06.02.2021.

Marijana Radek, tajnica Samoborskog športskog saveza

Naš cilj je: sport za sve!

Marijana Radek, tajnica Samoborskog športskog saveza

Marijana Radek rođena je 1973. godine u Ogulinu, u kojem je završila Srednju ekonomsku školu, a potom i Ekonomski fakultet u Zagrebu. U Samobor dolazi 1996. godine, najprije kao perspektivna rukometašica s iskustvom igranja u najvišim rangovima domaćih i europskih kupova, a istovremeno gradi profesionalnu karijeru kao ekonomistica, posebno fokusirana na organizaciju poslova, marketing, planiranje proračuna i projekte za fondove EU-a. Dugogodišnje iskustvo stječe redom najprije u samoborskoj Turističkoj zajednici, potom u Poduzetničkom centru Samobor, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Idea Studiju, a od 2014. glavna je tajnica Samoborskog športskog saveza. Vjeruje u cjeloživotno obrazovanje pa tako u obližnjem Domaslovcu sa suprugom odgaja i njihovo dvoje djece.

Dužnost tajnice samoborske krovne sportske organizacije obavljate već skoro punih 7 godina. Kakva su bila Vaša očekivanja, koji je Vaš opseg posla i je li tijekom tog vremena bilo nekih iznenađenja?

Vrijeme brzo leti. Već kad sam se prijavljivala za ovaj posao imala sam viziju u kojem smjeru razvijati sport Grada Samobora i to sam prezentirala članovima Izvršnog odbora i Skupštine, koji su prepoznali moj program i želju za radom u savezu na razvoju sporta u našem gradu. Na radno mjesto glavne tajnice došla sam u vrijeme kada se mijenjao Zakon o udrugama i kada su sve udruge trebale uskladiti svoje statute sa zakonom, bila je potreba za usvajanjem brojnih akata i dokumenata, pravilnika, raspisivanja natječaja, praćenja programa, a uz sav taj birokratski posao trebalo je raditi i na Programu Javnih potreba u sportu, razvoju i dodatnoj izgradnji sporta. Nije me iznenadila količina posla, nego brzina kojom sam htjela i nadala se da možemo graditi neke stvari u području sporta. U svakom slučaju, radimo i uspijevamo u zacrtanim ciljevima.

Na čemu ste najprije inzistirali, u kojem segmentima ste prepoznali moguće brze promjene?

Glavni cilj i segment kojim sam se vodila bio je da se svakom djetetu koje to želi u Samoboru omogući kvalitetno bavljenje sportom tijekom cijele godine, bez obzira na njegov izbor aktivnosti, te da tako proširimo lepezu ponude samoborskog sporta. Ponosna sam što unutar našeg saveza danas imamo 60 članica u 35 sportskih grana, što omogućuje mladima i ostalima širinu izbora sportova. Uz razvijenost sporta, jedan od ciljeva je i izdvajanje nositelja kvalitete, odnosno klubova na najvišoj sportskoj razini, a to su stožerni nositelji samoborskog sporta, koji iz godine u godinu pronose ne samo tradiciju samoborskog sporta, već donose i izvrsne rezultate. Takvi klubovi se dodatno prate, kako bi kontinuirani rad i dalje donosio kvalitetne i vrhunske rezultate, a takvih, od kad sam tajnica, u zadnjih sedam godina doista nije bilo malo. Također, važan dio u razvoju sportskog programa je bilo odvijanje i postojanje kvalitetne rekreacije, jer ne mogu i ne žele svi biti u sustavu natjecanja. Ideja jest da se svim generacijama Samoboraca omogući bavljenje sportskim aktivnostima, kako bi i fizički i mentalno ostali zdravi i socijalno zadovoljni. Inzistirala sam da se razina kvalitete liječničkih pregleda sportaša podigne pa tako danas, u suradnji s dr. Balenović, napravimo oko 3800 pregleda u polusezoni. Dodatan značaj dan je programu školovanja kadrova, kao i potpore razvoju perspektivnim sportašima.

Već prošla godina bila je specifična i teška zbog pandemije koronavirusa. Bliži se vrijeme tradicionalnog proglašenja najboljih sportaša u prošloj godini. Kakvi su rezultati i mogu li se uopće u ovim uvjetima oni objektivno procjenjivati?

