04.06.2017.

Hrabrost iz mitskih priča

Niš dobroga nisi napravil

Danas(nedelja) rano ujutro, odlučismo moj sin i ja uputiti se u pravcu obližnje šume na Dubravi, u berbu crnih bobica koje neki zovu još i borovnice (ne znam koji je naziv točan i je li ijedan od ta dva uopće točan). Kako god bilo, znali smo da je sezona već poodmakla i da nećemo uživati u berbi iz snova, kao što smo znali i da nam to nije previše bitno. Provođenje kvalitetnog vremena oca i sina ionako je vrhunski doživljaj i jedino važno u cijeloj priči. Berba je protekla prema očekivanjima pa se u našim lončekima sat vremena kasnije našlo oko 20 dkg ovog zdravog šumskog ploda. Zadovoljni, zahvalni i spikani (komarče, komarče, sjeme ti se zatrlo) krenuli smo prema doma, tražeći neki pošteni model raspodjele u konzumaciji borovnica, znajući cijelo vrijeme da će konačan rezultat ovisiti isključivo o brzini/sporosti jednoga od nas, kad dođemo doma. Već sam počeo razmišljati o odricanju svog nužnog dijela u Petrovu korist, kad odjednom...

Na raskrižju kamionske obilaznice i ceste koja vodi prema groblju, neko je ubio dvije bjelouške i kao "znak upozorenja" ostavio ih nasred puta, misleći valjda kako, osim što iskazuje vrhunsku hrabrost, ujedno čini dobro djelo.

Gle Majstore moj... Svojim činom NISI NAPRAVL NIŠ DOBROGA jer si ubio korisnu i potpuno bezopasnu životinju (štoviše, dvije). Osim toga, djeci si poslao krivu poruku da je dobro ubijati životinje neovisno jesu li iste "opasne" ili ne(navodnici su zato jer opasne životinje NE POTOJE)

Tvoje neznanje ponosni ratniče(jer sigurno si ponosan na svoje djelo) te Ne opravdava jer svako ubojstvo je grijeh - neznanje još uvijek nije !(o tome preporučam razgovarati s liječnikom ili ljekarnikom, a može i s nadležnim župnikom)

Zaključno...

U Hrvatskoj postoji 15 vrsta zmija, a samo dvije vrste su otrovne (riđovka i poskok, i protiv njihovog ugriza postoji jedinstveni protuotrov). Planinski žutokrug isto ide u vrstu otrovnica, ali njgov/njezin ugriz nije ništa opasniji od uboda npr, ose . Dakle, zanemarivo.Osim toga te zmije nema u našim krajevima

Što se pak tebe, nepoznati osvetniče tiče, ako si iz ovog teksta išta naučio, moja misija je izvršena, a srčeko puno

S poštovanjem,

Danijel Kalaica

Napiši pismo

Niš dobroga nisi napravil

Arhiva 2017

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002