26.01.2007.

KLIZANJE - Samoborka Mirna Librić nova je sportska nada hrvatskog klizanja

Samoborski dvostruki aksl

KLIZANJE - Samoborka Mirna Librić nova je sportska nada hrvatskog klizanja

Mlada Samoborka Mirna Librić nova je sportska nada hrvatskog klizanja. Ta simpatična, sitna 16-godišnja djevojka klizački staž bilježi od svoje četvrte godine kada je rekreativno klizanje u Zagrebu završilo pozivom u klub Medo. Uslijedile su godine treniranja i stalnog napredovanja da bi danas Mirna Librić bila članica najjačeg hrvatskog klizačkog kluba Leda i juniorska prvakinja Hrvatske. Postala je djevojkom pred kojom je, kažu stručnjaci, svijetla klizačka budućnost.

- Krenuli smo na rekreaciju u Zagreb, a tamo djecu vrbuju članovi klubova pa su došli i do nas pitati ako je želimo dati u školu klizanja, jer da ima dobro držanje na ledu. Pitali smo Mirnu želi li, a dijete k'o dijete, naravno da hoće – priča tata Dražen o počecima koji su vrlo brzo urodili prvim glavoboljama. - Nakon par mjeseci pitali su nas bismo li htjeli da počne s treninzima u klubu, na što smo rekli da smo iz Samobora pa da nam je malo nezgodno stalno putovati u Zagreb. No, rečeno nam je da bi to bilo samo 2 puta tjedno i tako je počelo. Nakon nekog vremena rekli su nam da to više nije dovoljno i da bi trebala trenirati svaki dan. Tada je uskočio deda Krešo koji je tu odigrao veliku ulogu u njezinom životu i bez njega ne bi bilo ni Mirninog klizanja. On je s njom provodio dane i dane, svakodnevne treninge po dva puta dnevno, putovanja... – prisjetio se Dražen pokojnog djeda koji je Mirni omogućio treniranje u najbitnijim godinama za klizačko formiranje.

- Od prvih natjecanja je pokazivala znakove da bi mogla biti dobra, ali koliko dobra to nismo mogli znati niti nas je to baš previše zanimalo. No, uvijek je u tim nižim kategorijama bila među prve tri. Onda se dogodila promjena kluba. Kako su treneri promijenili klub tako smo i mi išli za njima. Mirna je, naime, imala sreću da je bila uz vjerojatno najbolje trenere kod nas. To su bili treneri Idore Hegel i Ivane Jakupčević – Aleksandar Rožin i Oksana Gorbačov. Sada s njome rade Aleksandar i Ivana. Jedan trener pretežno radi tehničke karakteristike, a drugi više brine za umjetničke, dok s Dianom Kunevom radi balet.

U Klizačkom klubu Leda, uz kvalitetne trenere, Mirna ima i sreću trenirati uz trenutno najbolju hrvatsku klizačicu Idoru Hegel. Kako Mirna kaže, Idora joj govori i pokazuje ako nešto krivo napravi tako da od nje mnogo uči. A naučeno vrlo efikasno prikazuje na natjecanjima, ako je suditi prema rezultatima u posljednje vrijeme. Naime, Mirna je prošle godine prešla u juniorsku konkurenciju gdje je na "Europskom kriteriju" osvojila ukupno 11. mjesto. Riječ je o seriji natjecanja koja se zajednički boduju i predstavljaju neslužbeno europsko prvenstvo za mlađe uzrasne kategorije. Inače, kao kadetkinja je bila u tom natjecanju i ukupno treća. Ove sezone u juniorskoj konkurenciji rezultati su osjetno bolji u odnosu na prošlu pa je tako na natjecanju u Celju stigla do 4. mjesta, uz već spomenuto osvajanje naslova juniorske prvakinje Hrvatske. Krenula je i na Grand Prix natjecanja, gdje se okušala u konkurenciji najboljih svjetskih juniorki.

- Kod nas na natjecanjima nema puno publike, čak ni na Zlatnu piruetu, koje je naše najveće seniorsko natjecanje, ne dođe previše ljudi tako da je to ništa spram nekih većih natjecanja vani. U Budimpešti je bilo dosta ljudi, a kako na to baš nisam navikla malo počne panika, trema – objašnjava Mirna svoje prve susrete sa svjetskom klizačkom razinom.

