28.06.2024.

Gostovanje Folklornog ansambla Mladost na Državnoj smotri dječjeg izvornog folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini

Samoborci hrabro izdržali mostarske vrućine

S puno veselja i znatiželje, u petak, 21. srpnja, točno u ponoć, ukrcali su se članovi Folklornog ansambla Mladost u autobus Samoborčeka i krenuli put dalekog Mostara, s pozivnicom za gostovanje na 13. Državnoj smotri dječjeg izvornog folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini. Male plesače i pjevače (od petogodišnjaka do mlađih osnovnoškolaca), jer najmlađima je to bila prva prava višednevna turneja, pratili su nekolicina roditelja, tamburaški orkestar i, naravno, njihovi voditelji, na čelu s umjetničkom voditeljicom Ivančicom Pogrmilović.

U Mostar su stigli u ranim jutarnjim satima subote, gdje su ih dočekali organizatori iz HKUD-a Rodoč, koji su se potrudili da im dvodnevni boravak u istoimenom naselju, nedaleko samog centra grada, ostane u nezaboravnom sjećanju.

Tako je i bilo, jer su gostoljubivi domaćini Samoborcima bili na raspolaganju u svakom trenutku. Nakon kratkog odmora, na paklenih 40 stupnjeva obišli su s vodičem stari dio grada, njegove znamenitosti i upoznali dio bogate povijesti, a bilo je vremena i za kupnju poznatih mostarskih suvenira.

Sudionici smotre, koja je jedina dječja smotra ocjenjivačkog karaktera i na kojoj se biraju društva koja će biti predstavnici BiH na drugim dječjim smotrama, uputili su se potom prema obližnjoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Rodoču, gdje je održana svečana misa u čast njihovog zaštitnika, na kojoj su mali Mladostaši otpjevali par prigodnih napjeva.

Smotra je održana nakon mise na velikom platou pored crkve, a na pozornici se izredalo 14 dječjih ansambala iz cijele BiH, čije je nastupe pozorno pratio žiri, kojega je član bio i naš poznati Samoborac Bojan Pogrmilović, donedavno i glazbeni voditelj i dirigent Ansambla Lado. Na kraju službenog programa zasluženi pljesak pripao je i gostima – našim malim Mladostašima i članovima FA Nikola Đurković iz crnogorskog Kotora, a do dugo u noć trajala je zabava i druženje onih malo starijih folkloraša, koje još nije pokosila vrućina, a koje su svojom svirkom i širokim repertoarom na nogama držali Fran Pogrmilović i vrsni svirači Narodnog orkestra FA Mladost.

Ni nedjelja nije ponudila osvježenje po pitanju vrućine pa se po povratku stalo u Kravici pored Ljubuškog, na slapovima rijeke Trebižat, koji su jednako lijepi kao i naši slapovi Krke kod Skradina, ali puno manji. Prekrasna priroda, ugodan ambijent i fini ručak, prije kojeg su se neki odvažili na kupanje ili barem rashladili nožice u bistrom jezercu pokraj slapova, bili su idealan završetak ovog kratkog i lijepog izleta i druženja s prijateljima u Hercegovini.

M.K.

 

Gostovanje Folklornog ansambla Mladost na Državnoj smotri dječjeg izvornog folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002