05.04.2004.

3. HNL sredite - 21. kolo Lokomotiva – Samobor 2:0 (1:0)

Novi poraz

ZAGREB – Igralište na Kajzerici

Gledatelja 100

Sudac: Holsinger (Petrinja) Pomoćnici: Brkić (Zagreb) i Penić (Velika Gorica)

Delegat: Petek (Vrbovec)

Strijelci: 1:0 Mikić (15), 2:0 Patajac (59)

Lokomotiva: Žufić, Šimecki, Škaričić, Džaferović, Radanić, Jozić, Sušić, Palčić, Davidović (od 49. Skender), Mikić (od 56. Kozina), Ratajac (od 78. Vinek); Trener: Siniša Krajač

Samobor: Fabijan, D. Horvat (od 46. Fučkar), Hainešek, Drenški, Zeljković, Petričević, Puškarić (od 46. Plepelić), Goleš, Salihović, Raić, Merkl; Trener: Dražen Ivančević

Igrač utakmice: Vanja Džaferović (Lokomotiva)

Nogometaši Samobora zabilježili su novi poraz koji ih još više ugrožava glede ostanka u trećem nogometnom razredu. Domaći su bili konkretniji, te su postigli po zgoditak u svakom poluvremenu. Osim Merkla, Samobor nema izrazitog napadača, pa kad se tome pridoda i zatvorena igra u gostima, dolazimo do podatka da Samoborci u proljetnom dijelu prvenstva u tri utakmice u gostima nisu postigli ni pogodak.

Na tablici vodi Naftaš Ivanić sa 51 bodom, slijedi Rudeš sa 43 boda, a Samobor je trinaesti sa 21 bodom.

M. S.

 
05.04.2004.

Kyokushinkai karate: Dosad najveći međunarodni uspjeh samoborskog kyokushinkai karatea

Marko Šintić treći u Europi!

Kyokushinkai karate: Dosad najveći međunarodni uspjeh samoborskog kyokushinkai karatea

Na Otvorenom europskom prvenstvu u kyokushinkai karateu održanom u Amsterdamu nastupila su i dvojica članova samoborskog kyokushinkai karate kluba „Mladost“ – Neno Šančić (24) i Marko Šintić (21). Kako se radilo o ogledu najjačih svjetskih boraca, a sudjelovali su i predstavnici drugih stilova, čak Ultimate Fighta, i najveći su optimisti smatrali odlazak relativno neiskusnih Samoboraca u Amsterdam samo dobrom prilikom da se steknu neka iskustva. Da nije tako, pokazao je već nastup Nene Šančića koji je, doduše, tijesno poražen, ali je toliko izudarao svog protivnika da isti nije mogao produžiti u sljedeće kolo, već je odustao od takmičenja zbog povreda. Šančić je ubrao pljesak uz komentare da bi suci možda meč vidjeli drukčije na nekom neutralnom terenu.

Marko Šintić se pak probio do polufinala, gdje je poražen tek nakon dva produžetka, što već samo po sebi pokazuje da su odlučivale nijanse. Ipak, i to mu je donijelo sjajnu brončanu medalju i veliki pokal koji će svjedočiti o ponovnom usponu samoborskog kyokushinkai karatea, ovaj puta u svjetski vrh.

Kyokushinkai karate je u Samobor stigao u godinama najvećeg interesa za ovu ekstremnu vještinu, kada su filmovi Bruce Leea plijenili pažnju mlađarije. Donio ga je Branko Vašinko, danas inženjer u jednoj računalnoj tvrtki u Texasu. Bili su to dani nevjerojatnih treninga i trčanja bosih nogu po snijegu samoborskih ulica, u skladu s kodeksom kyokushina o nesalomljivosti tijela i snazi ljudske volje. Prva generacija samoborskih kyokushinkai majstora u kojoj su se nalazili Milan Garašić, Ivica Bezjak, Vlado Šintić, Mladen Šančić, Vladimir Sekelj, Tošo Fabekovec i Zvonko Samaržija predstavljala je jezgru budućeg vodećeg kluba u tadašnjoj Jugoslaviji. Samobor su u ta zlatna vremena karatea posjećivali najpoznatiji europski majstori poput Groningena i Hollandera, a ljetne su škole učinile kyokushinkai doista masovnim.

