17.04.2023.

Proglašeni pobjednici 10. Svetonedeljske salamijade

Najbolja je salama Tomislava Horvata

Salamer Tomislav Horvat iz Pušćanske Dubrave i svetonedeljski združeni vinski dvojac Branimir Požgaj i Zdravko Đurašin pobjednici su ovogodišnje 10. Svetonedeljske salamijade, koja je sljubila i 8. izložbu vina.

Podjela priznanja salamerima i vinarima održana je na Otvorenom danu udruge Svetonedeljski kobasari, koji je održan 15. travnja na terasi Ribičke kuće ŠRD Rak u Rakitju, gdje se tijekom poslijepodneva okupilo oko 200-tinjak posjetitelja. Loše vrijeme nije poremetilo program koji je vodila Mihaela Vukšić Munitić, a feštalo se uz pjesmu, ples i besplatno kušanje proizvoda. Za samo nekoliko sati ove turističko-gastronomske manifestacije pojele su se sve salame koje su bile na ocjenjivanju, popilo 100-tinjak litara vina, a u kratkom vremenu je niz grla kliznuo i "desert" – odojak s ražnja.

Podršku svetonedeljskoj udruzi svojim dolaskom pružili su i predstavnici prijateljskih udruga, Zlatne šajbe iz Samobora te Društva salamerjev iz slovenske Sevnice.

Sve okupljene na početku manifestacije pozdravio je Marijan Čižmešija, predsjednik udruge Svetonedeljski kobasari, naglasivši da je ovo jubilarna deseta Salamijada.

Ove godine je na ocjenjivanje predano 36 uzoraka salama i isto toliko i vina. Prema riječima voditelja ocjenjivačkih komisija, Marijana Čižmešije i Zdenka Ivankovića, broj uzoraka bio je nešto manji nego prethodnih godina, ali su bili kvalitetniji.

Kod salamera zlatnu medalju dobilo je 13 hobista, 16 srebrnu i 7 brončanu. Vinarima je dodijeljeno 11 zlatnih, 1 srebrna, 8 brončanih medalja i 7 priznanja.

Zlatne medalje za kvalitetu proizvoda dobili su još: Dražen Naglić, Marinko Šinko, Josip Vitko, Tomislav Kapusta, Marija Sumrak, Nada Vitko, OPG Mihok, Zdenko Šeketa, Josip Ostrugač, Petar Gudec, Mihaela Vukšić Munitić i Ivan Ostrugač.

- Iznenadila nas je kvaliteta pobjedničkog traminca, s obzirom da grožđe dolazi iz vinograda na području Svete Nedelje – naglasio je enolog Zdenko Ivanković prilikom dodjela nagrada vinarima.

Pobjedničko vino zajednički je proizvod Branimira Požgaja i Zdravka Đurašina.

- Osobno ne volim traminac, ali veselim se ovom priznanju iz nekoliko razloga. Vino je svojevrsno podsjećanje na Alojza Požgaja Trumana koji je preminuo prošle godine, malogoričkog ugostitelja, vinara i pokretača nekoliko manifestacija i udruga na području Samobora i Svete Nedelje. Grožđe je ubrano u njegovom vinogradu, a zajedničkim snagama napravili smo ga njegov sin Branimir i ja – napomenuo je Đurašin. Njegov crveni cuvee također je vrednovan visokim ocjenama, a pozlatili su se još Damir Petljak (graševina), OPG Žnidarić (chardonnay), Željko Fabijan (mješavina bijela), Mladen Fresl (Rude), Miroslav Vitko (mješavina crvena), Miroslav Vitko (graševina), Ilija Sadrić (graševina), OPG Žnidarić (traminac) i OPG Žnidarić (graševina).

Cjelokupni popis nagrađenih možete potražiti na FB stranici Svetonedeljski kobasari.

Svetonedeljski list

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002