- Kad smo bili u Rumunjskoj vidjeli smo Japanke koje treniraju i po 8 do 10 sati dnevno. Među njima je i Nana Takeda koja je osvojila to natjecanje, a inače je 4. juniorka svijeta. Kad sam nju vidjela kako kliže, to je nešto nevjerojatno. Stvarno bih htjela otići na te njihove treninge, barem na tjedan dana vidjeti kako one rade, što se radi na ledu, kako je sa školom, baš me zanima.

Što se Mirninog klizanja tiče stručnjaci kažu da je "tehničarka". Trenutno izvodi 6 skokova u svom programu, a cilj je završiti sezonu s dva trostruka skoka i dvostrukim akslom.

- Svi mi govore da "grdo" kližem, a lijepo radim te skokove i da više skačem. Ali, od prošle godine krenuli smo s polaganom muzikom, malo je forsiramo da naučim lijepše klizati i sad to ide na bolje, barem mi tako kažu. No, i skokove poboljšavam. Srećom, trenutni način suđenja, gdje tehnički specijalisti gledaju kvalitetu skoka i točnost, a suci ocjenjuju izvedbu pogoduje Mirni.

Naravno, ne ide uvijek glatko. Upisivanje Prirodoslovne gimnazije pokazalo se prevelikim zalogajem, jer zbog silnih obveza nije stigla pratiti sva predavanja, a ritam trening-škola-trening-škola se pokazao prenapornim. Trenutno zato ide u Dopisnu gimnaziju koja joj omogućuje da se maksimalno posveti klizanju, a opet da ne zanemari obrazovanje.

- Bilo je i kriznih trenutaka. Točno se sjećam prošle godine kad mi se nije dalo ići na treninge. Samo sam htjela biti doma, odmarati. Ali, to je trajalo mjesec dana i prošlo me. A sada jedva čekam treninge. Prije, kada bih trening završila loše nije mi se uopće ništa dalo, a sada, ako je i bio loš trening, jedva čekam drugi da bude bolji – veselo govori Mirna pred kojom se nalazi Svjetsko juniorsko prvenstvo u Njemačkoj koncem siječnja i početkom veljače.

Naravno, kako raste kvaliteta klizanja, tako rastu i troškovi. Najbolje to znaju njeni roditelji obzirom da je i u klizanju teret finanaciranja ponajprije na njima.

- Klizanje je dosta skupi sport za prosječne plaće, za naše plaće. Članarina je 650 kuna mjesečno, treba uračunati svakodnevna putovanja u Zagreb. Klizaljke za Mirnu koštaju od 800 do 1.000 eura, mora imati dvije haljine (jednu za kratki program, drugu za dugi), a to je 200-300 eura po haljini, pa platiti putovanja, hotele, kotizacije za ona natjecanja koja ne plaća Hrvatski klizački savez... – nabraja tata Dražen. Kad se podvuče crta ispada da su najminimalniji troškovi sezone između 50 i 60 tisuća kuna. Nažalost, Mirna trenutno ne dobiva nikakvu financijsku potporu Grada Samobora, jer nije članica samoborskog klizačkog kluba. Iz jednostavnog razloga što takvog kluba u Samoboru niti nema. Baš kao ni adekvatnih ledenih površina. Tako da se roditelji Librić snalaze kako mogu. Ipak, ne žale.

- Naš moto je bio neka se dijete bavi sportom, jer bolje da se bavi time nego alkoholom i drogom, bolje da bude u pozitivnom društvu nego u nekakvom problematičnom društvu, što je često danas slučaj s djecom – objašnjava Dražen Librić. – Sportski nam je pak cilj za nekoliko godina doći među 10 najboljih na svijetu, ali to ne ide bez psihologa, teretana, fizioterapeuta i puno drugih stvari koje u ovom trenutku nemamo. A krajnji su cilj Olimpijske igre 2012. godine – najavljuje tata Dražen i sam se čudeći kako je nešto što je počelo kao rekreacija završilo kao sastavni dio svakodnevnog života obitelji Librić. Naravno, riječ "završilo" treba shvatiti uvjetno, jer Mirnin put je u stvari tek počeo.

Kruno Solenički

 
26.01.2007.

STOLNI TENIS - Završeno je 105. prvenstvo stolnoteniskih veterana SOKAZ-a

Jedno prvo, jedno treće i dva četvrta mjesta

Završeno je 105. prvenstvo stolnoteniskih veterana SOKAZ-a. U jesenskom prvenstvu natjecalo se 240 muških ekipa podijeljenih u 20 liga i 14 ženskih ekipa u jednoj ligi. Ekipa Klokočevca I, u sastavu Marijan Šarić, Damir Puškaš, Stjepan Kuhar i Davorin Marić, zauzela je četvrto mjesto u 5. ligi, zaostavši 3 boda za trećeplasiranim. Najbolje plasirani igrač je Marijan Šarić kao četvrti igrač lige sa skorom 25:5 te Stjepan Kuhar kao 18. sa skorom 17:16.

