VREMEPLOV

Kroz minula desetljeća

VREMEPLOV

MOST OD TRGA PREMA ŽUPNOJ CRKVI

- 100

Most preko Gradne prema župnoj crkvi sv. Anastazije sagrađen je 1906. na mjestu ranijeg kamenog mosta koji je bio srušen tijekom poplave Gradne. Karakterizira ga suzdržan i jednostavno oblikovan izraz iz razdoblja secesije. Most je projektirao ing. Zipke, a radove je izveo ing. Dubsky, što je zabilježeno i na postavljenoj ploči na mostu. Most je sastavni dio samoborske Male Venecije.

SVRATIŠTE LAVICA

- 80

Jedino svratište koje ima Samobor, pomno je uređeno za goste. Vrt je lijepo očišćen, postavljeni su stolovi, a sve to poziva goste na odmor. Jelo i piće je prvorazredno, a cijene su dosta umjerene. Gostioničar Kopsa, koji vodi Lavicu, obećava da će gosti biti dobro posluženi i poziva dobronamjernike koji žele u miru i ljepotama Samobora provesti svoj odmor da dođu u navedeno svratište.

UMRO FRANJO BUČAR

- 60

Krajem 19. stoljeća u Samoboru se počelo razvijati sportsko sanjkanje i skijanje na brojnim proplancima, livadama, šumskim putevima i stazama. Zahvaljujući sretnoj okolnosti da je u Samobor često svraćao kod svog brata tada mladi profesor dr. Franjo Bučar, počeo se razvijati interes za sport. Franjo Bučar, prvi stručni profesor sporta u nas, osim skijanja sa samoborskim ljekarnikom Mirkom Kleščićem počeo je uvoditi i tenis, biciklizam, plivanje, planinarenje i laku atletiku.

OSNOVANO OPĆINSKO PROSVJETNO VIJEĆE

- 40

Na inicijativu Općinskog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Samobor osnovano je Općinsko prosvjetno vijeće. Predsjednik vijeća je Ivo Šporer, potpredsjednik Stevo Barbulov, tajnik Božidar Rodik, a za blagajnika je izabrana Ranka Novosel. Vijeće će brinuti o kulturnim programima, društvima, folklornoj kulturi samoborskog kraja, organiziranju prigodnih kulturnih manifestacija uz suradnju općinske knjižnice, škola i Samoborskog muzeja.

ŠTAFETA MLADOSTI U SAMOBORU

- 20

Pozdravno pismo mladih upućeno Predsjedništvu SFRJ i Centralnom komitetu Saveza komunista, samoborski su omladinci preuzeli od mladih Općine Jastrebarsko, pronijeli je našom općinom i potom je uručili omladincima Zaprešića. Središnja svečanost je održana na glavnom samoborskom trgu, pred, izuzmu li se osnovci i vojnici, vrlo malim brojem promatrača.

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002