11.09.2019.

Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Zaživjela je ideja o festivalskom orkestru

Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Samoborska glazbena publika, kao i ona diljem Hrvatske, ali i inozemstva, s nestrpljenjem očekuje 44. Samoborsku glazbenu jesen. Festival je to klasične glazbe s dugom tradicijom, koji već niz desetljeća raste kvalitetom i izvrsnošću, zahvaljujući svojim inventivnim i mudrim voditeljima, koji iz godine u godinu uvode nove sadržaje. O njegovoj reputaciji najbolje govore nastupi orkestara i solista svjetske klase, a o tome što sve glazbene sladokusce očekuje ove godine govori umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić.

Kakva je ovogodišnja programska koncepcija Samoborske glazbene jeseni?

Programska koncepcija je ostala manje-više slična prošlogodišnjoj, ali, mogu slobodno reći, još poboljšana. Naime, naša ideja o festivalskom orkestru polako zaživljava, na dobrim je nogama i postaje dio koncepta. Bit će to vidljivo još više u nadolazećim godinama, kada će se još više eksponirati. Našim prijateljima glazbenicima dali smo ove godine prve dvije večeri, s prekrasnim i atraktivnim programom, a posjetitelji će uživati u vanserijskom muziciranju.

Koje biste glazbenike ili orkestre posebno istaknuli?

Ove nam godine dolazi u goste Camerata Bern, svjetski poznati komorni orkestar iz Švicarske, koji do sada još nije gostovao u Hrvatskoj pa će to biti svojevrsni vrhunac Jeseni. Njihovu izvrsnost ne treba naglašavati. Također, svojih 100 godina djelovanja koncertom će obilježiti Zagrebački kvartet, kojem će se ovaj puta pridružiti Petrit Çeku.

U kojim sve prostorima će se održavati koncerti?

Kao i prošle godine, prostori ostaju osti, dakle crkva sv. Anastazije i Galerija Prica, s time da ćemo po prvi puta iskoristiti novu dvoranu kina, u kojoj će nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a sa solistima i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke sa svojom izvedbom Seviljskog brijača. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo našem župniku, koji je na odlasku, na dugogodišnjoj odličnoj suradnji i gostoljubivosti.

Što se tiče pozornice u kino dvorani – stane li na nju cijeli simfonijski orkestar?

Vjerojatno neće stati cijeli orkestar, ali oni će to sve prije provjeriti i po potrebi možda smanjiti dio gudača ili slično.

Koji Samoborci nastupaju na ovogodišnjoj Jeseni?

Uz simfoničare će nastupiti naš tenor Domagoj Dorotić, a cijela završna večer posvećena je poznatom udaraljkašu Filipu Merčepu i njegovim gostima. Dakle, domaće, lokalno, a u svakom pogledu svjetsko.

O dva međunarodna natjecanja vezana uz Samoborsku glazbenu jesen i samoj organizaciji više je rekla izvršna producentica Renata Glojnarić, koja je sudjelovala u razgovoru.

- Sve veću pažnju plijene i dva natjecanja – sada već 16. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić i 8. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note. Jeste li zadovoljni odazivom i kako je to prošlo?

Jako smo sretni i zadovoljni što nam se javljaju izrazito kvalitetni mladi glazbenici i skladatelji, koji su prepoznali vrijednost tih natjecanja za njihovu daljnju promociju.

Kako stojite organizacijski i financijski?

I dalje uživamo financijsku potporu Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora, a tu su i naši sponzori Erste banka i Croatia osiguranje, kao i naša gradska i županijska turistička zajednica, na čemu smo im vrlo zahvalni. Ulaznice su u prodaji on line na www.ulaznice.hr, a mogu se kupiti i na blagajni samoborskog kina u radno vrijeme. Cijene su vrlo prihvatljive, a učenici, studenti i umirovljenici imaju i posebne popuste.

Robert Škiljan

 

Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002