02.11.2018.

Jedno razmišljanje o prodaji cigareta

Ja sam popušio, ali...

Poštovani,

želio bih s Vama podijeliti jedno razmišljanje.

Prije X godina prestao sam pušiti, a kao bivši pušač, u ova zahebana vremena, imam neki strah da me cigareta ne povuče ponovno.

Ono što me počelo smetati je da dok čekam u redu na blagajni moram gledati i slušati kako blagajnik kupcima daje cigarete po narudžbi.

Pa ih pita " 'oš plavi, dugi, kratki ... mentol, banana, paradjz... " da ne lupam dalje.

Pa ako nema na njegovoj blagajni on se diže, odlazi do ormarića na drugoj blagajni, vadi kutiju, pokazuje ju kupcu dok ovaj konačno ne kaže "da, može to".

Koliko sam primjetio, kupac sve proizvode osim cigareta stavlja u košaricu i na pokretnu traku blagajne. Dobro, ponekad su tu proizvodi koje blagajnici na blagajni nude na akciji, čokoladice, keksići...

I, neki dan dok čekam u redu, gledam blagajnika kako od ženske osobe koja izgleda kao sestra svoje maloljetne kćeri traži osobnu iskaznicu da bi joj dao cigarete.

Drugi dan gledam kako neka gospođa hoće nešto duhansko s mentolom pa blagajnik ide u ormarić na drugoj blagajni jer kod njega nema.

Slušam razgovor majke koja traži mentol i maloljetnog sina gdje mu ona objašnjava kako cigarete s okusom mentola ipak imaju bolji okus, možda su i "zdravije". Možda majka sina nesvjesno priprema na "životni pušing".

U cijeloj ovoj priči meni se to naručivanje cigareta na blagajni pred ostalim kupcima, od kojih su neki nepušači, neki bivši pušači - kao ja, a neki će tek postati pušači, čini kao jedan jako dobar i promišljen prikriveni marketing za proizvode koje je zabranjeno reklamirati.

Što Vi mislite o tome i što bi se moglo učiniti da se zaštitimo od gledanja kako drugi kupci kupuju cigarete dok čekamo u redu na blagajni samoposluge. Možda bi se mogla odvojiti jedna blagajnu za nepušače, tako da manje čekaju u redu i ne budu izložene pogledu na "kutiju zla"?

Ponavljam, meni ovaj način prodaje cigareta izgleda kao jako dobro osmišljen prikriveni marketing. Namjerno su uveli hrpu različitih modela, boja i okusa kako bi zbunjivali i kupce i blagajnike, a ostali kupci moraju pasivno sve to promatrati. Moraju biti izloženi nečemu nepotrebnom, štetnom i opasnom.

Hvala ne! Popušio sam svoje :)

Napiši pismo

Ja sam popušio, ali...

Arhiva 2018

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002