15.11.2006.

U Tvornici kulture nastupila je grupa Madredeus

Savršena glazba u savršenom ugođaju

U Tvornici kulture nastupila je grupa Madredeus

Tvornica kulture je na početku nove i bogate koncertne sezone, nakon već nekoliko uspješnih koncerata, razveselila pravom poslasticom sve ljubitelje fada. Obožavatelji pomalo melankoličnog, ali i vrlo eteričnog fado zvuka Madredeusa i Teresinog anđeoskog glasa imali su priliku u petak, 10. studenog, uživati u koncertu za dušu.

Priču ove portugalske grupe kultnog statusa započela su prije 15 godina dva glazbenika koja su se pronašla u zajedničkoj želji da stvore posebnu glazbu - krhki, savršeni zvuk akustičnih gitara obojen s mnogo osjećaja, tako blizak i istovremeno tako nedostižan.

Savršen zvuk i put u kojem su oblikovali svoj glazeni izičaj, dobio je drugu dimenziju kada su pronašli glas - Teresa Salguiero bila je srce za melodije i riječi Madredeusa.

Smirene, pomalo tužne, ali vrlo eterične pjesme koje prenose tajnu i opisuju dušu Portugala naišle su na brojne poklonike. U Zagrebu na svom, nažalost, posljednjem zajedničkom koncertu predstavili su pjesme s dva albuma: Un Amore Infinito – Nikad završena ljubav i Falus de Tejo – Brodovi rijeke Tejo. Zanimljivo je bilo osjetiti kao glazba doista otvara sva vrata, dotakne svaku dušu, stvara neku alkemiju i kako ne postoje jezične barijere. Dva sata eteričnog savršenog zvuka odličnih glazbenika nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Glazba popraćena savršenom rasvjetom, koja se stapa s glazbom, uvodi nas u neki drugi svijet. Dobili smo dojam da doista plovimo po lisabonskoj rijeci Tejo i da smo tamo negdje u domovini fada. Teresa je izranjala iz neke daljine svojim čudesnim glasom, a gitare su plovile nekom svojom rijekom. Nadamo se i znamo da za ove glazbenike fado priča neće nikada biti "infinita", i da će fado zauvijek ostatiti "amore".

Rajka Križanac

Fotografije: Agencije Mope

 
15.11.2006.

Mnogobrojnim posjetiteljima samoborske Gradske knjižnice svoju je knjigu, izdanu u vlastitoj nakladi, predstavila Zrinka Škarica.

Zapisi iz zemlje smješka

Mnogobrojnim posjetiteljima samoborske Gradske knjižnice svoju je knjigu, izdanu u vlastitoj nakladi, predstavila Zrinka Škarica.

Mnogobrojnim posjetiteljima samoborske Gradske knjižnice svoju je knjigu, izdanu u vlastitoj nakladi, predstavila Zrinka Škarica. Sama je već na početku, uz prikazivanje fotografija, naglasila kako bi mnogima knjiga mogla izgledati poput turističkog vodiča ili slikovnice. Ali, ona je puno više. Zrinka je, naime, odlučila napisati i izdati knjigu kao sjećanje na jedno razdoblje u njenom životu i posvetiti je svom sinu rođenom u toj dalekoj i nama mnogima nepoznatoj zemlji.

Kad je napokon, radi ljubavi, unatoč strahu od letenja odlučila sjesti u zrakoplov, odletjela je u zemlju u kojoj su ljudi nasmiješeni i zadovoljni, nikad namršteni i nervozni, u zemlju u kojoj je uvijek ljeto.

Knjiga donosi doživljaje iz svakodnevice dvogodišnjeg boravka u Maleziji. Naučili smo da Malezija ima više od 24 milijuna stanovnika (50% Malajaca, 24% Kineza, 7% Indijaca) na 330.000 kvadratnih kilometara, da je nezavisna država od 1957., a glavni je grad Kuala Lumpur, da Malezija ima 117 zračnih luka, 2 tisuće kilometara željezničkih pruga... O nastajanju knjige autorica je napisala u predgovoru:

"Dugo sam razmišljala da se iskušam kao putopisac ili ne. Ponekad su mi dani u ovoj dalekoj zemlji prolazili u kojekakvim razmišljanjima. Zaista je teško kad sjedneš i počneš razmišljati o svom domu i svim onim dragim ljudima koji su tisuće kilometara daleko od tebe. Zahvaljujući Mariju - nadasve njegovoj ogromnoj ljubavi, strpljenju i razumijevanju - dani u Maleziji bili su uvijek ispunjeni... I, naravno, nezaboravni su prijatelji koje smo ovdje stekli... Ova je priča namijenjena našem Petru koji je sada premalen da bi zapamtio Maleziju. Željela bih da jednoga dana pročita, onako iz prve ruke, o zemlji u kojoj je rođen..."

