01.01.2013.

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak govori o minuloj godini i planovima za 2013.

Unatoč recesiji – optimistično!

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak govori o minuloj godini i planovima za 2013.

Minula je još jedna godina koje se baš nećemo sjećati po najboljem. Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak govori o problemima s kojima se lokalna uprava nosila u prošlom razdoblju te perspektivama, očekivanjima i planovima za 2013. godinu.

Kako ocjenjujete 2012. godinu što se tiče Grada Samobora i rada gradske uprave s Vama na čelu?

Mislim da 2012. godinu možemo ocijeniti vrlo uspješnom, s obzirom na okruženje i tešku situaciju općenito u Hrvatskoj, jer Grad Samobor je uspio stabilizirati svoje financije, što je, najvjerojatnije, najvažniji podatak. Punjenje proračuna je za gotovo 15% bolje nego u 2011. godini, s čime se može pohvaliti rijetko koji grad, ako ikoji, u Hrvatskoj. To naravno ne znači da smo uspjeli ostvariti neke velike viškove, jer smo prošlih godina trebali sanirati gubitke koji su nastali 2009. godine zbog predizborne kampanje, koja se tada vodila zbog nerealnog proračuna, ali sada možemo reći da je situacija stabilna i da je, što se tiče komunalnog dijela program ostvaren.

Tijekom godine bilo je i promjena što se tiče financiranja, jer su pod ingerenciju Grada došle i ceste o kojima je do sada brinula Županijska uprava za ceste.

Tu prije svega treba pohvaliti i zahvaliti županiji i g. Kožiću što su nam izišli ususret, jer nadležno ministarstvo do današnjeg dana nije potpisalo pravilnik o takvom načinu financiranja iako novac postoji, odnosno novac je u županiji i župan nam je odobrio privremeno financiranje, a prema mojim informacijama jedino su Samobor i Velika Gorica u cijeloj državi preuzeli županijske ceste. Nezamislivo je, ali u Hrvatskoj očito moguće, da se daju obaveze sa zakonskim rokovima i okvirima, ali da se ne da novac koji postoji za izvršavanje tih obaveza. Dakle, odobreno nam je privremeno financiranje u iznosu od 80% od onoga što je planirano za to održavanje, tako da smo tu u manjku od 20%, što je na godišnjoj razini od prediđenih 12 milijuna kuna oko 2,5 milijuna kuna. Te novce ćemo dobiti kada ministar potpiše pravilnik, no, bez obzira na to, sve što je predviđeno za održavanje tih cesta je napravljeno, za to je pripremljena i zimska služba, a sljedeće godine bi sve trebalo u potpunosti funkcionirati.

Kakva je situacija u bivšoj Vojarni Taborec? Što se sve radi i kojim tempom?

Najprije treba reći da smo gotovo pune dvije godine radili na tome da dobijemo tu vojarnu i to je ono što je prolongiralo planove za budućnost. Usprkos tome, sagrađeni su temelji za sve što bi se u idućih 5 godina na tom prostoru trebalo realizirati. Od postojećih objekata najprije smo u funkciju stavili nekadašnje hangare koji su svi iznajmljeni i od njih se ostvaruje vrlo lijepi prihod. Dio objekata je privremeno u funkciji jednostavno radi stanja u kojem smo ih zatekli. Nakon toga se krenulo u izradu projektne dokumentacije za nekoliko većih projekata, a prvi u tom nizu i koji je već praktički realiziran, je nova policijska postaja. Radovi su pri kraju, pri završetku je postupak javne nabave za opremanje prostora same zgrade i očekujemo da će otprilike u ožujku samoborska policija biti preseljena u novi prostor. Dakle, sada sve ovisi o Ministarstvu unutarnjih poslova, koje provodi postupak javne nabave i opremanja.

Što će biti s postojećom zgradom policijske uprave na Trgu? Kakvi su planovi?

Ta zgrada je sada u potpunosti u vlasništvu Grada Samobora i nakon preseljenja policijske postaje tu će se najprije useliti dio gradske uprave koja sada radi u skučenim uvjetima. Bilo je planova da se gradska uprava u najkraćem mogućem roku također izmjesti u prostor bivše vojarne, ali kako sada stvari stoje to neće biti moguće pa je kao neko srednje rješenje ostala mogućnost preseljenja u ovu zgradu.

U izgradnji je i novi vrtić u bivšoj vojarni. U kojoj je fazi taj projekt?

Dječji vrtić će biti gotov također na početku proljeća, pa će se djeca u njega upisivati za sljedeću obrazovnu godinu već u svibnju. Kapacitet vrtića je oko 250 djece i tako ćemo riješiti liste čekanja za vrtiće u Samoboru.

Što je s prostorom namijenjenim mladima, koji se već godinama povlači u predizbornim kampanjama i za koje su bile predviđene razne lokacije, ali koji do sada nije riješen?

Prostor nekadašnjeg vojnog restorana je već predviđen za njih, odnosno za sadržaje koji će se tamo odvijati. Postojeće prostorije se već i sada koriste koliko je to moguće, a izrađen je i idejni projekt. Cijela investicija koštala bi oko 10 milijuna kuna, a kada se cijeli prostor renovira tu bi svoje mjesto našle sve udruge koje se bave mladima, bilo bi to mjesto za koncerte i predstave, dakle jedan moderan prostor koji već više od 20 godina nedostaje u Samoboru.

