15.05.2017.

Krešo Beljak samoborski gradonačelnik i kandidat za prvog čovjeka našeg grada na narednim izborima:

Svi zajedno za još jači Samobor!

Krešo Beljak samoborski gradonačelnik i kandidat za prvog čovjeka našeg grada na narednim izborima:

Gradonačelnik Krešo Beljak više je nego uspješno “odradio” dva mandata na čelu Grada Samobora, a, sudeći prema najnovijim anketama, mirno očekuje i predstojeće izbore.

Rezultati Gradske uprave vidljivi su svima. Brojni novoizgrađeni objekti društvenog standarda, uređena infrastruktura, sanirana žarišta komunalnih problema te jasna vizija razvoja Grada u narednom razdoblju temelj su njegovog optimizma.

Iza Vas su dva uspješna mandata. Koja su najveća postignuća Vas kao gradonačelnika i Gradske uprave?

Mnogo se toga u Samoboru u posljednjih osam godina napravilo, Samobor je postao stabilan grad, politički i financijski. Nadam se da smo dovoljno dobro radili i zaslužili povjerenje naših sugrađana za još jedan mandat.

Najvažnijim postignućem smatram prenamjenu prostora bivše vojarne koja je danas urbano središte Grada. Tu je i izgradnja nekoliko kapitalnih objekata, Centra za mlade, zgrade Javne vatrogasne postrojbe, izgradnja nove školske dvorane kod OŠ Samobor, ali i izgradnja potpuno nove prometne mreže i rekonstrukcija prometnica.

Ne smijem zaboraviti niti sanaciju odlagališta Trebež za koju smo povukli gotovo 100 milijuna kuna sredstava iz fondova EU, a Samoborce ovaj projekt nije koštao niti kune.

Mogu li se roditelji samoborskih učenika i dalje nadati besplatnim udžbenicima, što je s umirovljenicima?

Po prvi put samoborski su osnovnoškolci dobili u potpunosti besplatne udžbenike, a sredstva u tu svrhu osigurana su i u ovogodišnjem proračunu. Osim toga, višestruko smo povećali naknadu za novorođeno dijete koja sad iznosi 10.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete u obitelji. Nismo zaboravili niti na naše umirovljenike, kojima smo također po prvi put osigurali božićnice i uskrsnice, a tim smjerom idemo i dalje.

Kad smo kod djece, koji nas projekti očekuju u budućnosti? Povećavaju li se kapaciteti dječjih vrtića?

Moram priznati da sam iznimno zadovoljan što Samobor, za razliku od drugih gradova, nema problema s natalitetom. Naravno, to kao posljedicu ima stalnu potrebu za povećanjem kapaciteta školskih i predškolskih objekata. Prvi je na redu vrtić u Bregani, koji žudi za rekonstrukcijom, a već ove godine preuredit će se zgrada vrtića i osigurati dodatan prostor za veći broj djece. Nadamo se da ćemo od države dobiti zeleno svjetlo za uređenje objekta u bivšoj vojarni za potrebe osnovnog školstva i tako osigurati kvalitetnije obrazovanje za našu djecu.

Puno se toga u Samoboru napravilo, no Samoborci i dalje čekaju bazen. Ima li tu kakvih pomaka?

Samobor je grad koji je za moje mladosti imao nekoliko bazena, danas imamo samo jedan. Grad poput Samobora mora imati respektabilan bazen, ne samo otvoreni, već i zatvoreni, koji će raditi tijekom cijele godine. Postoji mogućnost potpunog preuređenja kupališta na Vugrinščaku, ali razmišljamo i o novim lokacijama, kod Sportske dvorane ili na prostoru bivše vojarne.

Nekoliko ste puta ponovili kako je Samobor među prvim gradovima koji su izašli iz krize. Što to konkretno znači?

Usprkos tome što smo i u Samoboru doživjeli gospodarsku tranziciju na hrvatski način, pa smo ostali bez velikih poduzeća, naš se privatni sektor, obrtnici i mala poduzeća, uspio restrukturirati i pokriti rupe koje su nastale. To je pokrenulo proces novog zapošljavanja, a Grad Samobor različitim mjerama pomaže procesu gospodarskog oporavka. Za dobar rezultat ponajviše su zaslužni samoborski poduzetnici koji su vlastitim radom, novim projektima i ulaganjima doprinijeli boljem punjenju proračuna, izvukli vlastito poslovanje iz krize, a time i Grad u cjelini.

Zahvaljujući tome, ni u najtežim trenucima nismo bili prisiljeni uvoditi prirez, a ukoliko nam građani ponovno daju povjerenje, Samobor i dalje ostaje grad bez prireza!

