03.07.2022.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Grdanjci obilježava 50 godina rada

Dok je Grdanjčana bit će i vatrogasaca

Velika dvodnevna proslava 50. obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grdanjci počela je u subotu, 2. srpnja, opsežnom javnom pokaznom vježbom na prostoru tamošnje područne škole.

U vježbi je sudjelovalo ukupno pedesetak vatrogasaca, članova Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bregane, Samobora, Ruda i Galgova te učenici i mladež DVD-a Grdanjci, pokazavši visoku spremnost, brzinu i disciplinu u obavljanju različitih zadaća. Za sigurnost svih sudionika, brojnih mještana i gostiju koji su pratili vježbu, diskretno su brinuli djelatnici Policijske postaje Samobor.

Pod zapovjedništvom Mladena Žitkovića vježba je krenula evakuacijom učenika iz škole zbog opasnosti od požara, prikazano je izvlačenje unesrećenih s kata objekta pomoću ljestvi, skakanjem na balon, gasili su se požari vodom i pjenom pokraj škole i u obližnjoj šumi, a uklonjena je i prijetnja od eksplozije automobila stradalog u prometnoj nesreći te je iz drugog automobila uspješno izvučena stradala osoba.

Ovakve vježbe su nužne, naglasio je zapovjednik Žitković, ne samo zbog svojevrsnog treninga za vatrogasce u različitim vremenskim i ostalim uvjetima, već i zbog provjere organizacije i učinkovitosti zapovjednog lanca, kako bi se spriječile moguće greške u stvarnim intervencijama.

Vježbu su pozorno pratili gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić u pratnji predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željka Koščice, koji je dodatno pojašnjavao što se događa na terenu.

Gradonačelnica je potom izvršila smotru vatrogasnih postrojbi, čestitala im na uspješno obavljenoj vježbi te zahvalila na svemu što čine za sigurnost i dobrobit svojih sugrađana. Također je najavila kako će samoborska Vatrogasna zajednica uskoro biti bogatija za još jedno vozilo, itekako potrebno s obzirom na veličinu i konfiguraciju terena na kojem djeluju.

Prije zajedničkog druženja i zasluženog opuštanja, zapovjednik Žitković i tajnik Vatrogasne zajednice Renato Hribar predstavnicima DVD-ova koji su sudjelovali u vježbi uručili su prigodna priznanja.

Proslava se nastavlja u nedjelju, 3. srpnja, počinje misom kod kapele sv. Josipa u Grdanjcima, slijedi mimohod vatrogasaca do škole, gdje će biti održana svečana sjednica društva, nakon koje je predviđen domjenak u obližnjim Vilinskim jamama i potom vatrogasna zabava na školskom igralištu.

M.K.

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002