Neobična prošla godina nije se odrazila samo na sport, već i na kulturu i gospodarstvo, zapravo na sve segmente društva. Radili smo svi s prekidima, klubovi su radili ono što im je bilo dozvoljeno, a i u takvoj godini realizirala su se, na sreću, i neka natjecanja. U tome su aktivno sudjelovali i naši sportaši i klubovi te, uz pridržavanje mjera HZJZ-a, ostvarili odlične rezultate. Bez obzira što je 2020. godina bila u nekim sportovima djelomično realizirana, Izvršni odbor je donio odluku da se, unatoč svemu, napravi izbor najuspješnijih, onih koji su imali tu sreću da mogu trenirati i natjecati se, jer i njih treba nagraditi. Natječaj je trenutno u tijeku pa će se vrlo brzo vidjeti tko su najuspješniji u sportu Grada Samobora za 2020. godinu.

Koje rezultate naših sportaša u prošloj godini biste posebno istaknuli?

Unatoč već istaknutim problemima koje nam je pandemija koronavirusom donijela, imali smo odlične rezultate: standardno je Ana Lenard Balkana i prvakinja Hrvatske, kao i juniori Karate kluba Samobor, niz je osvojenih državnih medalja u mlađim dobnim kategorijama karatea i juda, Rukometni klub Rudar drži 1. mjesto u svojoj ligi, njihov mlađi kadet Adrian Čosić osvojio je prvo mjesto na Mediteranskim igrama kao član hrvatske reprezentacije, judašica Helena Vuković osvojila je 5. mjesto na Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore, ali i 1. mjesto na Europskom kupu u Dubrovniku, njezina sestra Lucija Katarina bila je 3. na Europskom kupu u judu, tenisači TK Samobor 1890 osvojili su izvrsno 5. mjesto u najvišem rangu natjecanja u Hrvatskoj. Standardno dobre rezultate u judu su ostvarili seniori Josip Šančić kao viceprvak Hrvatske i Dora Bortas osvojenim 3. mjestom na Prvenstvu Hrvatske. Svakako moram spomenuti rezultat atletičarke Tare Glaser, koja je u troskoku na PH ostvarila seniorsku normu od 12,43 m. 2002. godište rukometašica na završnici Prvenstva Hrvatske ostvarile su odlično 5. mjesto. Tu nas svojim radom i rezultatima već standardno svake godine razveseli biciklist Fran Bošnjak iz BBK Šišmiš, koji nosi titulu prvaka Hrvatske. U seniorskim kategorijama odličan rezultat i naslov prvaka Hrvatske osvojio je streličar Mario Vavro u kategoriji složenog luka, Matija Razum iz Orijentacijskog kluba Japetić, a svakako treba spomenuti i izvrsne rezultate u sportu osoba s invaliditetom - stolnotenisača Pavla Jozića iz STKI Synergia, prvaka Hrvatske u 2020. godini, kao i Antonia Kosmata iz Atletskog kluba Samobor 2007, koji postiže izvrsne rezultate u atletici osoba s invaliditetom na 100 i 400 m. Vjerujem da ćemo za njega svakako čuti i na višim razinama u idućim godinama. Tu pratimo i odlične rezultate Karate kluba Bregana, košarkaša koji uspješno voze kroz 1. ligu, Judo kluba Okami, pa i svih ostalih klubova našeg grada... Dakle, i uz prekide treninga i natjecanja, cijelu tešku sportsku godinu, imali smo puno odličnih rezultata.

S obzirom na cijelu situaciju u sportu, na što biste još dodatno stavili naglasak?

