07.12.2007.

Jurica Škiljan, voditelj ŠRC Vugrinščak o povratku klizanja na "livadu iz sna"

Život na tankom ledu

Jurica Škiljan, voditelj ŠRC Vugrinščak o povratku klizanja na

Iz godine u godinu, kako pada temperatura i približavaju se zimski praznici, raste broj upita o klizalištu u Samoboru. Konkretno, na Vugrinščaku. Dosta će se Samoboraca sjetiti večeri na "livadi iz sna", gdje se smrzavalo i uživalo i padalo na tur na klizalištu koje je u to vrijeme bilo stvarano isključivo polijevanjem mrzlom vodom i ufanjem u činjenicu da je Vugrinščak hladniji od ostatka grada. Iako su gradske vlasti u nekoliko navrata spominjale mogućnost povratka klizanja na Vugrinščak, a ovog ljeta je čak i najavljeno da će klizanja biti nakon što se u suradnji Grada i Nakusa krenulo sa stvaranjem plohe koja bi nosila led, čim su pale temperature zahladili su i odnosi vlasnika i koncesionara. I makar se radi o popriličnoj investiciji, ekipa Nakusa je odlučila ideju o povratku klizališta na Vugrinščak izgurati do kraja. Detalje o klizalištu dao nam je voditelj ŠRC Vugrinščak Jurica Škiljan.

Kakvi su planovi s klizalištem?

Postavit će se klizalište dimenzija 15 puta 30 metara, a bit će na plohi koja je još ljetos predviđena za klizalište. Doduše, tada u dogovoru s Gradom, no oni su sada po tom pitanju rezervirani iz nekih razloga koje ja ne mogu dokučiti. Mi želimo da Vugrinščak živi čitavu godinu, da se na njemu uvijek nešto događa, pa smo zato i dogovorili klizalište.

Planirano je i natkrivanje?

Klizalište će biti natkriveno, ispod šatora, tako da nećemo ovisiti o vremenskim uvjetima. Šator će biti otprilike 30 puta 60 metara, jer samo i isključivo klizalište teško da može biti isplativo, pogotovo sada kada se lokalna uprava neodređeno postavlja prema njemu. Zato tamo planiramo i razne druge sadržaje, od božićno-novogodišnjih događanja, koncerata, fašničkih programa...

Kada možemo očekivati klizalište?

Budući je to skupa i velika investicija, išli smo na povoljniju ponudu pa će se ono raditi iza Nove godine. To znači da će klizalište biti od 15. siječnja do, nadamo se, 1. travnja. Osim što će biti natkriveno, imamo i postrojenje za led tako da ne ovisimo o prirodnim uvjetima.

Koliko je financijski teška ova investicija?

Čitav taj projekt, odnosno hladni pogon klizališta, je reda veličine 300 tisuća kuna (u ljeti je za pripremu i uređenje plohe uloženo još dva puta toliko). To znači led, održavanje leda, doprema, montaža, demontaža, dežurstva. Uz to je vezan i veliki šator koji je novi trošak, no on je garancija da će se, bez obzira na vremenske uvjete, oni koji to žele moći koristiti klizalištem. Svjesni smo da je to dosta zahtjevan projekt za nas same, pogotovo prve godine, da se radi o svojevrsnom probijanju leda, ali uvijek se mora pokušati. Ovo će nam biti prva "klizačka" godina. Nemamo puno iskustva s time, jer 14 godina tu nije bilo klizanja pa sada i mi ispitujemo koje su najbolje i najpovoljnije mogućnosti. Naravno, to su veliki troškovi i moramo napraviti određenu sponzorsku strategiju kako bi sve funkcioniralo kako treba. Mislimo da naš grad zaslužuje klizalište.

Obzirom na izostanak podrške Grada, za očekivati je da ulaz na klizalište neće biti besplatan?

Neki usmeni dogovor i kontakti oko toga da će Grad ipak sufinancirati klizalište kroz program Odmorko, kako bi djeca samoborskih osnovnih škola imala besplatno klizanje, slično kao u ljetnom Odmorku - postoje. Treba biti optimist. Doduše, i prije 10-ak godina, kada smo Ivanščak i ja odlučili doći na Vugrinščak, koji je bio u katastrofalnom stanju, nadali smo se da će lokalna uprava imati više razumijevanja. Sad se ponavlja slična priča.

Dakle, sigurno je da se na Vugrinščak vraća klizanje?

Činjenica je da je pokojni Gabrek - Gabrijel Medved, koji je pokrenuo klizalište i ostale sadržaje, imao strašno veliku energiju i viziju koju je uspio ostvariti i svima dokazati da se to može. Istina je i da su standardi od prije 15 godina i danas drugačiji - tada se klizalo na ledu koji je rađen na prirodni način, zalijevanjem, jer je temperatura na Vugrinščaku uvijek niža nego u Samoboru. No, danas treba ljudima omogućiti i da se mogu presvući, da ako pada kiša ili snijeg mogu koristiti led. Želimo postaviti standard koji je za današnje vrijeme uobičajen. Osim toga, postoji i klub hokeja na ledu u Samoboru i klizački klub, a oni su pokazali velik interes za klizalište. Stvarno se nadam da će svi biti zadovoljni kada se 15. siječnja klizalište ponovno vrati na Vugrinščak.

Kruno Solenički

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec pojašnjava stav Grada po pitanju klizališta

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec jasan je po pitanju stava Grada oko izgradnje klizališta - odlučno ne.

- Stvar je takva da koncesionar Nakus gradi klizalište o svom trošku, a Grad u taj projekt ne ide. Mi ne želimo miješati kruške i jabuke, jer ne možemo ulagati i dijeliti dobit na taj način. No, Grad će platiti onaj dio koji se tiče sufinanciranja programa za djecu kao što je to Odmorko. Također, i dalje stoji naša ponuda Nakusu od 2,5 milijuna kuna za otkup koncesije. Ali, u klizalište ne idemo – kratko je objasnio gradonačelnik.

 

Jurica Škiljan, voditelj ŠRC Vugrinščak o povratku klizanja na "livadu iz sna"

Arhiva 2007

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002