13.10.2007.

Ravnateljica Gradske knjižnice Samobor Mirjana Dimnjaković povodom Mjeseca knjige poziva korisnike

Vratite knjige, upoznajte knjižnicu

Ravnateljica Gradske knjižnice Samobor Mirjana Dimnjaković povodom Mjeseca knjige poziva korisnike

Samoborska gradska knjižnica već je godinama puno više od mjesta na kojem se može posuditi neka od 70 tisuća knjiga, koliko ih trenutno nudi svojim članovima. Naime, uz Odjel za odrasle te Odjel za djecu i mladež tu su još i Odjel za stručnu obradu knjiga, Zavičajna zbirka, Glazbena zbirka te Haiku zbirka hrvatskih i međunarodnih izdanja. Interes za detaljnije upoznavanje s dodatnim sadržajima koje nudi Samoborska knjižnica možda će pobuditi ovogodišnji Mjesec knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog. Tim povodom razgovarali smo s ravnateljicom Gradske knjižnice Samobor Mirjanom Dimnjaković.

Prije nego se posvetimo programima vezanim uz Mjesec knjge, najčešće pitanje je hoće li se tijekom listopada moći vratiti "zaboravljene" knjige bez plaćanja zakasnine?

Odlukom Upravnog vijeća knjižnice omogućit ćemo korisnicima da se tjedan dana ne naplaćuju zakasnine, i to od početka Mjeseca knjige, dakle od 15. do 20. listopada. Dakle, sve one koji imaju takve dugove prema nama, molimo lijepo da nam vrate knjige kako bi popunili naš fond, a zauzvrat ćemo ih nagraditi na taj način da neće platiti zakasninu koja je kod nekih vrlo visoka, do nekoliko stotina, ali i tisuća kuna.

Program koji nudi samoborska knjižnica u Mjesecu knjige obiluje brojnim predstavljanjima, a tu je i jedan izdavački projekt GKS?

Tako je. Doduše, još određujemo datum predstavljanja knjige čiji je izdavač naša knjižnica. Naime, nastojimo svake godine tiskati nešto iz svoje bogate Zavičajne zbirke, koja prati kulturno-povijesni razvoj Samobora i njegovu baštinu. Povodom Dana grada izdali smo Samobor na starim zemljopisnim kartama, a za Mjesec knjige pripremamo knjigu naziva Voda, most, mlin.

Među brojnim predstavljanjima, dva mi se čine posebno zanimljiva - francusko - hrvatska književna večer i književno-izložbena večer posvećena Mariji Jurić Zagorki.

16. studeni je utanačen kao termin za jedan program kojeg je predložio Grad kao naš osnivač, a radi se o književnoj večeri u sklopu projekta Asocijacije Chassieu Croatie. Bit će predstavljen dio zbirke pripovjedaka naslova Priče za ozdravljenje i rast Jacquesa Slomea. Predviđa se i popratni glazbeni program, a očekuju se i gosti iz Francuske. Na kraju studenog imamo i projekt u suradnji s Centrom za ženske studije u Zagrebu, Vladinim uredom za ravnopravnost među spolovima i Odsjekom za kroatistiku, koji pripremaju Dane Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Tako će 29. studenog u knjižnici biti održano predstavljanje knjige vezane uz rad i stvaranje te velike autorice. Mi ćemo tim povodom postaviti i izložbu, jer neki možda ne znaju da je Marija Jurić Zagorka kontaktirala s našom sugrađankom Dragicom Vrbenski pa imamo pisanih materijala i dijelova te korespodencije koje ćemo iskoristiti za potrebe izložbe.

Na Odjelu za djecu i mladež također se priprema program u okviru Mjeseca knjige?

