07.07.2021.

Petar Burić, zamjenik gradonačelnice Grada Samobora

Svi su shvatili da su došli "neki novi klinci"

Petar Burić, zamjenik gradonačelnice Grada Samobora

Petar Burić rođen je 1991. godine u Zagrebu, živi u Molvicama. Nakon završene OŠ Bogumila Tonija i Gimnazije A.G. Matoša u Samoboru, upisuje Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje najprije završava preddiplomski studij Poslovne ekonomije, a 2015. i diplomski studij, smjer Računovodstvo i revizija.

Tijekom studija radio je kao student konzultant i suradnik u zagrebačkim revizorskim društvima KPMG i Antea revizija.

Po završetku studija, od 2015. do 2018. godine radio je kao mlađi stručni suradnik u Službi izvještavanja u Erste&Steiermarkische Bank u Zagrebu, od 2018. do 2021. godine kao mlađi stručni suradnik u Odjelu planiranja i analize u Lush manufakturi u Stupniku, a od 2021. godine kao viši analitičar u Odjelu planiranja i kontrole u Privrednoj banci Zagreb.

Na posljednjim lokalnim izborima, nakon drugog kruga glasanja, s liste pobjedničke stranke Fokus dolazi na mjesto zamjenika gradonačelnice Grada Samobora.

U slobodno vrijeme bavi se planinarenjem, aktivnostima u prirodi i vježbanjem u teretani.

Nešto manje od mjesec dana prošlo je od izbora i otkako ste došli na čelo gradske uprave. Koji su Vaši prvi i opći dojmovi?

Krenuli smo radno. Posla je puno, jer su nas dočekale mnoge stvari koji nisu odrađene na najbolji način i sada se time bavimo. Naravno, da ne bi bilo da je sve katastrofa, ima stvari koje su dobre, ali smatramo da ih možemo još usavršiti i poboljšati. Svakodnevno ima puno važnih stvari, hitnih stvari, onih koje su i zakonska obveza ili slično, odnosno tekućih poslova, koji nam oduzimaju puno vremena pa nam to za sada smanjuje prostor za bavljenje programom i stvarima zbog kojih smo i došli na čelo Grada. Utisak je pozitivan, ima puno posla, ali mi smo mladi, optimistični, željni posla i napretka za Samobor. Uglavnom, sa smiješkom dolazimo na posao i bacamo se u koštac sa svim problemima.

Jeste li primijetili kakav "otpor" ili što slično od strane djelatnika u gradskim odjelima i općenito u gradskoj upravi?

Što se samih odjela tiče, stvari su se već dijelom posložile. Pročelnici i ostali djelatnici shvatili su da su došli "neki novi klinci" i da moraju poštivati neka nova pravila.

Na što konkretno mislite?

Recimo, svaki pročelnik mora parafirati zaključke koji se donose u njegovom odjelu, čime jamči da je to provjereno i ispravno odrađeno. Također, za svaki trošak tražimo da se navedu i konkretne stavke iz pozicije proračuna, koliko je planirano i koliko do sada potrošeno, kako nam se ne bi dogodilo da idemo iznad planiranih sredstava. To su mali, sitni detalji, koji nama puno znače, ali, naravno, stvaraju zaposlenicima dodatan posao pa izazivaju i nešto negodovanja. No, radimo na tome da to svima postane navika i standard.

Ne stvara li to Vama i gradonačelnici dodatan posao, svaka ta provjera, jer govorimo o desecima, a i više takvih zaključaka na dnevnoj i tjednoj razini? Je li to stvar povjerenja prema pročelnicima?

Mi smo tek na početku. Svi imaju naše povjerenje, dok se ne pokaže suprotno. Ali, moramo se i mi zaštititi i to je dodatna mjera kako se ne bi dogodilo nešto neželjeno. Radio sam u privatnom sektoru i tamo je to normalan tijek stvari, jer svatko svojim potpisom u tom nizu do krajnjeg odobrenja jamči da je svoj dio odradio kako treba. Zato netko jest pročelnik ili direktor, a netko nije.

Puno je i protokola na kojima se očekuje Vaše prisustvo, od gradskih manifestacija do onih šireg značaja. Koliko vremena Vam to oduzima od bavljenja svakodnevnim gradskim problemima?

