13.01.2005.

Tradicionalni malonogometni turnir u Bregani

Tri kornera - penal!

Ono što je Zagrepčanima legendarna Kutija šibica, stanovnicima Bregane sasvim je sigurno malonogometni turnir Tri kornera – penal. Zaljubljenici najvažnije sporedne stvari na svijetu u Samoboru i okolici svake se godine okupljaju u mjesecu siječnju kako bi na parketu dvorane OŠ Milana Langa pokazali svoje nogometno umijeće. Budući da su ove godine školski praznici donekle izmijenjeni, to je utjecalo i na sam termin odigravanja turnira. Dosad je bilo uobičajeno vrijeme turnira povezivati uz blagdan Sveta tri kralja, no ove godine malonogometaši će pred publiku od 24. do 29. siječnja.

Turnir za "domaće dečke"

Jedna od najmjerodavnijih osoba za sva pitanja vezana uz turnir je Ivan Barbić, živa legenda nogometa samoborskog kraja. Svi koji prate nogomet znaju za popularnog Barbu koji je godinama oduševljavao poklonike nogometa, kako na travnjaku, tako i na parketu. Danas je on trener seniorske momčadi NK Bregana koja u drugi dio prvenstva kreće s prvog mjesta, a i svoje slobodno vrijeme nezaobilazno veže uz loptu. Iako već u poznijim nogometnim godinama i danas svojim potezima podsjeća da se radilo o velikom igraču.

- Turnir u Bregani je jedan od najstarijih turnira uopće. To je i turnir prestiža na koji momčadi rado dolaze. Nije nevažno napomenuti da su svojedobno na ovom turniru nastupali i vrlo poznati igrači malog nogometa (Štrok, Grdović, Gričar, Čivrag...). Ipak, ovo je prvenstveno domaći turnir i teško se igračima sa strane naviknuti na sve zamke koje on skriva. Stoga su i pobjednici ovog turnira mahom domaće momčadi. Mislim da o kvaliteti najbolje govori i broj prijavljenih momčadi koji iz godine u godinu ne opada, već naprotiv. Naravno, ponovno će najveći teret podnijeti veterani NK Bregane koji godinama organiziraju ovaj turnir – ponosno ističe Ivan Barbić.

Bezrazložna promjena naziva

Sam turnir ima mnogo specifičnosti koje ga uvelike razlikuju od ostalih turnira. Naime, igra se na tzv. male golove, bez golmana, sa 4 igrača u polju. Dodatnu draž čine i mantinele koje se nalaze s obiju strana. Šlag na tortu je i pravilo koje je sadržano u samom imenu. Nesumnjivo, jedan od rijetkih turnira u Hrvatskoj. Igrači čak u šali govore, s obzirom na njegovu dugovječnost i zanimljivost, da je ovaj turnir preteča danas sve popularnijeg "kaveza".

I za kraj mala digresija. U doba znakovitih promjena i organizatore je ponio val domoljubnog naboja, pa su odučili promijeniti naziv samog turnira. Tri kornera – penal postao je tako turnir pod imenom Tri kornera – elver. Iako penal nije riječ koja je došla od istočnih susjeda, nego je latinski nadomjestak za najstrožu kaznu, bezrazložno je zamijenjen elverom, germanizmom koji označava udarac sa 11 metara. Svi koji prate (aktivno ili pasivno) ovaj turnir znaju da se najstroža kazna izvodi s mnogo manje udaljenosti. Uostalom, i korner je tuđica, pa je ostao nedirnut. Ovo je samo pokazatelj kako i Hrvati, u cilju da postanu još veći Hrvati, često znaju pretjerati.

Igor Matijašić

 
13.01.2005.

Završeno jesensko prvenstvo stolnotenisača

Klokočevac 1. u 7. ligi

Završeno jesensko prvenstvo stolnotenisača

Završeno je 111. prvenstvo stolnoteniskih rekretivaca SOKAZ-a. Ekipa Klokočevca I, u sastavu Marijan Šarić, Damir Puškaš i Davorin Marić, zauzela je prvo mjesto u 7. ligi i polako se približavaju elitnom dijelu natjecanja, ostvarivši sve pobjede do zadnjeg kola, kada se igrao gradski derbi s ekipom Klokočevca Kuno. U opuštenom ozračju i solidnoj igri Klokočevac Kuno je slavio sa 7:3. Ni ti bodovi ekipi Klokočevac Kuno, koja igra u sastavu Dražen Librić, Krunoslav Znika i Tomislav Medved, nisu bili dovoljni za veći plasman od 5. mjesta. No, veseli podatak da je ekipa u drugom dijelu prvenstva ušla u pravu formu i optimistično najavljuju dobro proljeće.

Ekipa Klokočevca, Marijan Lehpamer, Marijan Kuhtić i Dražen Pavlin, igrajući veći dio prvenstva nepotpuni, zauzimaju 10. mjesto u 11. ligi i prelaze u rang niže.

Četvrta ekipa (Ina Naftaplin) u sastavu Božidar Petrić, Marko Čaleta i Damir Pleše, drugim mjestom u 16. ligi također najavljuje dobru proljetnu sezonu.

Da podsjetimo, u organizaciji SOKAZ-a je uključeno više od tisuću igrača u 220 ekipa, raspoređenih u 18 liga. Tako se u višim ligama igra vrlo kvalitetan stolni tenis koji je rekreativan samo po svom nazivu. To je stoga što SOKAZ obiluje igračima koji su nekada aktivno igrali i bavili se stolnim tenisom, spomenimo samo Dragutina Šurbeka.

Škola stolnog tenisa pod vodstvom prof. Martine Glasnović Horvat i pomoćnog trenera Damira Plešea traje i dalje, a treninzi su ponedjeljkom i srijedom od 18 - 19,30 sati i u subotu od 11 – 12,30 sati.

Priključite se.

O svemu možete više saznati na www.stks2003.hr

K.Z.

 

Tradicionalni malonogometni turnir u Bregani

Završeno jesensko prvenstvo stolnotenisača

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002