donatas Imbras je višestruki europski prvak, drugoplasirani sa svjetskog kupa 2005., te drugoplasirani sa posljednjeg svjetskog prvenstva koje je prošle godine održano u Tokyu, a sami njegovi rezultati govore o kakvom izuzetnom borcu se radi.

Natjecanje će se održati u Sportskoj dvorani Samobor (nova dvorana kod srednjih škola) s početkom u 14 sati.

T.G.

 
13.11.2008.

KARATE - Svjetsko seniorsko prvenstvo u karateu - Japan, Tokyo - 13. - 16. studenoga

I dvoje Samoboraca za medalje

KARATE - Svjetsko seniorsko prvenstvo u karateu - Japan, Tokyo - 13. - 16. studenoga

U japanskom glavnom gradu Tokyu održati će se od 13. do 16. studenoga 19. po redu svjetsko seniorsko prvenstvo u karateu.

Put Japana krenuti će u nedjelju u jutro letom iz Zagreba preko Londona i hrvatska karate reprezentacija koja će u punom sastavu pokušati osvojiti poneko odličje. U njenom sastavu bit će i dvoje reprezentativaca karate kluba Samobor-Anindol: Maja Janković i Nenad Vukobrat. Maja će nastupiti kao član ženske ekipe te će sa ostalim kolegicama (Petra Volf, Azra Saleš, Ana Marija Čelan) pokušati doći do medalje. Neće im biti nimalo lagano s obzirom da će u Japan svi doći sa sličnim ambicijama. Naše djevojke su dobre i kvalitetne, a kroz pripremne turnire su svima dale nadu da se od njih može očekivati dobar plasman. Hoće li u tome uspjeti, ovisi o niz faktora.

Nenad Vukobrat nastupa u kategoriji do 75 kg, u ovom trenutku najjačoj muškoj težinskoj kategoriji i imat će priliku pokazati se u najboljem svjetlu te dostojno prezentirati Hrvatsku. Nezahvalno je prognozirati konačni rezultat, ali mora se reći da nije bez šanse.

U samoborskom klubu još žale za Anom Lenard, koja je također trebala putovati u Japan, ali se razboljela te će na žalost svoju priliku potražiti drugi put.

U svakom slučaju, iz zemlje izlazećeg sunca mogu se očekivati dobre vijesti. Najveći hrvatski aduti su Mirna Šenjug i Danil Domdjoni, aktualni europski prvaci iz Tallina.

S.S.

FOTO: Maja Janković, Nenad Vukobrat

 

KYOKUSHINKAI KARATE - U susret 13. Memorijalu Branka Bošnjaka

KARATE - Svjetsko seniorsko prvenstvo u karateu - Japan, Tokyo - 13. - 16. studenoga

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002