23.11.2013.

Povjerenik GO HDZ-a Grada Samobora govori o ostanju u stranci i predstojećim unutarstranačkim izborima

Novo vodstvo odredit će novi smjer

Povjerenik GO HDZ-a Grada Samobora govori o ostanju u stranci i predstojećim unutarstranačkim izborima

Vjeran Štublin rođen je 1972. godine, diplomirani je pravnik i zaposlen kao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije. Član je HDZ-a, Gradskog odbora HDZ-a Grada Samobora i potpredsjednik Gradske organizacije u prošlom mandatu. Budući da je većina članova GO HDZ-a izabranih na zadnjoj skupštini podnijela ostavke, Županijski odbor je raspustio Gradski odbor i imenovao ga za povjerenika, sa zadaćom da u roku od 6 mjeseci provede unutarstranačke izbore, na kojima će se izabrati novo čelništvo samoborskog HDZ-a.

Kako, obzirom na trenutačnu situaciju, ocjenjujete stanje u stranci i kakvo je raspoloženje članova?

Izborni rezultat pokazao je da ne možemo biti zadovoljni, ni mi kao vodstvo stranke, a ni članovi, i naša moralna obaveza je bila da podnesemo ostavke. Prema mom mišljenju, rezultat stranke na zadnjim lokalnim izborima je bio vrlo loš i smatrali smo da je došlo vrijeme da se u HDZ-u nešto promijeni, da dođu neki novi ljudi koji bi dali novi zamah i ponudili građanima Samobora novu viziju unutar politike stranke te da na idućim lokalnim izborima značajno popravimo rezultat stranke.

Je li problem u tome što vam je HSS boljom organizacijom na neki način "pojeo" birače i ogranke, obzirom da u nekim segmentima dijelite isti svjetonazor?

To je stvar procjene, makar bih se djelomice mogao složiti s time, jer mi smo u biti na neki način "prirodni" partneri. HDZ i HSS surađuju na županijskoj i državnoj razini i to je trenutačna situacija. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da se ta situacija neće ili ne može promijeniti. Vidjet ćemo što nosi budućnost, jer će novo vodstvo samoborskog HDZ-a odrediti smjer u kojem će stranka ići, a činjenica je da treba opet početi od temelja, od direktnog kontakta s biračima i građanima, jer smo se, izgleda, tu malo pogubili. Na izborima se pokazalo da su naši politički protivnici taj dio odradili bolje od nas i mi smo toga svjesni. Zato idemo u promjene.

Iz iskustva znamo da taj terenski rad slabi nakon izbora, jer se tada stranke bave drugim problemima.

Točno, no naša stranka sada mora provesti taj terenski rad kako bismo održali unutarstranačke izbore, a sve kreće od temeljnih ogranaka. Unutar ogranaka moramo izabrati delegate koji će "odraditi" izbore, izabrati vodstvo, a onda idemo dalje.

Često se povlači pitanje statusa Grada Samobora unutar Zagrebačke županije i koliko se našem gradu vraća sredstava kroz projekte i ulaganja od strane županije. Jesu li ta pitanja opravdana, jer kao pročelnik vrlo važnog resora u županiji sigurno imate i neke konkretne podatke.

Ne mogu govoriti u ime svojih kolega koji vode druge resore, ali što se tiče mojeg resora ova konstatacija apsolutno ne stoji. Činjenice su da je u Gradu Samoboru od strane županije u posljednje tri godine samo na području srednjeg školstva, za koje je nadležna županija, uloženo više od 10 milijuna kuna – promijenjeno je kompletno krovište srednjih škola, zamijenjena je izolacija i spušteni stropovi, teren oko škole je ograđen, a u tijeku je i izgradnja cijelog aneksa za Srednju strukovnu školu. Od 3 milijuna kuna koje županija godišnje ima za potrebe kulture, otprilike 800.000 kuna ide za takve programe u Grad Samobor, jer svi znamo da je Samobor grad kulture. Tako da ja ne bih rekao da je Samobor u ovom resoru zakinut od strane županije.

Možda je situacija u drugim resorima drukčija.

Županija svake godine otvara natječaje za lokalnu upravu, pa i za poduzetnike, a ove godine čak 20 milijuna kuna od strane županije bilo je namijenjeno kao pomoć za one projekte koji se apliciraju za sredstva Europske Unije. Koliko je projekata prijavljeno na te natječaje iz Grada Samobora to morate pitati gradonačelnika, jer tek onda možete reći da vas županija nije podržala.

Robert Škiljan

 

Povjerenik GO HDZ-a Grada Samobora govori o ostanju u stranci i predstojećim unutarstranačkim izborima

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002