Sport i važnost bavljenja sportom i rekreacijom odavno je prepoznat u Gradu Samoboru pa je shodno tome i sukladno financiran. Tako ćemo po prvi put ove godine u Samoboru dosegnuti 9 milijuna kuna za sport, od čega će za programe udruga kroz Program JP u sportu 7.055.000,00 kn Grad izdvojiti za svoje sportaše. Ostali dio sredstava ide za nagrade za vrhunske rezultate, kao i za potrebe rada Ustanove Sportski objekti Samobor, koja nas prati u svim programima. Prema evidenciji imamo oko 4300 aktivnih članova sportskih udruga, od kojih je oko 2700 djece i mladih do 18 godina. Svi oni koriste 20-ak sportskih objekata u Samoboru i okolici, a cjelokupan program čini 13 različitih, nazovimo ih tako, pozicija, koje obuhvaćaju sve djelatnosti koji čine sport u gradu – od funkcioniranja samog saveza, promidžbe, liječničkih pregleda, školskog sporta, rekreacije, treninga i natjecanja, perspektivnih sportaša, školovanja kadrova, razvojnih programa i, na kraju, investicija u sportsku infrastrukturu. Nakon ove protekle godine, osim realizacije Programa Javnih potreba, a za što se nadamo da ćemo ga u potpunosti ostvariti, važnu ulogu će imati i promidžba sporta i sportskih aktivnosti, jer želimo da se naši građani, od djece, mladih, pa do umirovljenika, i nadalje bave sportom i rekreacijom, da ne odustanu zbog pandemije. Jednako nam je važno i održavanje tradicionalnih sportskih manifestacija: Olimpijskog festivala dječjih vrtića, Noćne utrke Grada Samobora, Hrvatskog olimpijskog dana, Trofeja Grada Samobora, kao i brojnih drugih priredbi, jer one uvijek potom iznjedre veći interes djece i mladih, pa i odraslih, za bavljanje nekim sportom ili vidom rekreacije. Tijekom godine sufinancira se oko 20 sportskih manifestacija u Samoboru, ali ne smijemo zaboraviti i manifestacije koje se dodatno sufinanciraju sa županijske i državne razine pa bi bilo nepravedno da u nabrajanju nekoga izostavim. Svi oni daju važan obol sportu u našem gradu.

Što je klubovima i sportašima u ovom trenutku najvažnije?

Najvažnija im je redovitost u dobivanju stalnih potpora za treninge i natjecanja. To im omogućava sigurnost u realizaciji programa pa im se kroz postojeći program sufinancira stručan rad, troškovi objekata i prostora u kojima se odvijaju treninzi i natjecanja, sufinanciraju se i natjecanja tijekom godine. Važnu ulogu u sufinaciranju ima i školski sport, koji pratimo kroz rad sportskih škola unutar sportskih školskih društava i učenička natjecanja na lokalnom nivou, a tome treba dodati sufinanciranje škole plivanja te sportova dostupnih djeci za vrijeme ljetnih i zimskih školskih praznika. Kako bismo omogućili daljni razovj perspektivnih sportaša, dodatno im sufinanciramo programe potrebnih treninga, odlaske na pripreme i na turnire, nabavu vitamina, opreme, dodatnu prehranu i slično. Najvažnije je da im se osiguraju mirni uvjeti za nesmetan rad, a onda neće izostati ni rezultati.

Samoborci, po svemu sudeći, vole sport, a sada koriste i sve mogućnosti osobne rekreacije. Gotovo na svakom koraku možemo vidjeti naše sugrađane kako barem hodaju, trče samostalno ili u manjim grupama, klizalište ponovno radi...

I to nam je jedan od ciljeva – potaknuti sve generacije naših sugrađana da se gibaju na bilo koji način, doduše, sada u nekim drugim uvjetima. Kako bi se što veći broj populacije našega grada počeo baviti bilo kojim vidom tjelesne aktivnosti, potrebno je osvijestiti pozitivan stav prema tjelesnom vježbanju. Mnogi nemaju naviku redovitog bavljenja tjelesnim vježbanjem te je svakako potrebno utjecati na podizanje svijesti o važnosti tjelesnog vježbanja na zdravlje i druge koristi koje ono donosi. Zato Samoborski športski savez sustavno u svom programu podržava programe i projekte rekreacije i bavljenja svim vidovima tjelesne aktivnosti. Važnost rekreacije je istaknuta kao briga za zdravlje stanovništva i u nacionalnoj strategiji sporta, a mi u Samoboru to želimo pratiti i na tome radimo već više godina. Nositelj rekreacije u Samoboru je udruga ŠRD "Šport za sve", koja nudi cijeli niz aktivnosti i radionica u koje se uključuje sve veći broj naših sugrađana srednje i starije generacije. Uz njih se tu nalaze brojni fitness centri i udruge koji nude programe rekreacije.

