10.05.2008.

U Samoboru djeluje dječja športska škola za predškolce pod vodstvom kineziologa Roberta Bujanića i Arijane Maslo

Najvažniji je dječji osmijeh

U Samoboru djeluje dječja športska škola za predškolce pod vodstvom kineziologa Roberta Bujanića i Arijane Maslo

Društvo športske rekreacije Športići 2007. godine počelo je s aktivnostima i na području Samobora. Riječ je o društvu koje, kao dječja športska škola, okuplja djecu predškolskog uzrasta od 4 do 7 godina, nastojeći im kroz petnaestak športova uz puno igre i zabave te uz mnoštvo športskih rekvizita ukazati na važnost bavljenja športom i tjelesnim aktivnostima. Športski program je osmišljen tako da u njemu sudjeluju i djevojčice i dječaci.

O tome kako je došlo do osnivanja dječje športske škole Športići govori jedan od osnivača, prof. Robert Bujanić.

- Arijana Maslo i ja radili smo za vrijeme studiranja po mnogim športskim vrtićima, gdje smo se i upoznali s načinom rada s predškolcima u športskim programima. Najvažniji je u početku bio rad u DV Vjeverica, kao športsko edukacijskom centru za obuku kineziologa. Kako sam nakon toga radio sedam godina u športskom programu u DV Jarun, odlučili smo prenijeti sva naša znanja i iskustva na djecu i ovdje na području Samobora, gdje i živim.

- Kako bismo mogli opisati Športiće?

- Športići su jedna od rijetkih udruga koja radi na specifičan način s djecom predškolske dobi, jer im se pokušavamo približiti na jedan drugi, njima prilagođen način. S djecom nije teško, nego je zahtjevno raditi. To iziskuje fizičku i psihološku pripremu trenera. Djeca brzo gube koncentraciju, stoga treba biti i animator, pedagog i kineziolog u svakom trenutku. Zato je svaki trening drugačiji, nema ponavljanja, a kroz godinu se športovi ponavljaju 3-4 puta i svaki put se izvode drugačiji elementi. Treba istaknuti da je svaki trening pomno isplaniran, a opterećenje je takvo da vježbanje djeci nije naporno ili preteško. Bitno je i to da djeca cijelo vrijeme vježbaju, nema čekanja u redovima ili kolonama, svi su angažirani cijeli trening.

Cilj nam je upoznati ih sa što više športova i to ne samo s onim najmasovnijima poput nogometa, već i onim manje poznatim. Bitno je naglasiti da program nije usmjeren na "stvaranje vrhunskih športaša" i na ranu specijalizaciju, već na poticanje optimalnog i cjelovitog razvoja djeteta. Športski program omogućuje razvoj motoričkih sposobnosti na kojima treba raditi od najmanjih nogu (koordinacije, brzine, snage, ravnoteže i preciznosti) kroz svladavanje tehnike pojedinih športova, uz uvažavanje sposobnosti i mogućnosti svakog djeteta.

Športiće vode profesionalni treneri, ujedno i njihovi osnivači, Robert Bujanić i Arijana Maslo, kineziolozi, uz pomoć educiranih volontera. Treninzi se trenutno odvijaju dva puta tjedno u OŠ Bogumila Tonija, uz obveznu prisutnost dva trenera, a cilj im je u skoro vrijeme broj treninga povećati na tri puta tjedno. Važno je još napomenuti da su prostor, kao i rekviziti, prilagođeni radu s djecom predškolskog uzrasta i da je program prepoznat od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te je kao takav dobio suglasnost i verifikaciju nadležnih ustanova.

- Na što se osobito obraća pozornost u radu?

- Naglasak na ponašanje u grupi, poštivanje prijatelja s kojima vježbaju, kako se nositi s porazom i povećati motivaciju za postizanje svojih ciljeva, ali i proveseliti se kad se pobijedi. Moram istaknuti da je kod nas uvijek atmosfera vesela i pozitivna, osmijeh je normalna stvar. Svjesni smo i da su za pojedince to prvi počeci bavljenja športom, da će nekima šport možda jednog dana biti i životni poziv, a ako i ne barem ćemo im usaditi navike zdravog i aktivnog života.

