29.09.2005.

Radisav Aleksić Aco govori o osnivanju Gradskog vijeće srpske nacionalne manjine Grada Samobora

Mi nismo četnici!

Radisav Aleksić Aco govori o osnivanju Gradskog vijeće srpske nacionalne manjine Grada Samobora

Prije nepune dvije godine, 15. veljače 2004., u Samoboru je osnovano Gradsko vijeće srpske nacionalne manjine Grada Samobora. Glavni ciljevi Vijeća, kako stoji u njihovom statutu, su afirmiranje i ostvarivanje nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih, socijalnih, ekonomskih i svih drugih osobnih i ekonomskih prava, kao i zaštita i unapređenje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta Srba u Samoboru i okolici. O radu Vijeća i načinima njegovog financiranja porazgovarali smo s Radisavom Aleksićem – Acom, aktualnim predsjednikom Vijeća.

Kolika je brojnost srpskog stanovništva u samoborskom kraju?

Samih birača, dakle onih koji su uvedeni u biračke spiskove, ima 402. Međutim, ukupan broj srpskog stanovništva na području Grada Samobora procjenjuje se na 1500 osoba. Jedna od zadaća našeg Vijeća bit će upravo i to da se istraži i popiše točan broj.

Kako surađujete s aktualnom vlašću?

Nova vlast ima puno više razumijevanja za naš rad od prethodne. Obećana su nam finacijska sredstva i prostorije u Zagrebačkoj, u koje bi trebali useliti početkom desetog mjeseca.

O kojim je financijskim sredstvima riječ?

Dobili smo deset tisuća kuna.

Za svoj rad tražili ste 327.098 kuna. Za što ste predvidjeli tolika sredstva i niste li razočarani iznosom koji vam je odobren?

S obzirom da dosad nismo imali ni kune, mi nismo nezadovoljni. Zahtjev koji smo predali s ovih 307 tisuća kuna samo je preuzet od vijeća koja po veličini i broju ljudi odgovaraju našem, samoborskom Vijeću, a to su Zaprešić i Velika Gorica. Jednostavno nismo imali ni pisaću mašinu da napišemo svoj zahtjev. Bili smo svjesni da tolika sredstva nećemo dobiti. Sada bar možemo s nečim početi.

Za što su namijenjena tražena sredstva?

Tražena sredstva bila su planirana za početak rada Vijeća. Za opremanje ureda, troškova prostora, troškova sjednica i radnih tijela, za naknade i plaću zaposlenom.

Jeste li zadovoljni postignutim?

Još uvijek ima puno nerazumijevanja oko rada nacionalnih manjina, čak i onih koji bi to po dužnosti morali znati, pa iz neznanja koče rad. Čim se spomene nacionalna manjina sa srpskim predznakom misli se na četnike. No, ako hoćemo u Europu morat ćemo prihvatiti i europske standarde. Naglašavam, ne radi se o kulturno umjetničkom društvu, već o radu jedne, u ovom slučaju srpske, nacionalne manjine. A početi s radom možemo tek kad ćemo imati neku prostoriju gdje bi mogla biti jedna stalno zaposlena osoba, barem na pola radnog vremena. Tada bi se mogli ozbiljno baviti stvaranjem baze podataka i svim drugim programima kojima se i inače bave vijeća nacionalnih manjina.

Nenad Kobasić

 

Antonia Dubravka Carnerud planira snimanje kratkog filma o izradi kraluša

Sara Marević, voditeljica stručne komisije Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, govori o psima koji spašavaju živote

Akademik Vladimir Paar govori o ljudskom genomu i "aferi Primorac"

Radisav Aleksić Aco govori o osnivanju Gradskog vijeće srpske nacionalne manjine Grada Samobora

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002