10.12.2015.

Trener Nk Samobor Sven Raić pojašnjava razloge dobrih igara svojih nogometaša nakon uspješne polusezone

Posložili smo se i dečki su "kliknuli"

Trener Nk Samobor Sven Raić pojašnjava razloge dobrih igara svojih nogometaša nakon uspješne polusezone

Jednu od boljih polusezona u posljednjih nekoliko godina NK Samobor završio je na trećem mjestu 3. HNL zapad. Samo za usporedbu, prošlogodišnjih ukupnih 30 bodova igrači Svena Raića dostigli su u samo 15 kola (skupili nešto manje, 27) pa prvo pitanje ide upravo tim tragom.

- Gdje je tajna bodovne renesanse koja je ostvarena s gotovo istim igračkim kadrom?

- Mislim da nam je nekoliko stvari išlo u korist. Prošle godine smo se okupili u ovom sastavu te nam je trebalo nekoliko mjeseci da se upoznamo i uigramo. Odmah smo lošim rezultatima upali u borbu za ostanak, što nam je automatski bio dodatan pritisak na leđa. Ove sezone su se i neki mladi igrači pokazali kao prava pojačanja, dok su drugi popunili pozicije koje su nam dosad bile nedovoljno pokrivene. Spoj iskusnih igrača i mladih bio je dobro pogođen i dečki su "kliknuli", za razliku od prijašnjih sezona, kada nisu bili prava škvadra. Također, malo lakši raspored na ulasku u sezonu došao nam je kao naručen.

Raić ne skriva da je zadovoljan broncom u polusezoni, ali žali za liderskom pozicijom koju su Samoborci držali sredinom prvenstva.

- Naravno da smo zadovoljni. Možda smo trebali, dok smo bili prvi, dodatno učvrstiti poziciju s kojim bodom više i na predah otići s vodeće pozicije, ali što je tu je. Da nam je netko rekao da ćemo biti pri vrhu svih 15 utakmica, objeručke bismo to prihvatili.

Posebno zadovoljan Raić mora biti sa svojom obranom. Ako izuzmemo loše dane protiv Novigrada (0:3) i Dugog Sela (3:3), Bašić je u ostalih 13 susreta kapitulirao samo 5 puta.

- Obrana je zasigurno bila najbolji dio momčadi. Novopridošli Trupec (iz Vrapča) nam je donio stabilnost na desnoj strani, Makarun je na lijevoj bio opasan prema naprijed i siguran prema otraga… Zeman i Ivkovčić su sad već uigran stoperski par. Bašića neću ni spominjati, on nam u svakom dvoboju donosi osjećaj da imamo igrača više na terenu.

Granitna obrana zamaskirala je problem napada koji je "isporučio" samo 18 golova. Raić to pravda umorom u drugom dijelu polusezone, kao i ozljedom Brujića (izostao 3 kola), koji u napadu donosi lucidnost, zadnji pas i, na kraju krajeva, samu realizaciju.

Upravo na tom području će tražiti povećanje kadra.

- Moja je želja dovesti još jednog napadača kako bi dobili na kvaliteti, ali i kako bi pojačali konkurenciju na toj brojčano deficitarnoj poziciji. Također, još jedan stoper ne bi bio na odmet, u slučaju ozljeda ili kartona nekoga od prvotimaca.

Sve Raićeve želje završavaju na stolu predsjednika Kreše Jelića i sportskog direktora Nikole Tomića, s kojima, ističe trener iz Hebrangove ulice, ima odličan odnos.

Što se tiče kandidata za naslov, Raić prstom upire prema Istri, na trenutno vodeći Novigrad, ne samo zbog 6 bodova prednosti pred drugoplasiranim Zagorcem iz Krapine.

- Apsolutni su favoriti. Ekipirani su odlično, i momčadski i s upravom iza njih. Imaju kvalitetnog trenera (Dinko Jeličić, op.a.), igrače koji su igrali drugu ligu, a neki od njih su im i omladinski reprezentativci. Na terenu djeluju kao momčad, znaju što žele i, ako im je cilj ulazak u višu ligu, mislim da će biti nedostižni za svakoga od konkurencije.

Na pripremama koje bi trebale početi sredinom siječnja (start proljetnog dijela najavljen je za 27. veljače, kada je na rasporedu gostovanje kod posljednjeg Španskog) Raić očekuje iste igrače koji su i uspješno izvršavali dosadašnje zadatke.

- Vjerujem da će ostati tih 18 - 20 igrača koji mogu participirati u ovoj momčadi. Konkretnih upita za neke igrače vjerojatno ima, ali sumnjam da će netko napustiti svlačionicu, pogotovo sada kad nam dobro ide. Osim ako ne dođe ponuda koja će nekoga izuti iz cipela. Neki su možda nezadovoljni zbog premalo odigranih minuta, no u proljeće nas osim prvenstva očekuju još 2 kupa (županijski kup i Kup nogometnog središta Samobor) pa će biti i više prilika za one koji se nisu naigrali u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Kod pojedinaca, uz standardno dobrog kapetana Brujića, Raić ističe i Ivkovčića kao možda najboljeg igrača polusezone. Od mlađih, najviše je napredovao Hasan, a upečatljive dionice su pokazali već ranije spomenuti Makarun i Bašić. Ne smijemo izostaviti ni prvog strijelca Tomića (6 golova).

Raića veseli što u nastavku prvenstva neće biti imperativa što se tiče konačne pozicije na tablici.

- Imperativa rezultata nema. Po meni je bitnije razviti mlađe igrače, dati im priliku, uvesti ih u momčad i osigurati da kroz koju godinu budu jedni od nositelja momčadi, nego da forsiramo vrh tablice i lov na svaki bod, pa da se sljedeće godine borimo za ostanak. To se najbolje vidi na primjeru Dubrave koja je prošle godine bila u vrhu, a sada je pri samom dnu tablice. Zbog toga sam još tužniji zbog posljednjeg jesenskog kola i samo boda protiv Dugog Sela (propuštena vodstva 2:0 i 3:2), jer bi s ta 2 boda bili još sigurniji u konačan povoljan ishod prvenstva, obzirom da je razlika između drugog Zagorca i desetog Maksimira samo 5 bodova.

Matija Milić

 

Trener Nk Samobor Sven Raić pojašnjava razloge dobrih igara svojih nogometaša nakon uspješne polusezone

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002