Predstavljanju knjige prisustvovali su i posebni gosti, dužnosnici malezijskog veleposlanstva u Zagrebu, koji su s velikim zanimanjem pratili predavanje te na kraju čestitali autorici na ovoj zanimljivoj knjizi.

Tomislav Marvar

 
15.11.2006.

Već skoro jedno desetljeće Samoborom odjekuju veseli glasovi u sastavu najmlađeg samoborskog zbora

Raspjevani Samoborček

Već skoro jedno desetljeće Samoborom odjekuju veseli glasovi u sastavu najmlađeg samoborskog zbora

U Samoboru već skoro devet godina djeluje Dječji zbor Samoborček koji je osnovala Marina Franjko, diplomirana psihologinja koja već 16 godina radi u osnovnoj školi u Svetoj Nedelji. Dječji zbor danas broji 25 djece vrtićke i rane školske dobi, a zbor stručno vodi Marija Mandarić, koja je i voditeljica crkvenog zbora u Lugu. Zbor nastupa na svim samoborskim priredbama i manifestacijama, a povremeno, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju, odlaze i na gostovanja izvan Samobora. Ove su godine gostovali na Pagu.

- Kako je sve počelo?

- Ja sam rođena Samoborka i veliki lokal patriota. No, prije sam živjela u Zagrebu i moja je kćer tamo išla na zborno pjevanje. Kad smo za jedan Fašnik, kad je i ona sa svojim zborom nastupala, došli u Samobor, pitala sam gdje je naš, samoborski dječji zbor. Nije mi bilo jasno da tradicionalno glazbeno jaki Samobor nema ništa za male pikavce. Pa sam, ne budi lijena, osnovala udrugu za koju mi je prostor iznajmila Nada Kuhar u vrtiću Grigor Vitez. Tako smo počeli. Malo pomalo sve se uhodalo. U zboru danas prevladava vrtićka dob, ali ima i nešto školaraca.

- Koliko danas ima malih pjevača?

- Danas nas ima 25, no bili smo najjači kad nas je bilo 50. Tada smo snimili i dva CD–a, u vlastitom aranžmanu, što smo uspjeli samo od naših članarina i uz pomoć roditelja koji su se uključivali te nekoliko sponzora.

- Tko vam piše pjesme?

- Pjesme pronalazimo odasvuda. Predsjednik zbora je Zvonko Špišić pa nam i on nešto napiše i radi aranžmane. Na drugom CD–u puno smo radili s Tomicom Jozićem koji nam je bio producent, napravio nam je dosta aranžmana i nešto tekstova do kojih nam je, inače, najteže i doći. Imamo i jednu pjesmicu od Arsena koju je napisao specijalno za nas – rekla nam je Marina Franjko.

Dakle, ako imate u kući malog dječjeg slavuja ili slavujku i htjeli bi da netko osim vas njihov poj i čuje, a da se oni pritom druže i vesele, dolepršajte s njom ili s njim do vrtića Grigor Vitez utorkom ili četvrtkom od 19 do 20 sati kada ih možete upisati u Dječji zbor Samoborček. Svi ste, poručuje Marina, dobro došli.

Mjesečna članarina iznosi 150 kuna, a ako imate dva slavuja, platit ćete samo članarinu i pol. Upisnina je 50 kuna i za to ćete dobiti jedan CD raspjevanog Samoborčeka.

- Moje je pravilo da se u zboru klinci moraju dobro osjećati, baš kao i roditelji. Ako sve to tako funkcionira, onda smo svi zadovoljni – poručila nam je na kraju Marina Franjko, a vi dođite i dovedite svoje male pjevače da se druže i pjevaju s njima.

Nenad Kobasić

 
15.11.2006.

U Čakovcu se na književnoj večeri predstavila Ranka Novosel

Prepoznate prave vrijednosti

U Čakovcu se na književnoj večeri predstavila Ranka Novosel

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2006. knjižnica Nikola Zrinski iz Čakovca 7. studenog organizirala je književnu večer na kojoj se predstavila samoborska književnica Ranka Novosel. Bila je to prilika da se čakovečkoj publici predstavi autorski opus naše poznate sugrađanke, čije ime ni do sada nije bilo nepoznato u Međimurju, poglavito zbog prosvjetnog djelovanja.

U prekrasnom prostoru Scheierove zgrade druženje s Rankom Novosel otvorila je ravnateljica tamošnje knjižnice, prof. Ljiljana Križan, nakon čega se ne malom broju prisutnih obratila i sama književnica.