Samoborce muči preskup i nedovoljno učinkovit javni prijevoz. Može li se po tom pitanju što promijeniti?

Naš najveći problem su neisplative linije, osim onih koje voze prema Zagrebu. Sreća je što imamo istog koncesionara pa se onda neisplative linije prema, primjerice, Dragonošu, pokrivaju isplativim linijama. Problem je nastao 1994. kada smo samoinicijativno odlučili reći ne ZET-u, društvu koje je do tada moglo uspješno servisirati sve linije.

No, uvjeren sam da ćemo u suradnji sa županijskom i državnom razinom uskoro pronaći način da našim građanima omogućimo bolji i dostupniji javni prijevoz. Kao saborski zastupnik sad imam više utjecaja na rješavanje problema koji nisu isključivo u domeni Grada, a na jeftinijem i boljem javnom prijevozu za Samoborce ću svakako inzistirati.

Osim što ste gradonačelnik Samobora, saborski ste zastupnik i predsjednik HSS-a. Kako uspijevate sve odrađivati, koja funkcija najviše ispašta?

Nažalost, najviše ispašta moja najvažnija funkcija, ona u obitelji, no zahvaljujući iznimnom trudu supruge Nikoline doma je sve u najboljem redu.

Sve se može odraditi kad postoje jasni ciljevi i volja. Od svih dužnosti, vođenje Grada je svakako najteža, jer se tu najkonkretnije radi i najveća su očekivanja, no osobno mi je to i najdraži posao. Moj osnovni razlog za bavljenje politikom i prioritet i dalje je Grad Samobor i to je razlog zašto se nadam još jednom mandatu.

Kao volonter, jer moj rad građane Samobora ne košta niti kune!

Kakva su do sada Vaša iskustva kao saborskog zastupnika i ima li kakvih poveznica s Vašom dužnosti gradonačelnika? Koje su koristi za Grad Samobor, osim činjenice da dužnost gradonačelnika obavljate kao volonter?

Nažalost, u ovih zadnjih nekoliko mjeseci mojeg zastupničkog mandata, praktički se nije vodila nikakva politika u državi i sve to skupa liči na običan cirkus. U ovom trenutku se čeka da se počne raditi i nadam se da će se situacija u državi uskoro stabilizirati, bilo izborima, bilo novom parlamentarnom većinom. Mogu reći da se čak i u zadnje dvije godine ne radi normalno, jer Hrvatska je duboko politički destabilizirana zemlja.

Kako se to odražava na stanje u Vašoj stranci, u HSS-u?

Prošli smo kroz turbulentno razdoblje i, zahvaljujući novom vodstvu, vratili se na političku scenu. U početku je bilo puno pritisaka i napada iz drugih stranaka, kada se pokušavalo slomiti i mene i moje suradnike, no u tome nisu uspjeli. Mi smo stranku vratili u život i konsolidirali je pa sada u stranci vlada potpuni mir, nema frakcija i možemo raditi. Stoga imamo priliku ponovno postati relevantna stranka koja samostalno može prijeći izborni prag, no za to treba još malo vremena, jer infrastruktura na državoj razini praktički ne postoji.

Kakav rezultat očekujete na lokalnim izborima?

Što se lokalnih izbora tiče nisam opterećen. Ovi izbori bit će mjerilo u smislu da će se pokazati sve ono što vrijedi, a ono što ne valja samo će otpasti, da tako kažem. To je još jedna prilika za konsolidaciju naše stranke.

Hrvatsku trese i problem Agrokora. Što osobno o tome mislite i kako biste Vi to riješili?

Ne znam kakvo će biti rješenje, ali znam koje je jedino moguće rješenje. A to je da država hitno donese zakon o decentralizaciji, da većinu sredstava iz proračuna proslijedi lokalnim zajednicama, proglasi inicirani bankrot i zamoli strane vjerovnike da pričekaju s vraćanjem dugova. U tom slučaju država ima perspektivu. Nažalost ili na sreću, obzirom na postojeći birokratski sustav, to bi značilo i njegove velike promjene, odnosno kraj birokracije kakvu poznajemo. Time bi se otvorio prostor za stvaranje jedne male efikasne vlade s pet ili šest ministarstava, a sve ostale poslove mogla bi raditi lokalna razina, kako to, uglavnom, i jest u razvijenim zemljama. Kod nas je, nažalost, velika ta birokratska centralna glava, a malo tijelo, koje postaje sve manje, i to je dugoročno neodrživo. To je po mom mišljenju jedino rješenje i, dok se to ne dogodi, Hrvatska naprijed ne može.

(Sponzorirani razgovor)

 

Krešo Beljak samoborski gradonačelnik i kandidat za prvog čovjeka našeg grada na narednim izborima:

Arhiva 2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002