Mass Oyama, tvorac ove škole i karizmatski, nikada poraženi fajter znalački je iskoristio do tada nezapamćeni interes za borilačke vještine i stvorio moćnu međunarodnu organizaciju u praktično svim zemljama svijeta. Dapače, već je u šezdesetima, uz sugestije Jon Bluminga, potakao inicijativu da se započne s borbama bez zaštitne opreme i sa svim dozvoljenim udarcima. Dok je danas to silno popularni Ultimate Fight koji u tokijske dvorane dovodi i 80000 ljudi, za ono je vrijeme ideja bila suviše radikalna. Bluming, jedini bijelac nosilac majstorskog pojasa 10. DANA koji je nedavno boravio u Samoboru, s nostalgijom se sjeća tih dana.

“...Već smo vježbali pripremajući se za jednu novu borilačku vještinu - kaže Bluming - no to se nikada nije ostvarilo. Oyama je smatrao da još nije vrijeme za to. Drago mi je da je baš iz vaše sredine došao najjači svjetski borac Ultimate Fighta, Cro Cop, koji je uostalom i počeo u kyokushinkaiu...“.

Većina je boraca kyokushina sudjelovala u Domovinskom ratu u kojemu je poginuo Branko Bošnjak po kome se danas zove turnir u karateu koji se održava svake godine u Samoboru. Nakon zatišja u ratnim godinama, samoborski je kyokushinkai načinio značajan iskorak u svijet, što pokazuje ovaj najnoviji uspjeh, ali i činjenica da će u kolovozu Jon Bluming ponovo pohoditi Samobor.

I na kraju jedna zanimljivost: za „razumijevanje duha i vrijednosti kyokushina, te njihovu promociju“ Jon Bluming je dodijelio počasni majstorski pojas 1. DAN mr. Dragi Plečku, koji je u mladosti trenirao kyokushinkai, te mnogo učinio za njegovu medijsku i društvenu promociju. Ovo je jedino takvo priznanje koje je ikada dodijeljeno u ovom dijelu svijeta.

h.p.

FOTO: Marko Šintić, Drago Plečko i Neno Šančić (gore); Trijumf u Amsterdamu (dolje)

 
05.04.2004.

ITALIA OPEN, Milano, 03.04.2004.

Dario Svetić napokon proradio!

ITALIA OPEN, Milano, 03.04.2004.

Turnir tzv. Golden leauge, ITALIA OPEN koji se održao u subotu, 03. travnja, donio je dosta veselja samoborskim reprezentativcima.

Mnogi smatraju da se radi o jačem natjecanju od samog prvenstva Europe, s obzirom da najjače karate nacije nastupaju s nekoliko reprezentativaca, te je izuzetno teško doći do postolja. Sudjelovalo je preko 600 natjecatelja iz četrdesetak država Europe, Afrike i Amerike.

Naši reprezentativci pokazali su da se mogu nositi i s najboljima, te da definitivno propadaju samom europskom i svjetskom vrhu.

DARIO SVETIĆ nakon poduže krize dokazao se u najjačoj konkurenciji (preko 60 natjecatelja) i izborio vizu za Europsko prvenstvo koje će se održati u Moskvi (14. - 16. svibnja). Dario je ovog puta bio izuzetno motiviran i odlučan, te je sve svoje protivnike do polufinala pobijedio, dok je polufinalnu borbu za dlaku izgubio od odličnog tuniskog reprezentativca. U repasažnoj borbi za treće mjesto nije svom protivniku dao nikakve šanse, te je nadmoćno pobjedio i osvojio broncu. Bez obzira na odličan plasman stekao se dojam da je Dario mogao stepenicu više.

MAJA JANKOVIĆ je definitivno sportašica za visoke dosege, što je ponovno dokazala i u Milanu. Sigurno je dogurala do polufinala "skinuvši" vice prvakinju Svijeta Scholtes, ali je u polufinalnoj borbi izgubila u produžecima od nizozemske predstavnice, što joj se dogodilo i u borbi za treće mjesto. Peto mjesto nije loše, ali je dojam da Maja može i mora više. Do Moskve će morati poraditi na fizičkoj pripremljenosti koja još uvijek nije na potrebnoj razini za seniorsku medalju.

DAVOR MRZAK je u svojoj kategoriji prošao tri kola, da bi u četvrtom izgubio od aktualnog vice prvaka Europe, Italijana Lorie. Rezultat je bio tijesan, 1:2, ali dovoljan da Davor ne dođe do postolja za medaljaše. Davor je 7. mjestom samo potvrdio da je najbolji hrvatski srednjaš, te da će u toj kategoriji zastupati Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Moskvi.

D.Š.

 

3. HNL sredite - 21. kolo Lokomotiva – Samobor 2:0 (1:0)

Kyokushinkai karate: Dosad najveći međunarodni uspjeh samoborskog kyokushinkai karatea

ITALIA OPEN, Milano, 03.04.2004.

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002