Mladi, posebno srednjoškolci, imaju druge potrebe i zanimacije, i u vrlo malom postotku se bave sportskim aktivnostima. Tu smo uvidjeli problem pa već četvrtu godinu zaredom njima je omogućen program besplatnog vježbanja pod stručnim nadzorom kako bi ih uključili u što većem broju u sport. Također, otvorili smo i programe vježbanja i rekreacije za umirovljenike koji koriste dostupne programe u prostorima naših udruga. Poseban naglasak se daje na programe hodanja i planinarenja našim gorjem.

Sport i rekreacija osoba s invaliditetom također čine dio Programa Javnih potreba u sportu.

Važnu ulogu imaju sport i rekreacija osoba s invaliditetom, čemu pridajemo punu pažnju. Kroz program pratimo i sufinanciramo program treninga i natjecanja STKI Synergia, u kojem njihovi članovi postižu odlične rezultate. Pratimo i programe atletike osoba s invaliditetom Atletskog kluba Samobor 2007, a u skladu s mogućnostima pratimo i program "Judo za sve" JK Profectus za djecu s posebnim potrebama. To je dobar način da se mladi osjećaju jednakima i u sportu. Možemo reći da uz natjecateljski sport osoba s invaliditetom, a koji nam donosi kategorizirane sportaše u Samobor, važno mjesto ima i rad kroz sportske aktivnosti i rekreaciju djece i mladih osoba s posebnim potrebama s ciljem poboljšanja njihovog zdravlja, ali i održavanja njihove društvene integracije.

Svega toga ne bi bilo bez dobre infrastrukture. Kako stojimo na tom polju?

Naravno da bez održavanih objekata, terena, dvorana i svega pripadajućeg nema ni napretka u razvoju sporta, kao niti vrhunskog sporta. Kako sam već rekla, Grad Samobor prepoznaje sport i sustavno ulaže u sportsku infrastrukturu, o kojoj najvećim dijelom brine Ustanova Sportski objekti Samobor, s kojom je suradnja na relaciji Ustanova – Savez – Grad jako dobra. Trenutno su u planu izgradnje dvije manje školske sportske dvorane pri OŠ Milana Langa u Bregani, a i u budućnosti i na prostorima bivše Vojarne Samobor. Isto tako, u planu je na prostorima bivše vojarne uređivanje dvorane za gimnastiku u jednom od hangara. U tijeku je i izgradnja igrališta s umjetnom travom u NK Zrinski Farkaševec te zamjena postojeće umjetne trave na terenu NK Samobor. Iz svega navedenog možemo zaključiti da Samobor ima poprilično dobro razvijenu infrastrukturu i objekte za sport, ali nedostaju nam manje, trenažne dvodjelne dvorane u sklopu škola i svakako bazen, što bi otvorilo nove mogućnosti za razvoj sporta i rekreaciju na svim razinama i u svim sredinama.

No, infrastruktura i dobri rezultati i koštaju. Na što sve i kako se troše ta sredstva?

Realizacija programa sporta svakako ima svoju cijenu, ali sport i sportske aktivnosti se ne mogu gledati samo kroz prizmu rezultata, iako je on najvažniji, pa i mjerljivi dio sporta. Ono što nema cijenu je zdravlje djece, mladih, građana srednje i starije životne dobi našega grada. Iz tog razloga se svi trebaju uključiti u sport i rekreativne aktivnosti. Dobrobit i prednosti bavljenja sportskim aktivnostima su, po meni, nemjerljivi. Kada tome dodamo promidžbu, ne samo na državnoj, već i na europskoj i svjetskoj razini, koju nam donose vrhunski rezultati naših sportašica i sportaša i čine nas ponosnima, rekli smo sve. Grad Samobor prepoznaje ideje i nastojanja našeg saveza u daljnjem razvoju i unapređenju kvalitete sporta pa samim time i brige za zdravlje naših sugrađana, a kvalitetan partnerski odnos uvijek donosi napredak i rezultate.

Robert Škiljan

 

Marijana Radek, tajnica Samoborskog športskog saveza

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002