Vratimo se malo na proračun Grada, koji je prošao prvo čitanje u Gradskom vijeću. Što nas očekuje u sljedećoj godini?

Nažalost, ili na sreću, u posljednjih dvadesetak godina bilo je puno izmjena u načinu financiranja gradova i raznih ideja, od koji se neke nikad nisu realizirale. Prema svojem praktičnom iskustvu u vođenju Grada, smatram da je novonajavljeni porez na nekretnine, ma kako se on zvao, jer već postoji u različitim oblicima, jednostavno neprovediv u uvjetima u kojima se sada nalazi naša država. Možda je i provediv, ali sigurno neće biti pravičan, jer u uvjetima kada je velik postotak tih nekretnina imovinsko-pravno neriješen, teško je razrezati bilo kakav porez na temelju tih istih nekretnina. U Republici Hrvatskoj postoji 14 milijuna čestica, a od njih je veći dio pravno neriješen. Teško je očekivati da će se napraviti jedinstvena procjena nekretnina, jer samo u Samoboru postoji barem deset različitih zona prema kojima bi trebalo napraviti procjenu. Osim toga, širok je i spektar tih nekretnina; od neizgrađenog građevinskog zemljišta do kuća koje su na vrhunskim pozicijama. Tko će napraviti te procjene i platiti, a da to bude pravedno? K tome, tržište nekretnina je takvo da su cijene sve niže. Bez obzira na sve to, mi ćemo se prilagoditi, iako smatram da će to biti dodatni udarac lokalnoj samoupravi, dakle suprotno od onoga što tvrdi ministar Linić.

Recesija je najčešće spominjana riječ ove godine. Razmišlja li Grad Samobor o uštedama i racionalizaciji poslovanja ili je ona u nekim segmentima već provedena?

O tome razmišljamo od prvog dana dolaska na čelo ove gradske uprave i uspjeli smo postići značajnu uštedu sredstava, što je vidljivo u proračunu, koji je puno manji nego što je to bio za prošle gradske vlasti. Objektivno se napravilo više uz manje sredstava što govori da je racionalizacija djelomično uspjela. U jednom dijelu nismo uspjeli jer politička situacija je takva da uz tri stranke na vlasti iziskuje stalne kompromise pa je tu onda puno stvari koje treba "rezati", a na kraju ostanu "neizrezane". No, lokalni izbori su blizu pa će se vjerojatno i politička karta Samobora presložiti. Tada ćemo vidjeti kako ići u daljnju racionalizaciju i štednju. Sigurno je da tu još ima puno prostora.

Koji su bili najveći problemi u balansiranju proračuna što se tiče prihoda i rashoda i kakva je projekcija istog za sljedeću godinu?

Moram reći da se situacija što se proračunskih zahtjeva unazad četiri godine stabilizirala. Nije bilo gotovo nikakvih problema kod sastavljanja proračuna za sljedeću godinu. Iako je to zapravo predizborni proračun i bilo bi za očekivati da će stranke pokušati ugurati tu svoje realne ili nerealne planove, do toga nije došlo i većina je podržala proračun. Predviđamo da će i u drugom čitanju proračuna situacija biti slična, jer proračun je realan, nije prenapuhan, i sljedeće godine idu oni projekti koji imaju svoju glavu i rep, koji su dio dugogodišnje strategije Grada Samobora. Tu je na prvom mjestu dogradnja vrtića u Bregani, čime će se problem vrtićkog smještaja definitivno riješiti na području Samobora, na redu je obnova Osnovne škole Samobor, koja će dobiti novu sportsku dvoranu, ide dalje realizacija projekta na području bivše vojarne, čime ćemo riješiti nedostatak prostora za 16 udruga, nadalje je zgrada Javne vatrogasne postrojbe i redom drugo. Nismo htjeli obećati puno stvari, ali ovo je realno, jer sve stranke svjesne su da se, unatoč izborima, ovaj program može realizirati bez obzira tko došao na vlast.

Nemoguće je razgovarati o izborima, a ne spomenuti i, teoretski, promjenu vlasti. Kako bi se to odrazilo na funkcioniranje Grada i što predviđate za svoju stranku, HSS?

Teško je na to odgovoriti. Naša stranka sigurno ide na izbore u Samoboru sa mnom kao kandidatom za gradonačelnika, a trenutačno se vode pregovori s nekim od sadašnjih koalicijskih partnera oko zajedničkog izlaska na izbore. O eventualnoj smjeni vlasti ne razmišljamo, ponašamo se kao da izbori i nisu na vratima, a građani će dati ocjenu o našem mandatu u proljeće sljedeće godine. Ukoliko ta ocjena bude prolazna, nastavit ćemo sa započetim projektima, a ukoliko ne dobijem prolaznu ocjenu kao gradonačelnik, zauvijek ću se povući iz politike.

Samoborske novine

 

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak govori o minuloj godini i planovima za 2013.

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002