07.05.2022.

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor smotrom obilježilo Svjetski dan Crvenog križa

Uz njih je svijet bolje mjesto za život

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najstarija je i najveća svjetska humanitarna organizacija, zahvaljujući njezinom osnivaču Henryju Dunantu, rođenom 8. svibnja 1828., a njemu u čast obilježava se na ovaj datum i Svjetski dan Crvenog križa.

Mali crveni križ na svojim prsima ili leđima danas nosi više od 115 milijuna članova diljem planeta, a Samoborci se itekako mogu ponositi i pohvaliti svojom "vojskom" profesionalnih humanitaraca i volontera svih generacija, koja djeluje unutar Gradskog društva Crvenog križa Samobor i pokriva još područje Svete Nedelje i Stupnika. Uoči obljetnice, svoj dan obilježili su smotrom u subotu, 7. svibnja, na Trgu Matice hrvatske, prikazavši velik dio brojnih aktivnosti kojima se bave.

U ime društva svoje članove, volontere, građane i goste pozdravili su predsjednik GD Crvenog križa Samobor Edi Kirschenheuter i ravnateljica Anica Francetić Kufrin, a prigodne riječi zahvale i potpore svima su uputili izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt, Ksenija Čuljak u ime župana Zagrebačke županije, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak i zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić, koji je i otvorio smotru. Dvosatnoj proslavi i predstavljanju rada Crvenog križa nazočili su i brojni drugi uzvanici, prijatelji, podupiratelji društva i građani, a svoju zahvalu iskazala je dolaskom i grupa Ukrajinaca smještenih u Samoboru i okolici, jer samoborski Crveni križ brine i o njihovim potrebama.

Dug je i "širok" popis aktivnosti kojima se bave djelatnici i volonteri Crvenog križa, od kojih je na ovoj smotri predstavljen dio onih koje su se mogle održati na otvorenom prostoru. Širom parka rasprostrli su se mladi s prikazima i vježbama pružanja prve pomoći, na štandovima su se mogle dobiti informacije o dobrovoljnom darivanju krvi, službi traženja i psihosocijalnoj podršci u kriznim uvjetima, socijalnim programima, zdravstvenim savjetovalištima i besplatnim pregledima koji se redovno organiziraju, Klubu mladih i Klubu umirovljenika volontera, načinima i mogućnostima prikupljanja pomoći za potrebite, socijalnoj trgovini i pučkoj kuhinji, uspješnim i vrlo vrijednim EU projektima koji su u planu ili se već provode, tu je sad i "Hiža Crvenog križa", a građani su mogli i na licu mjesta provjeriti svoj trenutni tlak i razinu šećera u krvi.

S predstavnicima i članovima svih ovih sekcija razgovarao je voditelj programa Mislav Maroević, uz svekoliku podršku operativne organizatorice smotre Marijane Radek. Za prigodnu okrepu svih sudionika i gostiju pobrinule su se uvijek vrijedne i marne članice Etno fletna te Kaufland.

U prostorijama Crvenog križa održan je i okrugli stol, na kojem su čelnici CK-a i predstavnici gradova razgovarali i iznijeli probleme s kojima se suočavaju na terenu, kao i sa sve većim potrebama u vremenima posvemašnje krize.

Kao i uvijek, "slike" govore više od riječi. Na njima ćete vidjeti ne samo poznata lica, već i svoje susjede, njihovu djecu, prijatelje ili znance.

I, ono najvažnije - pridružite im se.

Svakom dobrom gestom, nekim malim prilogom ili lijepom riječi već postajete dio ove velike humanitarne obitelji.

M.K.

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002