U svom spontanom obraćanju Ranka je već na početku pridobila naklonost publike pa je uspješan nastavak večeri bio zagarantiran. S Rankinim stvaralaštvom i objavljenim radovima Čakovčane je upoznao v.d. tajnika Ogranka Matice hrvatske Samobor Zoran Perović, koji je za predstavljanje obavio izbor iz književničina proznog i pjesničkog djela. U interpretaciji odabranih radova sudjelovali su, pored same autorice, pjesnikinja Nada Bošković, kao i za ovakve prilike već skoro nezaobilazni recitator Miroslav Fresl.

No, poslastica večeri svakako je bio nastup Vokalnog ansambla Samoborke pod ravnanjem maestra Bojana Pogrmilovića, koje su izvele nekoliko uglazbljenih Rankinih poetskih ostvarenja i time upotpunile ugođaj ove večeri.

Pažljiva i očigledno upućena čakovečka publika sa zanimanjem je pratila tijek zbivanja pa su samoborska gošća i njezini suradnici nagrađeni srdačnim i snažnim pljeskom.

Na kraju treba spomenuti da je Ranka Novosel, kao predsjednica Ogranka Matice hrvatske Samobor, iskoristila priliku da pored svoje promocije, predstavi i dio stvaralaštva samoborskog ogranka, pa i sam Grad Samobor. Tako se u Čakovcu, uz književnicu, pojavilo i desetak samoborskih pjesnika i slikara, a ovi potonji su izložili i nekoliko svojih radova. Sve u svemu, bila je ovo uspjela prezentacija samoborske sredine i kulturnog ozračja u srcu Međimurja, za što zasluge idu i na adresu samoborskog Gradskog poglavarstva koje se pobrinulo za organizaciju prijevoza sudionika ovog književnog susreta.

Stjepan Stanić

 
15.11.2006.

Predstavljena nova knjiga programskog savjetnika Foto galerije Lang prof. Želimira Koščevića

U fokusu – ogledi o hrvatskoj fotografiji

U izdanju zagrebačke Školske knjige objavljenja je knjiga programskog savjetnika Foto galerije Lang prof. Želimira Koščevića pod nazivom "U fokusu – ogledi o hrvatskoj fotografiji". Pored predstavljanja na Interliberu 9. studenog 2006., Foto galerija Lang najavljuje posebno predstavljanje ove knjige u vlastitom prostoru u Samoboru u nedjelju 3. prosinca u 12,30 sati.

Knjiga prof. Koščevića "U fokusu..." zbirka je studija o hrvatskoj fotografiji.

U uvodu svoje knjige, Koščević navodi:

"Premda je kao medij fotografija vrlo eksplicitna, direktna, objektivna i nedvosmislena – tako kažu – ona pruža pravo obilje interpretativnih mogućnosti. Može se, na primjer, pisati o industriji papira, kokošjim farmama za proizvodnju bjelanjka, kemijskoj i optičkoj industriji i dodirnuti ekološke probleme, može se naširoko raspisati o njenom postupnom nestajanju, blijeđenju, o masnim prstima kojima neoprezno uzimamo fotografiju u ruke - kemija, fizika, vlaga, što li, može se u njoj vidjeti drago lice ili mjesto prve ljubavi, a onda govoriti o ukusu, vremenu, o frizurama i modi. O sablastima što sa slika zure u nas. Raspredati o protoku vremena i tako u nedogled. Ozbiljne rasprave nisu isključene."

Upravo takvu ozbiljnu raspravu u slikama iz baštine hrvatske fotografije pokušao je učiniti prof. Koščević. Imenujući svoje rasprave "otvorenim projektom", Koščević je odabrao 23 fotografskih slika, od Franje Pommera do Borisa Berca, i na osnovu odabranih fotografskih slika učinio jednu doista zanimljivu povijest hrvatske fotografije.

Knjiga U fokusu – ogledi o hrvatskoj fotografiji ima 183 stranica i 23 visoko kvalitetnih reprodukcija.

R.Š.

 

U Tvornici kulture nastupila je grupa Madredeus

Mnogobrojnim posjetiteljima samoborske Gradske knjižnice svoju je knjigu, izdanu u vlastitoj nakladi, predstavila Zrinka Škarica.

Već skoro jedno desetljeće Samoborom odjekuju veseli glasovi u sastavu najmlađeg samoborskog zbora

U Čakovcu se na književnoj večeri predstavila Ranka Novosel

Predstavljena nova knjiga programskog savjetnika Foto galerije Lang prof. Želimira Koščevića

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002