15.03.2015.

Predsjednik Udruge Zlatna Šajba Dubravko Viduč najavljuje 28. Samoborsku salamijadu

U subotu za natjecatelje i goste, u nedjelju za sve!

Predsjednik Udruge Zlatna Šajba Dubravko Viduč najavljuje 28. Samoborsku salamijadu

U tijeku su završne pripreme za 28. Samoborsku salamijadu, koja će se održati u subotu, 28. ožujka, u 20 sati, u sportskoj dvorani u Hebrangovoj ulici.

O toj velikoj gastronomsko – turističkoj priredbi govori Dubravko Viduč, koji je već godinama na čelu tima koji je uspješno realizira, na zadovoljstvo Samoboraca i brojnih posjetitelja.

Pred nama je 28. Samoborska salamijada. Nakon gotovo 30 godina postojanja ove manifestacije, kako procjenjujete sve dosad učinjeno?

Salamijada je u ovih 28 godina prošla sve faze manifestacije koja je s vremenom rasla – od amaterskih početaka u kletima, kada su dolazili tek zaljubljenici i entuzijasti koji su osnovali svoju udrugu, preko širenja organizacije i održavanja Salamijade u različitim ugostiteljskim objektima, pa do danas kada je Salamijada postala ozbiljna manifestacija s međunarodnim karakterom. Došli smo do razine kada sve dobro funkcionira i tako će vjerojatno ostati do 30. obljetnice, a onda će trebati još ponešto mijenjati, unijeti neke novine i dograđivati sadržaje. Ljude smo navikli na visoku razinu, no vremenom uvijek dolazi do zasićenja, ali i o tome već sada razmišljamo.

Prošlogodišnjim prelaskom Salamijade u Samoborsku sportsku dvoranu, organizatori i ugostitelji, ali i posjetitelji, dobili su i bolje uvjete.

Svake godine tražili smo i razmišljali kako još poboljšati Salamijadu i podići razinu kvalitete za proizvođače salama, ali i sve ostale sudionike. Kad smo se nakon malih prostora preselili u šator na Trgu, bio je to velik iskorak. No, s vremenom smo uočili nedostatke - nedostajali su sanitarni čvorovi, nekih godina je bilo prehladno, nije postojala garderoba i slično. Dvorana nam je sve to omogućila na jednom mjestu i s te strane smo vrlo zadovoljni.

Kako se s teškim ekonomskim stanjem i novim propisima u poljoprivredi nose naši proizvođači salama, jer sve je ipak počelo radi njihove promocije?

Svi oni koji su davnih godina počeli s proizvodnjom salama, uglavnom rade i danas. Možda ne u tolikoj mjeri kao prije, jer najvećim dijelom su hobisti i čuvaju tradiciju, a tek manji dio njih radi profesionalno. Samoborska salama profilirala se kao dobar proizvod na tržištu i taj dio drže veliki proizvođači. Klasična obiteljska domaćinstva ili, kako ih nazivamo, hobisti, u posljednje vrijeme smanjuju svoje količine, a to se događa iz različitih razloga. U nekima nema tko nastaviti tradiciju, jer djeca odlaze, postrožili su se i uvjeti, a neki su odustali iz drugih razloga. Unatoč tom blagom padu, javljaju se registrirani OPG-i, koji su počeli s uzgojem svinja, pa ih je je svake godine u toj kategoriji sve više. Oni, osim za svoje potrebe, dio salama mogu i prodati. Jednako tako i u međunarodnoj kategoriji imamo sve više prijava. To najčešće nisu salame koje se mogu natjecati prema propisanim pravilima, ali nas njihovo sudjelovanje svakako veseli, jer ti proizvođači vole se natjecati, njihove salame su specifične i na taj način obogaćuju našu Salamijadu.

Robert Škiljan

 

Predsjednik Udruge Zlatna Šajba Dubravko Viduč najavljuje 28. Samoborsku salamijadu

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002