- Kako zapravo izgleda jedan trening?

- Uvodni dio čini igra koja je povezana sa športom koji radimo, slijede opće pripremne vježbe te planirani šport i, na kraju, igra koja je također povezana sa športom koji taj put radimo. Imamo oko 40 igara za uvodni i završni dio koje se stalno mijenjaju, kako djeci ne bi dosadilo njihovo ponavljanje. Igre su, osim što su vezane uz šport, i edukacijskog karaktera, jer igrom usput naučimo i druge stvari nevezane uz šport, a i mi naučimo ponešto od klinaca. Tako, primjerice, pokušavamo što manje koristiti igre na ispadanje, a kada radimo takav oblik igara, pokušavamo izvesti da svako dijete bude istaknuto ili pobjednik u nečemu, da im poraste samopouzdanje, da se mogu nositi i s dobrim i manje dobrim. A najbitnije je da dijete kući ode s osmijehom na licu.

- Planova je puno, što je dobro. jer takvi sadržaji nedostaju na ovom području.

- Cilj nam je i daljnja suradnja s vrtićima. Naime, zasad odlično surađujemo s dječjim vrtićima na području Grada Samobora i Grada Zagreba. Što se tiče planova, želimo otvoriti nove grupe i za djecu mlađeg školskog uzrasta, upoznati djecu s još više športova. Planiramo i gostovanja poznatih športaša koji bi prezentirali šport kojim se bave, ali i posjete raznim športskim terenima, kao i izlete. Sljedeće godine organizirat ćemo i školu skijanja.

- I, na kraju, naravno, kako se može doći do vas?

- Najjednostavnije je da nas nazovete na brojeve 091-515-6024 ili 098-938-8055.

M.Š.

 
10.05.2008.

Održana izvanredna skupština Samoborskog športskog saveza

Boris Makarun po treći put

Održana izvanredna skupština Samoborskog športskog saveza

Boris Makarun izabran je za predsjednika Samoborskog športskog saveza nakon što je početkom ožujka ostavku na tu dužnost dao Darko Šimunec i to, kako je naveo, iz osobnih razloga. Stoga o toj ostavci nije bilo rasprave, a članovi skupštine jednoglasno su podržali novog predsjednika, koji će tu dužnost obavljati sljedeće dvije godine, do kraja mandata ovog saziva. Inače, to je već treći put da je Boris Makarun izabran za predsjednika ovog saveza, jer mu je na čelu bio i od 1996. do 2002. godine.

Zahvalivši na ukazanom povjerenju predsjednik Makarun je rekao kako je smatrao da ova ekipa treba mandat odraditi do kraja, nakon što nije uspio uvjeriti dojučerašnjeg predsjednika na povlačenje ostavke. Izradio je i program rada kojeg će nastojati realizirati u svom trećem mandatu, a na skupštini je istaknuo kako smatra da je prije svega najvažnija financijska stabilnost saveza, jer ona puno znači i klubovima.

Osim sredstava iz proračuna, nastojat će se dobiti što više sredstava iz Hrvatskog olimpijskog odbora te od donatora i sponzora, rekao je Makarun.

Za zamjenika predsjednika Samoborskog športskog saveza izabran je Stjepan Bašić, potpredsjednici ostaju Sandra Novak i Josip Melinščak, a uz predsjednika, zamjenika i potpredsjednike, u izvršni odbor su ušli Sandra Burić, Josip Šuflaj, Zdravko Džimbeg, Marijan Lenard te Davor Cipek. U članstvo saveza primljena je i Ustanova za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor, a želju za dobrom suradnjom izrekao je novi ravnatelj te ustanove Vladimir Čerkez. Nazočne je pozdravio i pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek, čestitavši klubovima koji su izborili viši rang i pojedincima na osvojenim medaljama na natjecanjima.

M.Š.

 

U Samoboru djeluje dječja športska škola za predškolce pod vodstvom kineziologa Roberta Bujanića i Arijane Maslo

Održana izvanredna skupština Samoborskog športskog saveza

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002