02.07.2022.

U Bregani, na granici koja nestaje, priređen 9. Susret pri Kalinu

Konačno će nestati i fizičke i monetarne barijere

Veselo je i ove godine 1. srpnja bilo na slovenskoj strani kod Kalina i potom na prostoru ispred bivše tvornice Šavrić u Bregani, gdje su održani 9. po redu Susreti pri Kalinu.

Kako tradicija nalaže, najprije susjedi Slovenci dočekuju i goste svoje sumještane i prijatelje s hrvatske strane, a onda svi zajedno uz glazbu i domaće specijalitete feštaju tek stotinjak metara dalje, u Hrvatskoj.

Ovogodišnji susreti bili su ipak posebni, jer će se sljedeće godine proslaviti i lijepa obljetnica, a u međuvremenu svi s nestrpljenjem čekaju i odbrojavaju dane do najavljenog ulaska Republike Hrvatske u schengenske granice, micanja još postojećih fizičkih barijera, kao i uvođenja EUR-a, važne stavke po pitanju stvarne pripadnosti i ravnopravnosti unutar EU.

Stoga su i pozdravni govori zračili optimizmom, a svojim brojnim sugrađanima i prijateljima uputili su ih dožupani Občine Brežice Jure Pezdirc i Bogdan Palovšnik te s hrvatske strane gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić. Najavljena je tako još čvršća suradnja među pograničnim mjestima, pri čemu će Samoborci, Brežičani i Dolenjci nastojati primijeniti dobre prakse koje su uočili na suprotnim stranama, a od sljedeće školske godine u osnovnoj školi u Bregani kreće i izborno učenje slovenskog jezika, istaknula je gradonačelnica Škrobot. Slovenci se pak, kako je rekao Pezdirc, zbilja vesele micanju svih ograničenja, jer će to svima u okruženju, ali i šire, omogućiti puno lakše poslovanje i komunikaciju na svim razinama.

Pljeskom su toplo pozdravljeni i ostali uzvanici, među kojima je bila i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, zatim gradski i županijski vijećnici, domaći poduzetnici i stalni donatori ove manifestacije.

Sve su i ovaj puta organizirali članovi KUD-a Licitar iz Bregane, na čelu s predsjednikom Dariom Žejavcem, u suradnji s Krajevnom skupnosti Jesenice na Dolenjskem i tajnicom Rajkom Križanac, uz svesrdnu pomoć mještana mjesnih odbora Bregana, Grdanjci, Lug, Podvrh i Mala Jazbina te pokroviteljstvo Grada Samobora i Zagrebačke županije.

U šarolikom glazbenom programu, kroz koji je vodio Mislav Maroević, sudjelovali su KUD Licitar, KUD Slaviček, TS Od sumraka do zore, Klapa Sol i Skupina Džuboks, a paklena vrućina lakše se podnosila uz osvježavajuća pića, domaće češnofke i pekarske slastice, kojima su i ovaj puta sve počastili IGO-MAT i Pekarnica Zemljič.

M.K.

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002