Ekipa Samobor Kuno u sastavu Dražen Librić, Krunoslav Znika i Tomislav Medved zauzela je 3. mjesto u 7. ligi i prelaze u niži rang natjecanja. Najbolje plasirani domaći igrač je 6. na listi Tomislav Medved sa skorom 22:11, 10. je Dražen Librić sa skorom 20:10 i 13. Krunoslav Znika sa skorom 19:14.

U 9. ligi ekipa Samobor Podomont u sastavu Marijan Lehpamer, Matija Koščica, Dražen Pavlin i Siniša Šoštarić zauzima 4. mjesto, zaostavši za trećim za 2 boda. Najbolje plasirani je 9. Marijan Lehpamer sa skorom 18:12, 10. je Matija Koščica sa skorom 17:9, a Dražen Pavlin je 16. sa skorom 15:15.

Ekipa Samobor Helena također u 9. ligi zauzima prvo mjesto i prelazi u proljeće u 7. ligu. Ekipa je u sastavu Marko Čaleta, Frančesko Glasnović, Božidar Petrić i Hrvoje Mihalić. Najbolje plasirani je 2. na listi Hrvoje Mihalić sa skorom 25:5, 5. je Frančesko Glasnović sa skorom 21:9 i 20. Marko Čaleta sa skorom 12:13.

Proljetno 106. prvenstvo počinje 5. ožujka ove godine s najavama dobrih rezultata. Najavljujemo dva predstojeća turnira za veterane u Donjoj Stubici, 4. veljače, i u Termama Čatež, 11. veljače.

Najavljuje se i početak 7. kola proljetnog djela 3. hrvatske lige Regija Srednja Hrvatska koji počinje 3. veljače 2007. godine, u kojem STK Samobor 2003. kao domaćin ugošćuje prvoplasiranu momčad STK Sveta Nedelja. Početak je u 10 sati u dvorani mjesnog doma Klokočevec.

Ovogodišnja Skupština STK Samobor 2003. će se održati 03.02.2007. godine u 18 sati u dvorani mjesnog doma Klokočevec.

Škola stolnog tenisa i dalje traje, pod vodstvom prof. Martine Glasnović Horvat i Gordane Jajčijević, a treninzi su ponedjeljkom i srijedom od 18,00-19,30 h i u subotu 11,00–12,30 h.

O svemu više na www.stks2003.hr

K.Z.

 
26.01.2007.

KOŠARKA - SENIORI – PRIJATELJSKA Zrinjevac - Samobor 58:96 (29:53)

Stradao i A2 ligaš!

Nakon što su Samoborci prije desetak dana deklasirali vodeću ekipu B1 lige Goricu i kada se mislilo da se ne može odigrati bolje od toga, uslijedila je jedna još mnogo bolja igra i to protiv A2 ligaša Zrinjevca na njihovu terenu.

Već u prvoj četvrtini dalo se naslutiti nakon odlične obrane i još učinkovitijeg napada Samoboraca da se domaćinima ne piše dobro. Odlična igra Samoboraca kulminirala je u trećoj četvrtini kada su posve razigrani šutirali iz igre 4:4 za trice i 10:12 za dvice, tj. gotovo sa stopostotnim učinkom.

Zadnju četvrtinu Samoborci igraju opuštenije i s rezervama, tako da domaćini uspijevaju smanjiti svoj poraz, ali samo na visokih 38 razlike u korist Samoboraca. Kod Samoboraca cijela prva petorka je odigrala odlično s dvocifrenim učinkom poena. Ipak, za nijansu bolju igru u obrani i napadu prikazali su Ćorić sa 16 i Ceraj s 15 poena.

Ova visoka pobjeda Samoboraca protiv ekipe iz višeg razreda svakako veseli pred nastavak prvenstva u nedjelju u 14,20 sati u Samoboru protiv ekipe Zapruđa iz Zagreba.

T.I.

 
26.01.2007.

RUKOMET - 8. turnir državnog rukometnog prvenstva kadetkinja SAMOBOR MERCATOR – TROGIR 20:16 SAMOBOR MERCATOR – VRANJIC 26:29

Kad suci upletu prste...

