23.11.2017.

Priopćenje Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske uz obilježavanje 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama

Ako je već HDZ stranka ženomrzaca i nasilnika, hrvatsko društvo takvim nikada ne smije postati!

Uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama - 25. studenoga, kojim globalno započinje kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”, završavajući se Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. prosinca, Socijaldemokratski forum žena upozorava: rodno uvjetovano nasilje - nasilje prema ženama i nasilje u obitelji zahtijeva jedinstvenu društvenu osudu, oštru sankciju i glasnu i jasnu poruku - nema opravdanja!

To se odnosi i na nasilnike i ženomrsce i u javnome i političkome životu, koji nastupaju s pozicija moći, a prolaze nekažnjeno. Štoviše!

Tako predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković štiti nasilnika u vlastitoj stranci.

Predsjednik Vlade i HDZ-a ne želi nasilnika udaljiti iz političkog života nego poručuje - ‘to je naša (HDZ-ova) interna stvar’.

Štiti i podupire požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojega supruga tereti za nasilje u obitelji.

Tako predsjednik Vlade i HDZ-a ženama žrtvama nasilja u obitelji i javnosti poručuje - ženomrsci i nasilnici i dalje će u Hrvatskoj prolaziti nekažnjeno, i dalje će biti ugledni građani, jer sam ja tako odlučio i jer je to HDZ-ova politika.

Tako je odlučila Vlada i HDZ-ova parlamentarna većina, budući da ni mjesecima nakon najave, u Hrvatskome saboru još nije ratificirana Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji (Istanbulska konvencija).

Žene žrtve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji od Vlade i HDZ-a dobile su jasnu poruku - ‘to je vaša interna stvar’.

Protiv takvog uzurpiranja političke i društvene moći Socijaldemokratski forum žena glasno ustaje i ovoga 25. studenoga, tražeći hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Obećanje Vlade i HDZ-a je kako će se to dogoditi dokraja 2017. godine.

Rodno uvjetovana diskriminacija, nasilje prema ženama i obiteljsko nasilje hrvatska su svakodnevica. Žene su u Hrvatskoj većina nezaposlenih, slabije su plaćene, teško dobivaju posao i to u najvećoj mjeri na određeno, diskriminirane smo i na tržištu rada, seksualno nas uznemiravaju i omalovažavaju.

Ovakvim benevolentnim porukama politički moćnih muškaraca koji dominiraju javnim prostorom i odlučuju o životima žena - jer ih je u Hrvatskome saboru čak 81%, žene u Hrvatskoj dodatno se marginalizira, utišava i vrijeđa.

Ako je HDZ stranka ženomrzaca i nasilnika, ne znači i da hrvatsko društvo takvim mora postati.

Protiv toga ćemo se boriti, protiv HDZ-ove vizije društva u kojemu žene imaju šutjeti i trpjeti “jer je to interna stvar”. Za očuvanje dosegnutih i unaprjeđenje prava žena u Hrvatskoj borit ćemo se svim sredstvima i na sve načine.

Moćnim hrvatskim zastupnicima i političarima na svim razinama: počnite poštivati zakone koji žene štite, a ne koji im štete.

Za početak ratificirajte Istanbulsku konvenciju.

Za Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković, v.d. predsjednice

23.11.2017.

Upozorenje građanima

Pazite se lovaca na naivce!

Željela bi vas upozorti da su se u Samoboru pojavila lovci na naivce. Evo o čemu se radi.

Postoji dvojac oko Šumarije koji pred vama navodno nađe zlatnu ogrlicu te vam ju nudi (stari štos). Znam za dvoje naših građana kojima se je to dogodilo prije dva dana. Na svu sreću, nisu se dali prevariti, ali nikad se ne zna - nešto slično mi se je dogodilo u Zagrebu.

Željela bi građane upozoriti da pripaze na ovu pojavu a one kojima se je to dogodil da obavijeste policiju

Katica Horvat

Napiši pismo

Ako je već HDZ stranka ženomrzaca i nasilnika, hrvatsko društvo takvim nikada ne smije postati!

Pazite se lovaca na naivce!

Arhiva 2017

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002