25.02.2015.

Novosti iz Škole stranih jezika Littera

Dječja se inteligencija može povećati

Novosti iz Škole stranih jezika Littera

U samoborskoj Školi stranih jezika Littera konstantno se radi na uvođenju novih programa. Ovaj puta povod razgovoru s dr.sc. Brankom Novosel, ravnateljicom Otvorenog učilišta Littera i predsjednicom Udruge Littera, ujedno i voditeljicom programa ALOHA Mental Arithmetic za Hrvatsku, bilo je uvođenje tog posebnog programa, za koji je Littera vlasnik master franšize za cijelu Hrvatsku. Program se provodi u suradnji s udrugom kojoj je osnivač Udruga Littera - Centar za neuroedukaciju i razvoj, koja je članica međunarodnih udruga IMBES i EARLI te grupe SIG Neuroscience and Education – Neuroznanost i edukacija.

Što je zapravo program ALOHA Mental Arithmetic?

Ovaj je program osmišljen za djecu od 4 do 13 godina, a potiče njihov mentalni razvoj na zabavan način. ALOHA Mental Arithmetic povećava inteligenciju djece kroz edukacijski program temeljen na tri ključne točke: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Aritmetika je elementarna grana matematike i kao takva je važna za sve ostale prirodne i društvene znanosti, kao i u svakodnevnom životu. Polaznici programa ALOHA Mental Arithmetic povećavaju svoje sposobnosti, kao što su pažnja i koncentracija, fotografsko pamćenje, prostorna orijentacija, kontrola neverbalnih dijelova komunikacije, intuicija itd. Ja bih ga nazvala "teretanom za mozak".

Kako to kroz program funkcionira?

Naš mozak ima dvije polutke, od kojih svaka kontrolira jednu stranu tijela i upravlja specifičnim funkcijama. Znanstvene studije dokazale su da ljudi u svakodnevnim aktivnostima uglavnom koriste lijevu moždanu polutku, zanemarujući ogroman potencijal one desne. Zahvaljujući ovom programu djeca istovremeno vježbaju i balansiraju rad obje polutke, što pridonosi njihovom mentalnom i intelektualnom razvoju te tako ostvaruju bolje rezultate u svim školskim predmetima, a rezultati su vidljivi već nakon 6 mjeseci.

Kako izgleda nastava ALOHA mentalne aritmetike?

Polaznici programa ALOHA Mental Arithmetic imaju dva sata nastave tjedno, 1x2 ili 2x1 sat tjedno. Nastava se temelji na tri osnovna elementa: računanje abakusom, gdje se sve računske operacije uče uz pomoć abakusa, zatim mentalna aritmetika, kada djeca uče kako vizualizirati abakus i iskoristiti njegovu mentalnu sliku za računanje, te didaktičke igre, odnosno grupne aktivnosti uz igru, kada razvijaju svoje sposobnosti.

Zašto baš u dobi od 4 do 13 godina?

Ova dob ključna je za razvoj dječjeg mozga, jer do otprilike 17. godine života naš se mozak razvije oko 85%. Uz intenzivan razvoj mozga, sinaptogenezu, u ovoj dobi događa se još jedan važan proces, a taj je da sve one veze u mozgu koje ne koristimo jednostavno odumiru, nažalost, zauvijek. Zato je balansirani razvoj mozga u toj dobi ključ uspjeha i mentalni kapital za čitav život. Dvije profesorice na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, kojima sam predstavila program, oduševile su se njime i već imaju ideje kako ga provoditi i istraživati s različitim dobnim skupinama, ali i s nadarenom djecom.

Kada se djeca mogu uključiti u ovaj program?

Uz dvije postojeće grupe, jednu predškolsku i jednu školsku, tijekom ožujka počinjemo s dvjema novim grupama. Broj mjesta je ograničen, s obzirom na to da imamo samo određeni broj ALOHA trenera. Sve informacije možete dobiti u Litteri ili na www.littera.hr i www.alohacroatia.com.

Koje su još novosti u Litteri?

Već godinu dana u Litteri imamo i program LadyFit Littera - suvremeni koncept treninga za djevojke i žene, a može se trenirati u bilo koje doba dana. Na 18 radnih stanica primjenjuje se najsuvremeniji biomehanički koncept – bez opterećenja zglobova, uz dual sprave – odjednom rade dvije grupe mišića, jer fizička aktivnost važna je i za razvoj mozga.

A što se tiče stranih jezika?

Razvili smo novi program za predškolsku dob i verificirali ga pri ministarstvu. Littera je dio i europskog projekta kvalitete u školama stranih jezika. U svibnju se spremamo na dobivanje znaka Hrvatska kvaliteta. Važnost učenja stranih jezika ne treba posebno naglašavati, jer strani jezik jedan je i od tri obavezna predmeta državne mature.

T.I.

(sponzorirani prilog)

 

Novosti iz Škole stranih jezika Littera

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002