I to je dio posla i oduzima nam dosta vremena. No, većina tih događanja odvija se vikendima, kada se ne bavimo drugim problemima. Tada smo malo slobodniji pa imamo vremena otići na manifestacije koje se događaju u gradu. Osim toga, sada je malo ležernija situacija oko pandemije koronavirusa pa su ljudi željni druženja svih vrsta, od proštenja, nogometnih turnira, pa do onih važnijih događanja. Svi nas pozivaju na sve, jer, jasno, svi žele da im prije svega dođe gradonačelnica, žele ju upoznati, a ja onda dolazim kad je ona spriječena. To nas veseli, jer i mi želimo biti prisutni i upoznati sve te ljude koji obogaćuju život grada u svim segmentima.

Po funkciji ste naslijedili i dužnost načelnika Stožera civilne zaštite Grada Samobora. Koliko ste općenito upućeni u rad stožera i kako vidite tu svoju ulogu?

Da, uobičajena je to praksa. Uostalom, bilo bi nelogično da ovu dužnost preuzme netko drugi, s obzirom da imam uvid i u proračun i u rad službi okupljenih u stožer. Do sada nisam bio uključen u rad civilne zaštite, a cijela situacija, od pandemije do potresa, nametnula je svima nama i puno poslova, kao i donošenje brzih odluka. Tako znam u kojem smjeru stožer ide i kako se radi, a vremenom ću steći i iskustvo, koje kolege veće imaju. Stožer je sastavljen od udruga i profesionalaca koji znaju svoj posao u svakoj situaciji.

Ipak, to je odgovorna uloga.

Znam da će se mene puno stvari pitati, jer ja u konačnici odgovaram za rad stožera, a i nemam problem s donošenjem odluka. Ono što želim je da od strane kolega budem upućen u svaki segment rada pa onda ni same odluke neće biti problem.

Vratimo se na politiku. Konstituirano je Gradsko vijeće u kojem Vaša stranka Fokus nema većinu. Kako tu sada stoje stvari?

U kontaktu smo s predsjednicom Gradskog vijeća Irenom Franceković, koja je zatražila svoj ured, kao što ga je imao i bivši predsjednik Vijeća, tako da će ona biti tu i postojat će međusobna komunikacija, jer zajednički moramo dogovarati točke koje će ići na dnevni red sjednica. Još nismo došli do faze da razgovaramo i pregovaramo oko velikih projekata, a mi i dalje stojimo na tome i nadamo se da će svi kvalitetni projekti, ukoliko budu dobro prezentirani, kao takvi biti i podržani od strane vijećnika. Ako će pak ići protiv nas samo radi politike, da se pokažu kao oporba, onda će morati snositi tu odgovornost i pred javnošću. Sljedeću sjednicu Gradskog vijeća planiramo za kolovoz, što će nam dati dovoljno vremena da se detaljnije pozabavimo proračunom, rebalansom i predstavljanjem projekata.

Sada već imate bolji uvid u stanje gradskih financija. Kako stojimo po tom pitanju?

Stanje na računu je pozitivno, ali to nije jedina stvar koja određuje proračun. Nismo imali vremena prolaziti stavku po stavku proračuna, makar smo uvid imali i prije toga, ali sada vidimo i realizaciju. Više-manje stojimo dobro. Neke stavke su već ispunjene, a radi se o projektima i troškovnicima koji su morali biti u rokovima i riješeni. Do kraja godine proračun bi trebao ostati stabilan, uz neke manje korekcije koje će se morati napraviti.

Na što konkretno mislite?

Na primjer, plaćanje izbora. Naime, u proračunu su bila iskazana sredstva samo za prvi krug izbora, što je legitimno. Bivša vlast je vjerojatno očekivala drugu situaciju, ali nama to sada stvara problem, tako da ćemo tek vidjeti hoće li to proći kroz rebalans proračuna, jer nemamo većinu u Gradskom vijeću.

Ima li još nešto što biste dodali?

Puno je lijepih, dobrih i zanimljivih stvari u Samoboru, a posebno nas veseli mogućnost ulaženja u problematiku postojećih i budućih projekata. Posla i napora se ne bojimo, jer želimo da sve bude bolje.

Robert Škiljan

 

Petar Burić, zamjenik gradonačelnice Grada Samobora

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002