09.07.2007.

Jurica Škiljan, predsjednik novoosnovane Turističke udruge Samobor

TUS za bolji turistički ukus

Jurica Škiljan, predsjednik novoosnovane Turističke udruge Samobor

Nakon održanih 3. Dana Samoborskih kremšnita, mnogi su se čitatelji zanimali tko ili što je to Turistička udruga Samobor, koja se ove godine pojavila kao suorganizator manifestacije. Odgovore na to i druga pitanja dao nam je Jurica Škiljan, predsjednik Turističke udruge Samobor.

Kako je došlo do osnivanja Turističke udruge Samobor?

U razgovorima s mnogim prijateljima i građanima koji smatraju da grad Samobor ima mnogo mogućnosti u turizmu, a ne koristi ih dovoljno, došao sam na ideju na osnujem Turističku udrugu Samobor. Ideju su odmah prihvatili i Josip Prudeus, Mladen Noršić, Robert Škiljan, Vinko Kovačić, Božidar Vitko i drugi. To su osnivači Turističke udruge Samobor. Ja sam obavio "papirnati" dio posla i susreo se s tri mjeseca birokratske borbe s vjetrenjačama.

Kakva su vaša iskustva u turizmu?

Osobno sam aktivno sudjelovao u organizaciji mnogih turističkih manifestacija: od Samoborskog fašnika, Festivala vatrometa, Večernjakove biciklijade, Dana Samoborskih kremšnita, Tamburaške noći i brojnih drugih. Do prije mjesec dana imao sam i suvenirnicu. Mladen Noršić u turizmu je radio mnogo godina, bavio se naturizmom, autor je prve koncepcije Festivala vatrometa u Samoboru; Robert Škiljan bio je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća direktor tadašnjeg Jugoslavenskog festivala amaterskog filma i fotografija, glavni začetnik SOK-a i organizator brojnih koncerata, Dana Samoborskih kremšnita, osmislio je koncepciju Samoborfesta... Josip Prudeus je rodonačelnik briljantnih ideja koje nikad nije patentirao, a na svakom sastanku "proizvede" i brojne nove. Nažalost, mnogi te ideje pokupe, ali ih realiziraju na potpuno pogrešan način.

Kakve su to birokratske prepreke stajale na vašem putu?

Za osnivanje udruge potrebne su tri punoljetne osobe. Napravite skupštinu i za nekoliko dana dobijete rješenje o upisu udruge u državni registar. Mi smo željeli da se naša udruga zove Turističko društvo Samobor. Međutim, dobili smo rješenje da se tako ne smijemo zvati, a bez ikakvog racionalnog obrazloženja. Isto tako, u postupku dobivanja rješenja dobili smo (samo telefonski) odgovor da se mi ne smijemo baviti razvojem turizma, da ne smijemo organizirati turističke manifestacije, da ne smijemo sudjelovati u radu tijela koja se bave turizmom i slično. Kada sam pitao što smijemo, rekli su mi (opet samo usmeno, telefonom) da smijemo štititi interese svojih članova. A kad sam to tražio na pismeno, onda su počela birokratska prepucavanja. U dogovoru s ostalim osnivačima, promijenili smo naziv udruge i nazvali se Turistička udruga Samobor. K tomu smo samo promijenili redoslijed ciljeva i zadataka i tada je sve konačno bilo u redu te smo u 5. mjesecu dobili rješenje o upisu u Registar udruga. Inače, još uvijek smatram da se imamo pravo zvati Turističko društvo Samobor, ali bi za dokazivanje pred upravnim tijelima izgubili najmanje nekoliko godina da to dokažemo. Zanimljivo, nakon svega, saznao sam da je na čelu tijela koje nam je radilo probleme jedna naša sugrađanka; k tome supruga djelatnika u Gradskom poglavarstvu zaduženog za turizam!

Kakvo je vaše razmišljanje o Samoborskom fašniku?

U Samoborskom fašniku sudjelujem od 1995. godine kao Princ Fašnik, ali i kao organizator, u odnosima s javnošću, marketingu itd. Svjestan sam da ima problema, ali najveći je –kontinuitet. Naime, pogledajte jedan paradoks: ja sam kroz sve ove godine ugovore za ulogu Princa Fašnika potpisivao s 12 različitih osoba! Što to znači? Znači da ni dvije godine zaredom ista osoba nije bila glavna i odgovorna za Samoborski fašnik! Slažem se s mnogima da nešto treba mijenjati, ali lako je reći da nešto ne valja. Rado bih vidio suvislu kocepciju u okolnostima kakve su u Samoboru, osim kritizerstva. Koliko ja znam, koncepcija kakva se provodi od 1995. godine djelo je Miroslava Burića, koji je s tadašnjim Turističkim društvom, u kojem su bili Nikola Zore, Mirko Šintić i mnogi drugi, osmislio kostur scenarija i sada već nezaobilazne elemente, a mnogi su se na to nadovezivali. Na Fašniku je nekad bila i Srakijada, tombola, nagradna igra Fašničke putovnice, a mnoge stvari danas polako odlaze u zaborav.

Kako to da ste izabrali baš 3. veljače za dan osnivanja?