Zimska stanka u drugoj rukometnoj ligi za seniorke koristi se za ubrzano odigravanje državnog prvenstva kadetkinja. Ukupno je planirano 11 kola sa po 6 turnira u svakom kolu. Na turnirima sudjeluju četiri momčadi, a samo će 14 najboljih nakon svih odigranih utakmica sudjelovati na završnici državnog prvenstva. Kadetkinje Samobor Mercatora osmi su turnir odigrale u Dugom Selu, a protivnice su im bile vršnjakinje iz Trogira i Vranjica pokraj Splita. Postigle su polovičan učinak - pobjeda i poraz. U prvoj utakmici više-manje rutinskom igrom pobijeđen je Trogir 20:16, a najefikasnije u samoborskim redovima bile su Fofonjka s 10 i Šilobod sa 6 golova.

U drugoj utakmici stigao je poraz kao posljedica slabije odigrane obrane, ali i uplita sudačkog para koji je dosudio nekoliko odlučujućih lopti kontra Samobora. Naime, sve do pred kraj utakmice bilo izjednačeno, da bi suci i već spomenuta obrana odnijeli prevagu i pobjedu ekipi Vranjica. U ovoj utakmici Fofonjka je postigla 9, Štrkalj 6, Kovačić 4, a Lustek 3 gola. Sljedeći turnir kadetkinje Samobor Mercatora odigrat će 28. siječnja u Splitu, a protivnice će im biti ekipe Splita i Cetine.

M.Š.

 
26.01.2007.

KARATE - 16. GRAND PRIX CROATIA - Samobor, 20. – 21. siječanj

Samoborcima najviše odličja

KARATE - 16. GRAND PRIX CROATIA - Samobor, 20. – 21. siječanj

U Samoboru se 20. i 21. siječnja održao 16. po redu tradicionalni karate turnir GRAND PRIX CROATIA, pod pokroviteljstvom Poglavarstva Grada Samobora i Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a u tehničkoj organizaciji Karate kluba Samobor-Anindol. Suorganizator je i ovog puta bio Hrvatski karate savez.

Ove godine kvalitetom i organizacijom ovaj samoborski tradicionalni karate turnir nadvisio je sve ostale do sada održane te se sasvim približio najboljim europskim karate natjecanjima.

U dva dana je na natjecanju sudjelovalo 1204 sportaša iz 114 klubova iz 15 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Austrije, Australije, Češke, Grčke, Makedonije i Rusije.

Najvažniji podatak je svakako da je na samom natjecanju bilo više od 30 natjecatelja koji su proteklih godina osvajali odličja na prvenstvima svijeta i Europe, a bilo je i nekoliko svjetskih i europskih prvaka predvođenih Grkom Papadopoulosom, koji je svakako bio prvo ime turnira.

U svakom slučaju, bila je to izuzetno kvalitetna sportska priredba rijetko viđena na ovim prostorima.

Želja organizatora turnira bila je da najboljim karatistima ove regije osigura kvalitetne kontrolne mečeve, a kadetima i juniorima dobru provjeru forme pred europsko prvenstvo koje će održati u Izmiru u Turskoj od 9. - 11. veljače. U tom htijenju u potpunosti se i uspjelo. Bilo je odličnih i atraktivnih mečeva koje je publika sa zadovoljstvom nagradila gromovitim pljeskom, a tribine su bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Natjecanje je otvorio Josip Čop, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, dok je riječi dobrodošlice svim nazočnima uputio gradonačelnik Grada Samobora A.D. Filipec.

Prvoga dana na tatamiju samoborske sportske dvorane OŠ Bogumila Tonija bili su kadeti, juniori i seniori, dok su drugog dana na tatamiju bile mlađe uzrasne kategorije.

U oba dana najuspješniji su bili predstavnici klubova iz Hrvatske što je bilo i za očekivati s obzirom da su bili i najbrojniji, a među njima je najviše odličja pripalo domaćinu KK Samobor-Anindol - čak 21 (4 zlata, 7 srebra i 10 bronci), što je za čak 11 medalja više od kluba koji je po broju medalja drugi (Fighter iz Budimpešte).

Zahvaljujući sponzorima, organizator turnira dodijelio je vrijedne nagrade za one najbolje u konkurenciji seniorki i seniora. Ta laskava titula i skuter pripali su reprezentativki Hrvatske Petri Naranđi iz KK Ricroatia koja je u odlučnom meču pobijedila Dianu Saleš, reprezentativku Samobor-Anindola. Naime, Diana je diskvalificirana zbog prejakog udarca nogom u tijelo, što je vrlo rijedak slučaj u karate sportu. Diana se morala zadovoljiti 7-dnevnim korištenjem apartmana Funda na Šolti.