Programi na dječjem odjelu već su počeli. Imali smo upoznavanje prvoškolaca s knjižnicom zahvaljujući gostovanju Željke Horvat Vukelja, povodom Svjetskog dana životinja susret s Damirom Skokom, predsjednikom Hrvatskog kinološkog saveza i Predragom Zarevskim s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta. Slijede nam književni susret s Hrvojem Kovačevićem te Sanjom Pilić, a organizirat ćemo i kviz o Astrid Lindgren povodom 100. rođendana "mame" Pipi Duge Čarape te još nekoliko književnih susreta koji su sada još u fazi dogovaranja. Također organiziramo razne radionice, pričaonice, posjete predškolaca i školaraca knjižnici. Usput, koristim priliku ponuditi našim malim korisnicima, odnosno njihovim roditeljima, usluge proslave rođendana predškolaca u dječjoj knjižnici subotom poslijepodne, uz prethodni dogovor s kolegicom na telefon 3364-260.

Mjesec knjige prilika je za korisnike knjižnice da se upoznaju i s brojnim dodatnim sadržajima koje nudi GKS?

Osim posudbe knjiga, knjižnica nudi i mnogo drugih sadržaja za koje budući korisnici možda niti ne znaju. Tu je bogata glazbena zbirka s preko 700 CD-a svih vrsta glazbe; na dječjem odjelu to su crtani i znanstveno-popularni filmovi. Od ove godine postoji i mogućnost posudbe neknjižne građe, znači časopisa i svih mogućih tjednika ili mjesečnika koje korisnik može odnijeti doma, odnosno zadužiti preko svoje iskaznice. Naravno, prioritetna djelatnost nam je pružanje potpunih informacija na upite korisnika, od preporuke pojedinih naslova, do pripremanja literature za razne upite ili seminarske, maturalne i diplomske radnje.

Ima li noviteta u Zavičajnoj zbirci?

Knjižnica ima i Zavičajnu zbirku s izrazito bogatim fondom. Tu se skuplja sva građa vezana za Samobor i njegovu povijest pa smo tako u prošloj godini, na primjer, nabavili vrlo bogatu zbirku samoborskih razglednica, koja je u fazi obrade. Također smo, sredstvima osiguranim od strane našeg osnivača, Grada Samobora, nabavili i mikročitač, a Nacionalna knjižnica nam je ustupila mikrofilmove Samoborskog lista od 1904. do 1944. godine pa ih sada prebacujemo na CD format tako da će i to biti dostupno korisnicima kroz određeno vrijeme. Za Zavičajnu zbirku smo konačno kompletirali Hilariona Gasparottia, prvog Samoborca za kojeg znamo da je radio na književnom polju i sva ta djela u originalu nalaze se u knjižnici. Nabavili smo i jedno djelo Juraja Reša, skoro nepoznatog Samoborca, svećenika, koji se bavio prijevodom. Također, za iduću godinu smo predložili nabavu programa M+++ za analitičku obradu hemeroteke koju želimo prebaciti u digitalni oblik.

Dobar dio informacija o knjižnici već je i dostupan u digitalnom obliku.

Osim što naši sugrađani mogu doći u knjižnicu osobno radnim danom od 8 do 20 sati, a subotama od 8 do 12, knjižnica ima i svoju web stranicu. Uveli smo i mogućnost da se knjige mogu produžiti ne samo telefonskim putem, nego i elektronski, na adresama: maja.cvetkovic@gks.hr i blazenka@gks.hr. Inače, svi zainteresirani puno toga o Gradskoj knjižnici Samobor mogu naći i na www.gks.hr.

Kruno Solenički

Program samoborske knjižnice u Mjesecu knjige:

11. listopad – Ante Radonić - predavanje o svemiru

18. listopad - Ludwig Bauer - predstavljanje knjige Zapisi i vremena Nikice Slavića

19. listopad - Branko Antunović - izložba Krajolici i nebo

25. listopad - Ranka Novosel - predstavljanje knjige Međimurje moje malo

7. studeni – Josip Janković - predstavljanje knjige Rječnik dijete – roditelj

14. studeni – Neven Budak - predstavljanje Croatike

16. studeni - književna večer - Asocijacija Chassieu Croatie

22. studeni (načelni termin) – predstavljanje knjige Voda, most, mlin

29. studeni – izložba i predstavljanje knjige o Mariji Jurić Zagorki

 

Ravnateljica Gradske knjižnice Samobor Mirjana Dimnjaković povodom Mjeseca knjige poziva korisnike

Arhiva 2007

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002