14.04.2015.

PAX-u nagrada za najbolju predstavu i režiju na 18. SKAZŽ-u

Nova pobjeda samoborskih glumaca

PAX-u nagrada za najbolju predstavu i režiju na 18. SKAZŽ-u

Amatersko kazalište POU Samobor – PAX pobijedilo je na 18. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije, koja se u petak i subotu, 10. i 11. travnja, održala u Buševcu i Velikoj Gorici. Svojom novom predstavom “9 najgorih prekida svih vremena” naši su kazalištarci, uz glavnu nagradu, nagrađeni i za režiju, višestruko pohvaljeni od strane stručnog žirija te će Zagrebačku županiju predstavljati na ovogodišnjem Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Na pozornici Doma kulture u Buševcu u dva dana ovogodišnje Smotre predstavilo se osam amaterskih kazališnih skupina s područja Zagrebačke županije, izvevši deset različitih predstava. Ovakav šarolik repertoar oduševio je prosudbenu komisiju koju su činili selektorica za državnu smotru, teatrologinja i kazališna kritičarka Gordana Ostović te redatelj, dramaturg i prevoditelj Vladimir Gerić.

- Na svim smotrama na kojima sam dosad bio, bilo je dosta sličnih predstava dok smo na ovoj smotri mogli vidjeti stvarno različite predstave i tematski, i izvedbeno. To je meni predivno. Pohvaljujem glumce, njihove pokrete, sceničnost, a posebno govor kojeg posebno cijenim i zbog kojeg i volim ove smotre – rekao je Vladimir Gerić.

Naš grad su i ove godine predstavljali glumci Amaterskog kazališta POU Samobor koji su ovoga puta nastupili sa svojom najnovijom predstavom, koju su upravo na ovoj smotri izveli po prvi puta. Radi se o komediji američkog autora Iana McWethya koja govori o različitim situacijama ljubavnih prekida, a upravo način na koji je priča ostvarena i postavljena na kazališne daske osvojio je publiku i žiri.

- Čestitke cijelom ansamblu. Stvarno ste bili sjajni i vi i režija koja je bila inventivna od kazališta sjena čime ste postigli jednu atmosferu do glumačkih interpretacija, pokreta, scenografije. Ničega nije bilo previše, svi ste bili usklađeni. Predstava je bila odlična. Nemam vam što prigovoriti. Imate svježinu u igri i zadržite to. Predstava se mogla postaviti linearno kao niz scena koje bi je učinile dosadnom. Ali vi ste ti koji ste je napravili tako zanimljivo i svaka vam čast – poručila je samoborskim glumcima selektorica Ostović.

Peti plasman na Festival

Nakon predstava “I onda se to dogodilo”, “Fragmenti”, “Harper Regan” i “Prizori iz stvarnog života”, ovo je peta predstava Amaterskog kazališta POU Samobor koja je ponijela titulu najbolje predstave u cjelini na Smotri Zagrebačke županije. Dugogodišnjeg rada samoborskih kazalištaraca i njihovog osnivača Miroslava Burića prisjetio se i Vladimir Gerić.

- U Samoboru su uvijek bile predivne predstave. Sjećam se kad je kazalište vodio moj pokojni prijatelj Burić, on je radio jedan odličan posao. On je bio čovjek od znanja, ali i izuzetan pedagog što se moglo vidjeti u predstavama. U posebnom sjećanju ostala mi je njegva interpretacija Balada Petrice Kerempuha uz četiri djevojke koje su okarakterizarale četiri copernice – rekao je Gerić.

Iako se mladi samoborski glumci mogu pohvaliti brojnim priznanjima s prijašnjih kazališnih smotri, ovo im je, ističu, posebno drago jer su nakon dugo vremena predstavu radili samostalno te je ona rezultat njihove igre, ideja i uloženog truda.

- Htjela bih reći da je ova predstava zaista trud cijelog našeg ansambla od odabira teksta, do prijevoda do adaptacije teksta i svih ideja, to je rezultat timskog rada i nadam se da je to naš novi put koji smo, nakon svega, tražili ovih posljednjih godina – rekla je Vesna Burić u ime Amaterskog kazališta POU Samobor.

Uz samoborskih “9 najgorih prekida” najboljom predstavom smotre proglašena je i baletna predstava “Orašar” u izvedbi Baletnog studija Jastrebarsko te će zajedno našim glumcima zaigrati na Festivalu koji će se u svibnju održati u Vodicama i Pazinu.

Nova predstava samoborskih amatera u Buševcu je pretpremjerno izvedena, a svoju će svečanu premijeru u Samoboru, nadamo se, imati što prije kako bi u predstavi mogla uživati i naša domaća publika.

M.I.

 

PAX-u nagrada za najbolju predstavu i režiju na 18. SKAZŽ-u

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002