Na Blaževo se u prošlim stoljećima biralo gradsku vlast u Samoboru i razmišljali smo o dvije mogućnosti: društvo osnovati prije Samoborskog fašnika ili poslije, u vrijeme korizme, uz veći broj uzvanika. Zbog potrebne procedure i upisa u registar, a kako ne bi gubili vrijeme i kako bi što prije stekli pravnu osobnost, odabrali smo baš Blaževo, kao poseban dan u povijesti Samobora. Cijela je procedura završena tek nedavno, kao da smo slutili da će biti problema.

Želi li Turistička udruga Samobor preuzeti poslove Turističke zajednice?

Ni govora. Turistička zajednica Samobor osnovana je temeljem Zakona o turističkim zajedicama, ima svoj statut i izvorne prihode od gospodarskih subjekata. Mislim da joj fali razvojna komponenta, jer tijekom nekoliko zadnjih godina nije napravljena neka nova manifestacija ili bilo kakav pozitivni iskorak. No, to je stvar njihove Skupštine i Vijeća koje upravlja TZ Samobor. Vrata Turističke udruge Samobor širom su otvorena i Turističkoj zajednici i svakome u gradu Samoboru, svima onima koji imaju ideje i volje za radom u našem društvu. Nemamo nikakvih predrasuda, nismo ni protiv koga, želimo samo bolji i ljepši Samobor kroz razvoj turizma. Želimo suradnju i s Turističkom zajednicom i s Gradom, ali ne pod svaku cijenu. Volio bih da imamo sukob projekata, ideja, a ne osoba i interesnih skupina. Eto, Festival vatrometa nije više u Samoboru. Poznajem Franju Koletića i znam da mu zarada u ovom projektu nije glavna stvar. Međutim, ako vas ucjenjuje nogometni klub iz "4. žnj" lige, bez predsjednika, a Grad Samobor stoji po strani, onda podupirem njegovu odluku. Osobno ću napravati sve što znam i mogu da se Festival vatrometa vrati u Samobor. Svjestan sam da je to jako teško, ali - tko zna.

Tko sve može postati članom Turističke udruge Samobor?

Svaka fizička ili pravna osoba s područja Hrvatske. Mislim da u Samoboru ima mjesta za sve one koji se žele baviti turizmom i očekujem da će Turistička udruga surađivati sa svima onima koji žele vidjeti Samobor kao ljepši, bolji i ugodniji izletnički i turistički centar. Pozivam sve one koji se žele uključiti u rad Turističke udruge Samobor da nam se jave.

Kakvi su planovi?

Za mjesec rujan planiramo Prvu programsku skupštinu, na kojoj ćemo usvojiti program rada i utemeljiti neke odbore - za ekološki turizam, odbor za kulturne i tradicijske vrijednosti Samobora (muzeji, galerije, urbanistička valorizacija), za turističke manifestacije, za razvoj turizma u Samoboru itd.

I, na kraju, gdje i kako vas zainteresirani mogu pronaći?

To je, naravno, problem. Privremeno sjedište Turističke udruge Samobor bilo je u Stražničkoj 1, u mojoj Suvenirnici Samobor, koju sam morao, nažalost, zatvoriti. Za sada je sjedište na mojoj kućnoj adresi. Javili smo se na natječaj kojeg je raspisao Grad Samobor za prostor na Trgu Matice hrvatske namijenjen udrugama. Dok ne riješimo "stambeno" pitanje sastajemo se u lokalima. Moj kontakt telefon je 098/406-306, a do izrade naših web stranica možete nas kontaktirati i putem interneta na adresi jurica.skiljan@zg.t-com.hr. Od sredine mjeseca lipnja radim kao voditelj ŠRC Vugrinščak u sklopu tvrtke Nakus, tako da ću vjerojatno većinu ljeta provesti na Hidropatskom kupalištu.

Kruno Solenički

Iz Statuta TUS-a

Članak 8.

U svrhu ostvarivanja ciljeva propisanih člankom 7. Turistička udruga Samobor će obavljati sljedeće djelatnosti:

- aktivno brinuti za svoje članove

- promovirati kulturu dobročinstva i dobrovoljnosti, kao i veće uključivanje u društvene aktivnosti vezane na očuvanje turističkih vrijednosti u Gradu Samoboru

- organizirano predstavljanje i promocija članova udruge

- njegovanje i oživljavanje tradicijskih običaja i svetkovina Grada Samobor

- čuvanje znanja i vještina uz koje su vezani proizvodi i usluge tradicionalnih i umjetničkih zanata

- promovirati turizam Grada Samobora

- obilježavati obljetnice događaja vezanih za samoborski turizam

- sudjelovati u radu svih tijela, foruma i institucija vezanih na djelatnost turizma u Samoboru

- organizirati turističke manifestacije

- čuvati tradicijske vrijednosti Grada Samobora, nastavljati tradiciju Društva za poljepšanje Grada Samobora osnovanog 1886. godine i Turističkog društva osnovanog 1952.

- sudjelovati u organizaciji i promociji svih aktivnosti vezanih uz turizam u Samoboru

- dodjeljivati nagrade i priznanja

 

Jurica Škiljan, predsjednik novoosnovane Turističke udruge Samobor

Arhiva 2007

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002