Alikadić Kenan, reprezentativac BiH osvojio je glavnu nagradu sponzora tvrtke Anindol, automobil Punto. Alikadić je u završnoj borbi pobijedio hrvatskog reprezentativca Danila Dondjonija, srčanog Biograđanina koji je 50-ak kilograma lakši od svog protivnika, ali ga to nije omelo da pruži dostojan otpor, a imao je i veliku šansu pobijediti.

Drugog dana je proglašen i najuspješniji mladi natjecatelj turnira. Ta titula je pripala mladom domaćem natjecatelju Tomislavu Stolaru.

Na kraju ovog velikog karate turnira stizale su riječi pohvale i čestitke organizatoru sa svih strana te su svi najavili svoj dolazak i naredne godine na 17. Grand prix Croatia koji će se, nadamo se, održati u novoj sportskoj dvorani.

Domaćin se obvezao na još bolju i kvalitetniju organizaciju koju će biti vrlo teško nadmašiti.

REZULTATI KK SAMOBOR-ANINDOLA

1. mjesto su osvojili:

Diana Saleš - juniorke-seniorke preko 60 kg

Tomislav Stolar - ml. kadeti, kate

Rebeka Smolčić - cicibanke, kate

Ekipa ml. kadeta, kate

2. mjesto su osvojili

Dario Svetić - juniori-seniori do 65 kg

Nikola Šoić - kadeti do 70 kg

Tomislava Celižić - učenice, kate

Ekipa ml.kadetkinja, kate

Ekipa ml.učenica, kate

Ekipa učenica, kate

Leon Kovačić - ml.učenici do 36 kg

3.) mjesto su osvojili

Edin Jusufagić - juniori-seniori do 70 kg

Tomislav Rašidagić - juniori-seniori do 75 kg

Ana Lenard - kadetkinje do 57 kg

Matej Tomazin - kadeti preko 75 kg

Haris Kovačević - ml. kadeti, kate

Rebeka Smolčić - ml. učenice, kate

Nola Jandrečić - cicibanke, kate

Nola Jandrečić - ml. učenice, kate

Kolarec Filip - ml. učenici do 40 kg

Karatistima Bregane četiri odličja

Sjajan rezultat postigli su članovi Karate kluba Bregana na najmasovnijem i najkvalitetnijem karate natjecanju u Hrvatskoj. U konkurenciji 1204 natjecatelja iz 15 zemalja mladi sportaši iz Bregane nastupili su u čak tri finala u borbama. Najuspješnija je bila Gabrijela Tušinec koja je osvojila zlatnu medalju u kategoriji mlađih kadetkinja do 50 kilograma. Srebrne medalje su osvojili Josipa Bilić u kategoriji mlađih kadetkinja do 60 kilograma i Karlo Pejić u kategoriji mlađih kadeta do 57 kilograma. Uspješan dan za karatiste Bregane upotpunio je Ivan Bilić osvajanjem brončanog odličja u kategoriji mlađih kadeta do 48 kilograma. Na korak do medalje ostala je Stefani Filipić, koja je u borbi za treće mjesto u kategoriji učenica do 40 kg izgubila u produžetku.

Na turniru su još nastupili Dejan Ćosić, Dominik Kovačić, Dijana Ćosić, Marina Tančak i Marina Bratanić.

Trener Karate kluba Bregana Goran Romić s nestrpljenjem očekuje prvenstvo Hrvatske za učenike i mlađe kadete koje će se održati u ožujku u Splitu i nada se da će njegovi vrijedni sportaši ponoviti ovakve sjajne rezultate.

Rezultati Karate kluba Bregana:

1. mjesto - Gabrijela Tušinec, mlađe kadetkinje do 50 kg

2. mjesto - Josipa Bilić, mlađe kadetkinje do 60 kg

2. mjesto - Karlo Pejić, mlađi kadeti do 57 kg

3. mjesto - Ivan Bilić, mlađi kadeti do 48 kg

FOTO: Dario Svetić

 

KLIZANJE - Samoborka Mirna Librić nova je sportska nada hrvatskog klizanja

STOLNI TENIS - Završeno je 105. prvenstvo stolnoteniskih veterana SOKAZ-a

KOŠARKA - SENIORI – PRIJATELJSKA Zrinjevac - Samobor 58:96 (29:53)

RUKOMET - 8. turnir državnog rukometnog prvenstva kadetkinja SAMOBOR MERCATOR – TROGIR 20:16 SAMOBOR MERCATOR – VRANJIC 26:29

KARATE - 16. GRAND PRIX CROATIA - Samobor, 20. – 21. siječanj

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002