19.06.2017.

Autobusi nekim čudom staju u Čudomerščaku

Provjereno - nema table!

Niš' me više ne čudi obzirom na to gdje živim. Tješe me razmišljanja što bi mi se tek događalo da živim recimo u Špičkovini. Ili da mi je kuća u Donjoj Gnojnici ili da živim u Gornjoj Cjepidlaki. Godinama se već tješim da je Samobor i Čudomerščak još "mila majka" i jedino što mi sada preostaje, obzirom na naziv ulice u kojoj živim, je da se "čudom čudim". Bolje i to nek' da poludim.

Možda ja jesam malkice subjektivan pa cjepidlačim (iako ne živim u Gornjoj Cjepidlaki), ali recite i sami jel' ipak malo čudno da svaki autobus koji ide iz Samobora prema Jastrebarskom stane na Čudomerščaku, iako tu nema označene autobusne stanice. Malo mi je to čudno...

Još k'o mali rado sam išao posjetiti na Rude baku i znam da je onaj stari Zetov bus stajao na Čudomerščaku. Sjećam se i da je tu bila tabla na kojoj je pisalo "Autobusna stanica". Od autobusnog kolodvora je to bila druga. Više nemam živu baku, nema ovdje ni table, a autobus i dalje staje na Čudomerščaku. Ono što je tu čudno je činjenica da tu nema oznake da bi javni prijevoz ovdje trebao zastati. Nema tu one žute iscrtane oznake koja se stručno zove horizontalna signalizacija. Nema ni one vertikalne - što bi u prijevodu bila bijela tabla s plavim okvirom i nacrtanim autobusom.

Mnoge stvari nisu k'o nekada. Istina je tu postoji stup i na njemu visoko gore blijedi plakat, tko zna od kojeg lika i kojih izbora. Tu je i slika Kreše Beljaka koji još nije izblijedio jer je tek pobijedio. Na plakatu još piše PROVJERENO. Osobno sam provjerio sve stanice u okolici do Ruda i Gornjeg kraja. Oznaku imaju baš sve. Neke čak i po dvije. Naprimjer, kod Svetog Mihalja, iako piše Dali - Dali svi su autobusi stali. Nikakve dileme tu nema. Ljudi ulaze vertikalno, a poneki izlaze horizontalno. Neki ne izlaze do jutra. Ne velim ja da je to čudno, samo se pitam za svoju stanicu – kak' busevi znaju da kod Čudomerščaka treba stati, a nema baš nikakve signalizacije. Pa ne staju valjda zbog Kreše? Možda iz navike? Možda stari šoferi znaju da je tu red stati. A kaj kad iza upravljača stave novog, mladog vozača?

Nije li vama to malo čudno? Meni je - dugo već živim na Čudomerščaku i ovom bi tekstom htel odgovornima poručit' - stvar treba malkice proučit' u miru, ne uznevijereno, neg' polako, kak i piše na plakatu - provjereno. Dugo je ljeto, ja sam trenutno na plaži (ak' me netko traži) al' ako mislite farbat ili tablu metat – nedajte se smetat.

Romeo Ibrišević

Napiši pismo

Provjereno - nema table!

Arhiva 2017

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002