03.12.2022.

10. Večer francuske šansone u Samoboru

Neka nama Francuza - i pravih i domaćih

Ne trebate uopće znati francuski jezik da biste razumjeli i zavoljeli francusku šansonu ili pak svesrdno prigrlili kulturu ovog velikog europskog naroda. Pokazala je to i 10. Večer francuske šansone u Samoboru, koju je, kao završnicu Tjedna francuske kulture, organiziralo Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor – Chassieu uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, AZOO-a, POU Samobor i Grada Samobora, na čelu s predsjednicom društva Mirjanom Komočar Ljubić, a koja je u petak, 2. prosinca, u samoborski Centar za mlade Bunker dovela, uz nekolicinu iskusnih, brojne mlade izvođače koji već dobro znaju ili tek uče francuski jezik.

Radni tjedan, od otvorenja Tjedna francuske kulture i prije ovog koncerta, protekao je u razmjeni iskustava profesora francuskog jezika kroz organizirane seminare i održane stručne skupove.

Uz ovaj lijepi jubilej samoborskih frankofila, proslavljena je i 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske pa su u goste stigli ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, savjetnica za francuski jezik pri AZOO-u prof. Loreana Selišek Butina, predsjednica Hrvatske udruge profesora francuskog jezika prof. Katarina Gubo, te atašei pri veleposlanstvima Republike Francuske, g. Le Devedec, i Kraljevine Belgije, g. Hanot, koji svi redom već niz godina podupiru ovu manifestaciju, a koncertu je u ime Grada Samobora nazočio i zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

Pozdrave i zahvalu na dolasku uputila im je, za sve zaslužna najpoznatija "samoborska Francuskinja" Mirjana Komočar Ljubić, predavši potom vođenje koncerta svojim bivšim učenicama, polaznicama XVI. Gimnazije u Zagrebu, Jani Tepuš i Tini Prugovečki. Koncert su otvorile Rasplesane Iskrice iz OŠ Samobor, a onda su se, uz pratnju Šansoničara (Aljoša Crnobrnja - klavir, Marko Kukulj - gitara, Karlo Komočar – bas gitara i Luka Pešutić - bubnjevi) nizale svima znane pjesme najpoznatijih autora francuske šansone u izvedbi Đurđice Pleše Vujica, Maje Klisurić, Lovre Rimca, Iskre Cvjetko, Stjepana Vučemila, Tare Skidmore, Nike Paris Šandrk, Vokalnog ansambla Samoborke, grupnih nastupa učenika i učenica osnovnih škola Samobor, Vladimira Nazora iz Zagreba i Vladimira Deščaka iz Rakitja, te učenika Gornjogradske, I., X. i XV. gimnazije iz Zagreba.

Zasluženi pljesak pripao je na kraju šarolikom "Zboru profesora" za njihov nastup uz gitarsku pratnju Marina Rimca, kojim je završena Večer francuske šansone i ovogodišnji Tjedan francuske kulture u Samoboru.

Ugodno druženje nastavljeno je uz neizostavni šampanjac i prigodnu zakusku, kako to već svojom finoćom, preuzetom i od Francuza, nalažu samoborski običaji.

M.K.

 

Izložba božićnih jaslica u Samoborskom muzeju

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002