26.11.2015.

Damir Kovačić, trener Save iz Strmca, najbolje momčadi Jedinstvene županijske lige

Projurili kroz sezonu i ušli u povijest

Damir Kovačić, trener Save iz Strmca, najbolje momčadi Jedinstvene županijske lige

Polusezona iz snova za momčad Save. Strmečki TGV (inače, brzi francuski vlak) projurio je kroz svih 15 stanica Jedinstvene županijske lige bez zaustavljanja i ušao u povijest natjecanja, kao i kluba, bez ikakve konkurencije. Više nego dovoljno za pogled iz prve ruke od trenera Damira Kovačića, koji već godinu dana stoluje u Strmcu.

Koji su razlozi ovakvog, nesvakidašnjeg rekorda – 15 pobjeda iz 15 utakmica?

Poklopilo nam se više faktora. Prije svega igrački kadar, jer imamo 18 kvalitetom ravnopravnih igrača i tko god da je na terenu ne vidi se nikakva razlika, za razliku od ostalih momčadi koje padaju uvođenjem rezervnih igrača. Također, izvrsna fizička priprema (4-5 treninga tjedno u fazi priprema, op.a.) donosila nam je prevagu u odlučujućim trenucima. Kad se na sve to doda podrška uprave kluba, od dovođenja željenih igrača na deficitarne pozicije do bilo kojih drugih tehničkih zahtjeva, konačan uspjeh nije mogao izostati.

Kovačić ističe i veliku predanost igrača, koji su se potpuno posvetili sportskom cilju, a po redovitom odazivu na treninge i prikazanoj disciplini mogu biti uzori i nekim momčadima u višim ligama.

Iako su brojke zastrašujuće: 42 postignuta gola i samo 4 primljena, Sutlinih 14 bodova i Naftaševih 15, Kovačiću to još ne zvuči kao gotov posao kada je osvajanje naslova u pitanju.

Predugo sam u nogometu i nisam sklon euforiji da bih mogao reći da je naslov već osvojen. Dok se to matematički ne potvrdi, neće biti opuštanja. Veliku bodovnu razliku na proljeće shvaćam kao razvojni dio za igranje u 4. ligi. Mene ne zanima jesmo li sada osvojili naslov ili ne, jer glavni cilj je da se momčad u sljedećem periodu razvija. Kada dođemo u rang više, a ja vjerujem da hoćemo, da budemo što kompetitivniji u tom rangu.

Sava je cijelu sezonu odigrala u formaciji 4-2-3-1. Strateg iz Strmca je inzistirao da cijela momčad igra obranu, počevši od napadača, pa nema izrazitog strijelca koji se odvaja na tablici postignutih pogodaka. Za sada je vodeći Trgovčević s 9 pogodaka, a slijedi Župančić s jednim manje. Kovačić će bez ustezanja pohvaliti i svoju "desnu ruku", mladog stručnjaka za fizičku spremu igrača Ivana Kožula.

Ivan je sjajno odradio svoj posao. Trkački smo bili daleko iznad ostalih ekipa i sami igrači su znali komentirati kako protivnici nakon 60. minute, a neki već i nakon početka drugog dijela fizički jako padaju, pa tako mi lakše dolazimo do željenog rezultata.

Rezulat ove jeseni je sjajan, ali Kovačić vjeruje da i dalje ima mjesta za poboljšanja.

Svaki trener teži boljem. Možemo još puno napredovati u tehničko–taktičkom smislu i u dorađivanju nekih detalja. Uz kvalitetne zimske pripreme i fizička sprema može biti na još višoj razini.

Uspješne igre nogometaša iz Strmca odjeknule su i među drugim klubovima pa Kovačić potvrđuje zanimanje nekih klubova, čak i drugoligaških, za uslugama njegovih prvotimaca.

Takve ponude nam laskaju i dodatna su potvrda našeg dobrog rada, no uvjeren sam da su igrači čvrsto na zemlji i da ćemo s istim kadrom krenuti i u proljetni dio prvenstva.

Ono čime je Kovačić također oduševljen je atmosfera u i oko kluba.

Uprava kluba na čelu s predsjednikom Hercegom, zamjenikom Cvetkovićem i tajnikom Povrženićem maksimalno se trudi da nam ništa ne fali. Navijači su pak posebna priča. Na gostujućim utakmicama njih 50 do 100 radi sjajnu atmosferu. Kako je na domaćim, kada ih se okupi i 400 ili 500, a to je za ovu ligu nestvarna brojka, ne treba ni spominjati. Još kad bi uspjeli osigurati pomoćni teren za treninge, uvjeti na našoj Lazini bili bi fantastični.

Pripreme za proljeće kreću sredinom siječnja, a trenutno je otvoren "lov" za dvojicom mladih igrača ('96 ili '97 godište) kako bi se ispunila kvota mladih igrača koji moraju započeti susret, a koji bi se kroz nastavak sezone priviknuli na, gotovo već izvjesno, igranje u višem stupnju natjecanja. Krajem '90–tih Kovačić je igrao 1. HNL u dresu NK Samobora. Obzirom na dosadašnju trenersku karijeru, vidi li se za koju godinu ponovno u prvoj ligi, ovaj puta s druge strane out linije?

Sigurno je da imam takvih ambicija, a i ovaj uspjeh nije prošao nezapaženo. Međutim, trenerski posao je podcijenjen, čelnici klubova te iskoriste i odbace. Sigurno bih prihvatio ponudu nekog ambicioznog kluba, kluba koji ima jasnu viziju, čiji vodeći ljudi su normalni, imaju normalan pogled na nogomet. Sve ostalo me ne zanima, ne želim "grlom u jagode". Ne treba to biti ni prva liga, ni inozemstvo - druga ili treća liga bi me zadovoljile.

Matija Milić

 

Damir Kovačić, trener Save iz Strmca, najbolje momčadi Jedinstvene županijske lige

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002