13.07.2002.

Karate - klupsko prvenstvo Europe, Gyor, 21. – 23. lipnja

Samoborci 4. u Europi

Kraj sezone donio je puno veselja Karate klubu Samobor koji je na klupskom prvenstvu Europe u mađarskom gradu Gyoru ostvario plasman na visoko 4. mjesto.

Iako se najavljivala medalja, momčad Samobora nije u ovom trenutku mogla na stepenicu više u konkurenciji najboljih europskih karate klubova.

S obzirom da su se glavni konkurenti znatno pojačali bilo je vrlo teško očekivati više od ostvarenog, naročito kada se zna da su neki klubovi uložili u nastup na Europskom prvenstvu više od godišnjeg proračuna samoborskog kluba.

Samoborci su se morali osloniti na vlastite snage, osim Alena Zamlića i Atmira Latifija, koji u ovom trenutku nisu bili dovoljni za ulazak među tri najbolja kluba.

Za Karate klub Samobor nastupili su DAVOR MRZAK, VJEKOSLAV ŠKREB, DARIO SVETIĆ, TOMISLAV UDOVČIĆ, MATIJA KUKOR i DAVOR CIPEK, uz trenera Darka Šimunca.

U prvom kolu Samobor je imao vrlo neugodne Francuze (S.I.K. iz Pariza) koji su u proteklih 10 godina u nekoliko navrata ulazili u finale na prvenstvu Europe.

Bez obzira na tradiciju i kvalitetu francuske karate škole Parižani nisu imali nikakve izglede protiv zahuktale samoborske lokomotive, a konačni rezultat 3:1 dovoljno govori o kvalitetnom nastupu.

U sljedećem susretu na tatami je nasuprot Samoboraca izašla momčad Levski Spartaka iz Sofije, no bez obzira što je sastav momčadi Bugara bio pun reprezentativaca Samoborci su ipak bili prejaki, te pobijedili 3 : 0.

Sljedeće kolo bilo je polufinale protiv beogradskog Partizana, prvaka Europe iz 2001. godine. Momčad iz Srbije bila je pojačana europskim prvakom iz Slovačke (Farmadin), te Grkom Papadopulosom. Od ostalih članova momčadi svi su redom najbolji YU natjecatelji, a YU karate vrlo je kvalitetan i cijenjen, kako u Europi, tako i u svijetu.

Usprkos velikoj želji – nije se moglo pobijediti, naročito zbog pristranog suđenja u korist istočnog susjeda koji ipak ima veliku reputaciju kao prošlogodišnji prvak.

U repasažnoj borbi za 3. mjesto nasuprot Samobora stala je momčad iz Italije - Fiamme Gialle, u čijim redovima se nalazi kompletna talijanska reprezentacija koja spada među tri najbolje svjetske karate zemlje.

Samoborci su žestoko zagrizli, ali u ovom trenutku su Talijani ipak bili spremniji, te zasluženo pobijedili.

Nakon nastupa u Gyoru ostala je žalost u redovima Karate kluba Samobor, ali i ponos zbog ostvarenja velikog rezultata koji dokazuje da priča o kvaliteti samoborskog karatea nije mrtvo slovo na papiru.

Radi se dobro i kvalitetno, a rezultati dolaze sami.

Nakon Europskog prvenstva u Gyoru slijedi 14 dana odmora, a zatim počinju pripreme za sljedeću sezonu koja počinje krajem kolovoza.

Šlag sezone svakako će biti Svjetsko seniorsko prvenstvo u Madridu (studeni) na kojem bi trebali sudjelovati MAJA JANKOVIĆ, DARIO SVETIĆ i DAVOR MRZAK.

Ivica Horvat

 

Karate - klupsko prvenstvo Europe, Gyor, 21. – 23. lipnja

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003