07.07.2024.

38. Dani Rudarske greblice

1. Rudarska luč zasvijetlila diljem Europe

Dani Rudarske greblice već skoro 4 desetljeća okupljaju Rudare, Samoborce, njihove prijatelje i goste na dvodnevnoj feštu za sve generacije koji drže do tradicije i umijeća ne samo spravljanja, sada već i u europskim okvirima, njihove poznate greblice, već i svega vezanog uz nekad težak život i rad na selu i u rudniku.

I 38. Dani Rudarske greblice bili su posvećeni svemu tome, uz neke novitete i dogradnju u vidu 1. Međunarodnog folklornog festivala Rudarska luč, koji su zajedničkim snagama organizirali KUD Oštrc i njihovi dugogodišnji partneri DKD Svoboda iz slovenskog Senova. Na njihov poziv na ovaj prvi međunarodni festival folklora, priznat i od CIOFF-a, najveće svjetske organizacije folklornih festivala, stiglo je puno prijava, a za gostovanje u Hrvatskoj i Sloveniji ovaj put izabrani su Grupo folklorico El Pilar iz Zaragoze u Španjolskoj, Volkstanzgruppe Frommern iz Balingena u Njemačkoj i KUD Kole Nedelkovski iz prijateljskog Velesa iz Sjeverne Makedonije.

Uvodno su nastupili domaćini iz KUD-a Oštrc, a potom su brojne posjetitelje s po dva nastupa oduševili gosti iz navedenih zemalja.

Najatraktivniji program izveli su rasplesani i raspjevani Španjolci, što je i publika prepoznala. Nešto sasvim drugačije iz svoje bogate baštine prezentirali su Makedonci. Dugogodišnji prijatelji Rudara iz Balingena pokazali su se kao pravi folklorni ambasadori švapske regije, ali i cijele Njemačke. Partneri Rudara u ovom projektu iz Senove, prezentirali su folklorne običaje iz više slovenskih pokrajina, a domaćini, Rudari, bili su na podiju, prema očekivanju, pravi plesni gospodari.

Na kraju svih nastupa, predstavnici domaćina, na čelu s direktorom Festivala Goranom Ivanom Matošem, uručili su sudionicima simbol ovog programa, rudarsku luč, a potom je uslijedila i međusobna razmjena darova između društava.

Festivalski program, koji je vodio Mislav Maroević, pozdravnim je riječima otvorio zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić, a nazočan mu je bio i njegov prezimenjak, idejni začetnik Greblice, Ivan Burić.

Naravno, i ove se godine na Danima rudarske greblice birala najbolja greblica iz domaće proizvodnje, a pune protvane 14 pristiglih greblica od sira i oraha ocjenjivao je žiri sastavljen od predstavnika Pekarnice Nikl, Andrejasa Nikla i Vlatke Bradić, predstavnice KUD-a Oštrc Franke Radić i predstavnika Grada Petra Burića.

Andrejas Nikl je rekao kako je ove godine pristiglo dvostruko manje greblica nego lani, ali sve redom dobrih.

Najboljom je proglašena greblica nazvana Biserna, koju je ispekla iskusna majstorica, u srcu Rudarica, Ana Geušić.

Druženje na 38. Danima rudarske greblice nastavljeno je do kasno u noć uz zabavne melodije grupe Loco te rudarsku tombolu s brojnim vrijednim nagradama sponzora.

M.K./E.K.

 

38. Dani Rudarske greblice

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002